Зареждане...

Как да използваме Instagram Hashtags за нашия бизнес

by Petar Dyaksov, 08.11.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

how-to-use-insta-hashtags-fot-your-business-dyaksov-article

Как да използваме Instagram Hashtags за нашия бизнес

Свидетели сме на безброй промени, но определено най-интересните си остават тези в технологичния свят. Интернет се разраства с всяка секунда, а социалните мрежи навлизат все повече в ежедневието ни.

Безспорно, в края на 2016 година, Instagram и Facebook остават на върха на класациите при социалните мрежи. Всички знаем за покупката на „синята“ платформа и как Instagram бележи най-добрите си резултати от нейното създаване до момента. Това, което е по-непознато са т.нар. хаштагове или hashtags. Повечето хора ги използват и слагат под снимките си, но много малко от тях ги ползват целенасочено. А истината е, че те са мощен инструмент в ръцете ни, с който можем да си спечелим не само последователи и харесвания, но дори и печалба.

Какво е hashtag?

Историята на хаштаговете (hashtags) започва в Twitter (през 2007 година), където биват използвани за “tweet chats” – нещо, като отворена групова дискусия, по определена тема. Хаштагът (hashtag) е дума или група от думи, непосредствено, преди които се слага знака „#”. Самата дума, буквално може да бъде преведена като „каша от тагове“ или „нарязвам тагове“. Ето пример - #instamood #happy #love #autumn #octobervibes #sunnyday #awalktoremember.

В Instagram, хаштаговете (hashtags) категоризират съдържанието. Ако кликнем на даден hashtag, моментално ще ни се отворят всички постове, които са използвали същия хаштаг. Аудиторията, до която снимката/видеото достигне, зависи от това, колко често е употребяван използвания хаштаг, колко харесвания и коментари има и какъв е броят на последователите на дадения профил, който го е споделил.

Когато имате бизнес с определена насоченост или ниша, може да проверите, кои hashtags са актуални в профилите на конкурентите ви. За да бъдете актуални, можете да проверявате хаштаговете, които използвате, в Instagram търсачката. Когато въведете дума или израз, търсачката ще ви покаже колко поста има с нея и лесно можете да се ориентирате, кое е рентабилно за вашия профил.

Hashtag стратегии

Целенасочените hashtags, могат да направят вашето съдържание по-лесно откриваемо, а потребителите - да говорят повече за вас или вашият бранд. Ето две популярни техники:

  • Brand hashtags

Представете си brand hashtags, като уникалния подпис на вашия бизнес и бранд, обвързан с дейността ви и различаващ се от този на конкурентите ви. Това е слоганът, който добавяте с hashtag, когато публикувате своето оригинално съдържание. Ето, защо, той трябва да бъде използван и от вашите последователи. Използването на brand hashtags позволява на вашият бизнес да отдели една общност с еднакви интереси и подобни търсения. Една такава кампания ще подсили участието и обвързването на вашите последователи. Brand hashtags могат да бъдат и имена на ваши промоции и кампании.

Прекрасен пример за brand hashtag е прословутият слоган на Nike, който съществува от 28 години насам – JUST DO IT. През 2013 година, за 25-та си годишнина, Nike решава да възроди до тогава позабравена фраза. Компанията започва да използва #JustDoIt за своите Instrgram и Twitter постове и от тогава светът е луд по него.

Пример за кратка, но успешна кампания е #BTTF2015. Hashtag-ът е абревиатурата на филма „Назад в бъдещето“ (“Back to the future”). Тези от вас, които са запознати с филма знаят, че 21.10.2015 е датата, в която главните актьори се озовават. За 24 часа, кампанията толкова много нашумя, че получи цялото внимание на потребителите на Instagram и Twitter, оставяйки назад другите хаштагове на новоизлезлите филми.

Пример за друга подобна известна кампания е тази на Coca Cola - #TasteTheFeeling.

  • Call-to-action (CTA) hashtags

По самото име се разбира, че тези хаштагове, подтикват последователите ви към определено действие. Това е един от най-честно използваните методи за маркетинг в социалните мрежи. Такива hashtags започват с определен глагол. Например: #ActNow, #BuyNow, #SubscribeNow и т.н. .

Когато хаштаговете и съдържанието на поста са добре обвързани помежду си, постепенно хората започват да използват същият хаштаг, предприемайки действието, което сте описали след знака. Instagram (и Twitter) потребителите следват подобни хаштагове, защото биват част от нещо голямо. Психологически погледнато, ако приятелите ти публикуват снимка/видео с определен хаштаг, естествено е и в теб да се зароди идеята за подобен пост. Чувството за участие е ключово, тъй като потребителите споделят съдържание, което става част от широка аудитория.

Съвет: Този вид кампания скъсява дистанцията между вас, като бизнес и последователите ви, като клиенти. Връзката става по-лична, а обвързването им с бранда – по-голямо.

Кои са най-често използваните hashtags?

Hashtags ориентират потребителите на Instagram и им помагат да открият профили със сходни интереси. Ако говорим за бизнес профили, то hashtags могат да бъдат полезни в следенето на конкуренти или откриването на нови такива.

Използването на най-поплуярните хаштагове може да доведе на поста не само харесвания, но и нови последователи на вашия профил.

Ето кои са най-използваните “hashtags” (според Webigram):

#love    #instagood    #photooftheday    #tbt    #beautiful    #cute    #me    #happy    #followme    #fashion         

#picoftheday    #like4likes    #summer    #friends    #instadaily    #girl    #fun    #tagforlikes    #smile     

#food    #vscocam    #art    #family    #likeforlike    #nature    #instamood    #style    #nofilter       

#amazing    #life    #fitness    #bestoftheday    #igers    #instalike    #selfie    #repost              

Но колко hashtags можем да използваме на пост? Или колко трябват, за да постигнем въздействие?

Instagram позволява 30 хаштага на пост. Не е препоръчително да се целим към тази цифра, тъй като това може да доведе нежелания тип последователи – спамъри, или тези потребители, които публикуват спам съобщения в коментарите на поста ви или ви тагват на техни промо снимки. Ето защо, „нормалната“ цифра на пост е средно около 5-10 хаштага.

Не винаги използването на hashtags от типа на #followme, #like4like, #follow4follow, #tagsforlikes е препоръчително. Но това не означава, че не работят. Напротив! Някои бизнеси използват точно тези хаштагове и успяват да си спечелят последователи и харесвания. Но, когато говорим за подобни хаштагове, трябва изключително да се внимава и да се има предвид, че съдържанието ви може да достигне и до не чак толкова желаната ви аудитория – спамъри и ботове.

Instagram е социална мрежа, която се развива с всяка секунда. Потребителите й растат постоянно и именно заради това съдържанието, което бива споделено е полезно за много сектори на бизнеса.

Ето и различни hashtag примера за малка част от бизнес сферите:

  • Най-популярните hashtags в маркетинга са:

#social

#branding

#socialmedia

#sales

#entrepreneur

#entrepreneurship

#marketing

#branding

#tech

#business

#contestalert

#sweepstakes

#giveaway

#discount

#travel

#deal

#smallbiz

#success

  • Най-използваните hashtags за SEO:

#marketing

#googlesearch

#webtraffic

#optimization

#content

#seo

#seoproblems

  • Най-използваните hashtags за финансови услуги:

#financialfreedom

#priorities

#lifesavings

#retirementplan

#income

#investing

#creditscore

  • Най-използваните hashtags за ресторанти и храна:

#food

#foodporn

#foodie

#yummie

#nom

#nomnom

#hungry

  • Най-използваните hashtags за фотография:

#photography

#photooftheday

#portrait

#photogram

#behindthescenes

#photoshoot

#photog

За да можем да печелим от Instagram, първо трябва да опознаем социалната мрежа. Стойностното съдържание е заложено в качествената реклама, а онлайн промоциите са най-бързо възприеманите. От голяма важност за всеки бизнес е добре поддържаната дигитална маркетингова стратегия. Instagram е просто един от каналите, който един бизнес трябва да има и развива.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook22Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone
  • http://ivotodorov.com/ Ивайло Тодоров

    Благодаря за статията. Сега се замислих, че доста съм подценил Instagram като рекламен канал.