Зареждане...

„Кутия за книги“ – инициатива за даряване на стари книги (видео)

by Petar Dyaksov, 14.04.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

bookbox_logo_color_bgВсяка година, в световен мащаб, стотици тонове дървесина се използват за изработката на голямо количество книги в огромни тиражи. За съжаление, отново всяка година, съществена част от книгите биват изхвърляни, въпреки стойността, която носят. Много редки и ценни книги изчезват безвъзвратно поради липсата на подходящи кампании за тяхното събиране и преразпределяне чрез дарения.

Още преди около година успях да уловя тази липса  в България и ми дойде идеята за създаване на проекта „Кутия за книги“. Вдъхновен от подобни кампании, провеждани във Великобритания, където бях прекарал няколко години от живота си, аз реших да оптимизирам доброволческия труд в родния си град – Пловдив, и съм твърдо амбициран, че този проект може да се разрасне и да стане национален. С помощта на JCI Plovdiv и други мои приятели и познати, успяхме да се съберем 10-тина ентусиасти, които приеха идеята като своя и ме подкрепиха в тази моя инициатива.

Целта на модерната кампания е да предостави на българските граждани нов начин, по който те да дарят старите си книги. Това ще се осъществи чрез поставянето на големи кутии (контейнери) на ключови места в град Пловдив. Всеки контейнер ще разполага с отвор, който позволява депозиране на книга. Даряващият няма да може да я изкара обратно, нито пък ще притежава достъп до останалите книги. Събраните книги ще бъдат качествено разпределени между хора и места, които се нуждаят от тях , като например библиотеки, читалища, училища, университети, домове за деца и стари хора.

Проектът стартира през март 2014 година, с 3 кутии, поставени на централни локации в Пловдив – сградата на „Икономическа библиотека“ и „Hackafe”, ПУ „Паисий Хилендарски“ и „Търговска гимназия“ – Пловдив. Подобни инициативи са изключително успешни в Западна Европа и САЩ, което означава, че „Кутия за книги“ има голям потенциал и у нас. Кампанията има амбицията да се разрасне в национален мащаб. Освен поставянето на повече кутии в Пловдив, контейнери ще бъдат позиционирани и на ключови места в останалите големи български градове.

bookbox-map-01

Очакванията от проекта за следващата една година не са никак малки. През кутиите за книги би трябвало да преминат над 5000 издания, които да бъдат дарени или преразпределени до крайните им точки. Сред оставените книги се очаква да бъдат намерени и някои редки екземпляри, чието възстановяване или преиздаване да бъде насърчено. За този период кампанията „Кутия за книги“ трябва да бъде добре разпознаваема на територията на община Пловдив, а броят на дарителите да се увеличава. Въпреки амбициозните цели, до момента има събрани близо 500 книги, а популярността на кампанията продължава да расте.

Съгласно успеха и придобития опит в града под тепетата, проектът ще бъде осъществен на други места в България. Има реалната възможност броят на кутиите да се увеличи поне до 15 броя, разположени в Пловдив, София, Варна, Бургас и Велико Търново. Поради разпространението на „Кутия за книги“ в страната, се предвижда и изграждането на интернет платформа с локацията на депозитните контейнери и повече информация за самата инициатива.

Инициативата „Кутия за книги“ е подкрепена от JCI Bulgaria, AIESEC Пловдив, „Младежки глас“ – Пловдив, „Голям брат, голяма сестра“ – България, „Икономическа библиотека“ – Пловдив и Младежки уеб портал „Media Café“.

Можете да прочетете статията на Media Café за „Кутия за книги“.

Повече информация можете да откриете на официалната Фейсбук страницата на проекта: www.fb.com/kutiyazaknigi

Ако искате да подкрепите тази инициатива, не се колебайте да се свържете с мен, понеже успехът на тази инициатива зависи от всички нас!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook13Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone