Зареждане...

Стажът, или възможностите, които те карат да се развиваш като професионалист и личност

by Petar Dyaksov, 07.08.2014  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Целта на тази статия бе да представи една от важните промени, които настъпиха тази година (2014) във „Венера Козметикс“. Тя изразява личната ми позиция относно развитието на младите специалисти в България и голямата нужда от това да им се предоставят възможности за професионален растеж. От друга страна, стажантските програми са и страхотно средство за внасяне на свежи идеи в една фирма, както и намиране на нови качествени  кадри.

Липсата на достатъчно добри възможности пред младите професионалисти в България е добре осъзната, въпреки че голяма част от родния бизнес не прави усилия, за да им предостави шансове за развитие. Едва една пета от българските работодатели имат своя стажантска програма, т.е. действията им по влагане на ресурси в набиране и развитие на нови кадри са добре планирани. Това изправя българските студенти пред известни трудности и по-голямата част от тях решават да се отдадат на почивка и забавления през летните месеци, отлагайки своите първи стъпки в кариерното си развитие. По този начин те в даден момент се оказват с недостатъчно професионален опит, което ги прави неподготвени за пазара на труда.

Все пак, обаче, има и такива млади специалисти, които са нетърпеливи да натрупат опит, който по-късно да използват в своето поприще, и се стремят да се възползват от нарастващите, макар и бавно, възможности през летния сезон. Като мениджър на една от най-старите парфюмерии в България – „Венера Козметикс“, и създавайки стажантска програма във фирмата, аз успях да предоставя шанс за развитие на няколко амбициозни пловдивски студенти. С моя екип им дадохме възможност да упражнят и надградят своите знания и умения в сферата на маркетинга, информационните технологии и графичния дизайн.

stajantska-programa

Още в началото на летните месеци фирмата прие първите си стажанти – Васил Славчев, Димитрина Толева и Иван Абаджиев, студенти във Факултет по математика и информатика към Пловдивския университет. Младите програмисти получиха възможността да допринесат за изграждането на бъдещите иновативни решения на „Венера Козметикс“, работейки в екип с икономисти и графични дизайнери. Ето какво споделят те:

„Стажът тук ми помага да се развия като личност и ми предостави възможност да работя с много нови технологии.“

Иван Абаджиев, студент по Софтуерни технологии и дизайн

„Хората, с които общувам, и обстановката, в която се намирам, са изключително приятни. А работата ми носи огромно удоволствие.“

Васил Славчев, студент по Информатика

„Стажът във „Венера Козметикс“ ме мотивира и вдъхновява. Тук се запознах с професионалисти, и съм убедена, че придобитият опит ще допринесе за моята успешна бъдеща реализация като IT специалист.“

Димитрина Толева, студент по Бизнес информационни технологии

Единственият стажант по графичен дизайн Ива Кметска, сподели впечатленията си за позитивната нагласа както на служителите на фирмата, така и на самите стажанти.

„Започвайки стажа си във „Венера Козметикс“, бях споходена от лека неувереност, но благодарение на професионалното отношение спрямо мен научих много нови и полезни неща. Екипът е млад, креативен, изпълнителен и за мен е удоволствие да съм част от него.“

Ива Кметска

Маркетинговият отдел се изпълни с двойна доза свеж младежки ентусиазъм. Божидар Янков и Даниела Стаменова поеха отговорност за доброто представяне на фирмата в онлайн пространството. Двамата ежедневно работиха върху изготвянето на материали за блога и социалните мрежи, като участваха и в развитието на онлайн магазина (fragrances.bg).

„Все по-ясно осъзнавам водещата роля на маркетинга в един бизнес и това как всяка дейност, колкото и малка да е тя, може да носи важна информация на нашия отдел.“

Божидар Янков, студент по Маркетинг

„Според мен е изключително важно за днешните студенти да си намерят не само подходяща стажантска програма, но и добър и професионален екип. „Венера Козметикс“ предлага тази невероятна възможност и подпомага бъдещото ни развитие. Истински щастлива съм от факта, че съм в този колектив и че имам шанса да се запозная с доказани професионалисти и да се уча от техния опит.“

Даниела Стаменова, студент по Макроикономика

Въпреки, че поеха отговорност относно своите ангажименти във фирмата, студентите получиха неизменната подкрепа на останалите служители. Лазар Босаков – енергичният, талантлив графичен дизайнер на „Венера Козметикс“, винаги отделяше време, за да помогне и да посъветва младите стажанти.

„Изключително приятно е, когато човек споделя опита си с интелигентни млади хора. Получи се добър екип и смятам, че стажантите успяха да усъвършенстват уменията си, както и да придобият нови. Освен това в хода на работата самият аз научих нови неща – все пак човек се учи цял живот.“

Лазар Босаков, графичен дизайнер и уеб програмист

Летните стажове са несъмнено един идеален начин за придобиване на трудов опит и установяване на редица формални контакти. Те са и една удачна възможност за всеки студент да провери уменията, мотивацията и удовлетвореността от работата по избраната професия. „Венера Козметикс“ напълно осъзнава нуждата от предоставяне на нови възможности пред младите български специалисти и именно това е причината да даде начало на своя собствена стажантска програма.

За пръв път имахме възможността да организираме програма за стажанти в отдела по онлайн търговия и маркетинг, където младите студенти получиха шанса да видят практическата част на една съвременна българска фирма. Изключително важно е младите хора да придобиват трудов опит преди да завършат своето образование, понеже преподаваната теория в университетите е недостатъчна за пълноценното развитие на техните умения. Аз и екипът ми сме много доволни от ентусиазма и креативността на студентите.

Аз, както и всички служители във фирмата, вярваме, че младите хора трябва да вземат своето бъдеще в ръцете си и да се изграждат като личности и професионалисти. Но за тази цел, те трябва да разполагат с опции за развитие. Още повече, смятам човешкия капитал и неговото развитие за важна част от фирмената политика. Именно чрез стажантската програма се надявам да дам шанс на амбициозните български студенти да покажат своите способности и да обогатят професионалния си опит. От друга страна, ние предоставихме възможността на някои от стажантите през лятото, да продължат да работят и допринасят за развитието на фирмата, дори след края на стажа.

Прочетете още за стажантската програма на Венера Козметикс на

http://veneracosmetics.com/novini/stajat-vazmozhnost-za-razvitie-kato-profesionalist-i-lichnost/

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone