Зареждане...

Проект “Социално фермерство”

by Petar Dyaksov, 11.05.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

През края на март имах удоволствието да участвам в организацията на проекта „Социално фермерство“ (заедно с „Младежки глас“ – Пловдив и JCI Plovdiv). Той бе финансиран по новата европейска програма „Еразъм+“ и обедини 48 младежи от 10 различни държави (Испания, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Азербайджан, Португалия и Македония). За седмица Парк Хотел Пловдив се превърна в арена за дебатиране на различни практики за справяне с безработицата в селските райони. Заедно с българските си партньори, младите европейци имаха възможността да обменят опит в социалното фермерство, основано на био динамично земеделие и неформалното обучение.

Social-farm-project-Day-3-group-1

Социалното земеделие е нов социален и предприемачески модел, който цели да приобщи младежи с увреждания или в неравностойно положение към земеделските дейности и реализирането на дейности, различни от обикновеното земеделие. Подходът носи богата гама от социални и етични аспекти, наред и с редица неформални методи за обучение, които могат да постигнат силен терапевтичен ефект върху младежите със специални потребности и да открият пред тях нови хоризонти и възможности за обучение и заетост на базата на техните умения.

По време на своя престой в Пловдив, чуждестранните участници имаха специализирани обучителни сесии и тренинги от ключови в областта професионалисти. Проф. Стойчо Каров, преподавател в „Университет по хранителни технологии“ – град Пловдив, даде богата информация за био динамичното земеделие на европейските младежи, а специален гост-лектор беше Димитър Стоянов (Чичо Митко), собственик на единствената официална социална ферма в България. Участниците имаха и възможността да научат как се кандидатства с проекти по „Еразъм+“ от Зорница Станева и възможностите, които програмата дава на младите хора в Европейския съюз. Камелия Думитраче от Румъния провокира предприемаческите умения на гостуващите европейци, които получиха само един картоф и трябваха да го разменят 10 пъти за неща с по-голяма стойност.

Като фасилитатор и част от организаторите на проекта, за мен тези няколко дни бяха изпълнени с много работа. Аз бях отговорен за гладкото протичане на обучителните процеси и за това всички участници да се чувстват добре по време на проекта. Но цялата седмица, обаче, освен с хиляди ангажименти, бе изпълнена и с редица приятни емоции. Наред със забавленията, международните участници придобиха и ценен опит в мултикултурна среда, като всеки един от тях успя да пречупи своя мироглед и да израсне като личност. Преди да споделя своята гледна точка за невероятните седем мартенски дни, държа да ви покажа какво мислят и двама от гостите в проекта.

Хавиер Родригес (Испания)

След седмица в Пловдив осъзнах, че най-важното нещо е да се чувстваш добре със себе си; да ти е комфортно с различните хора около теб и да ги накараш най свой ред и те да се почувстват добре в твоята компания.

Този проект наистина ми хареса, както и България. Още повече, че успях да стана по-добър човек. Сега се чувствам превъзходно в компанията на различни хора, по-разговорлив и отпуснат съм. Видях, че добрите хора са навсякъде и щом желаеш да си лидер и да създадеш по-добро бъдеще, произходът и историята ти не са от такова значение.

Оценявам усилията ти, дейностите за разчупване на леда и за повишаване на настроението, както и това, че винаги беше с усмивка на лицето! Невероятно е как човек може да промени настроението на околните просто с усмивка.

Това беше първият ми международен проект и въпреки, че ми беше трудно, вярвам, че обстоятелствата се стекоха перфектно. Вече съм променен в по-добра насока, разбирам неща, което не можех преди, и цялото ми съзнание е отворено. Искам да накарам семейството и приятелите си да се чувстват по същия начин, да споделя своето щастие с тях.

Някой веднъж ми каза, че за да оцениш нещо, е нужно да мине известно време. Вече знам, че е така.

Продължавай в същия дух и прави така, че хора от различни държави да се срещат на едно място, да отворят съзнанието и ума си. Убеден съм, че това е начинът за изграждане на един по-добър свят. За мен беше удоволствие да се запознаем, Петър!

Илектра Пападаки (Гърция)

Проектът за социално фермерство успя да ни накара да използваме съвременни методи, които можем да видим само в практиката, и да ги трансформираме в знания, които на свой ред да разпространяваме. Различните участници и техният богат опит бяха съществена част от този експеримент. Благодарна съм, че имах възможността да участвам в него. Надявам се и в бъдеще да има подобни проекти, които да почиват на идеалите на Еразъм – мобилност, хора и идеи, и които да се провеждат в невероятната среда, която само младите хора могат да създадат.

А лично за мен и целия екип беше изключително голямо предизвикателство да посрещнем толкова много хора, от различни държави и култури, на различна възраст, с разнообразни занимания и разнородни интереси. Но щом проектът започна и видях толкова много позитивни, активни и лъчезарни млади хора, всичко си дойде на мястото и прекарахме едни незабравими седем дни в лекции, дискусии и забавни дейности. Накрая никой не искаше този проект да свършва. Това бе едно незабравимо преживяване, което винаги ще помня.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone