Зареждане...

Имейл маркетинг – досадно-ефективният начин за увеличаване на продажбите

by Petar Dyaksov, 07.04.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

email-marketingОнлайн маркетингът предоставя редица средства и методи както за привличане на клиенти, така и за активно рекламиране на даден продукт или услуга. Сред тях е и всеизвестният имейл маркетинг. В теорията и практиката на електронната търговия той се разпознава като основен начин за придобиване на нови клиенти и безрезервно действащ принцип в стратегията за увеличаване на продажбите. И ако за обикновения човек – крайният потребител – той е по-скоро спам, то за онлайн предприемачите email маркетингът си остава един от най-ефективните методи за популяризиране на техните стоки и услуги.

Въпреки, че често го наричаме „досаден спам, задръстващ пощата ни”, той продължава да е изключително ефикасен. Нали се сещате за онази стара, но златна максима в бизнеса „Няма лоша реклама”? При имейл маркетинга нещата са доста сходни – той привлича вниманието, с него аудиторията разбира за съществуването на предлаганата стока (с или без тяхното желание). Освен това посланието му се запечатва в съзнанието като изтрит, но все още непремахнат от рисайкъл бина ненужен файл… Наред с това, имейл кампаниите почти винаги приключват с успешна реализация. Дори да не постигнат планувания брой от нови клиенти, такива винаги се появяват във вашата лична аудитория в следствие на този конкретен вид дигитален маркетинг. Освен това имейл маркетингът е сравнително евтин (дори и безплатен, ако имаш изградена клиентска база с данни) и възможен да се помести в бюджет дори на стартъп компания. Именно за това повечето от предприемачите не го подминават в изграждането на маркетинговата си стратегията. Наред с цената, способността на имейл кампанията за бърза реализация, винаги се е смятало за едно от нейните топ предимства.

С най-общи думи, имейл маркетингът е директна реклама, съчетаваща малка доза креативност, със страхотна скорост на реализация и възможност за максимална точност при достигането до вашата целева група. Таргетираните клиенти, от друга страна, са директните потребители, които биха намерили стоката ви или за интересна, или за необходима. В бизнеса никой никога не може да ти гарантира, че ще направиш дадено количество продажби или че ще увеличиш клиентите си със строго определен брой. Но имейл маркетингът ви дава ясната и напълно реална възможност да фокусирате рекламната си кампания към хората, които сте сметнали, че влизат във рамките на нишата ви.

Оставяйки на личната ви преценка дали недостатъците или предимствата при имейл маркетинга  надделяват, това е един евтин и ефективен начин, който може да допринесе за вашия успешен онлайн маркетинг и дори да увеличи продажбите ви, но не забравяйте, че нежеланите емайли са незаконни ;)

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone