Зареждане...

Как да удвоим своите Instagram последователи за месец

by Petar Dyaksov, 12.06.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

instagram followers

Как да удвоим своите Instagram последователи за месец

Наречен “цар на социалната ангажираност” от Forrester Research, Instagram предлага степен на ангажираност от 2,3%, което далеч надхвърля тази от Facebook (0,2%) и Twitter (0.02%).

Instagram вече се е превърнал в толкова важна единица от онлайн стратегията на бизнесите, че привличането на повече последователи би трябвало да е топ приоритет за маркетинговите стратези. Социалната мрежа представя много предимства за нашия бизнес – от по-голяма ангажираност от страна на потребителите, до по-голяма възможност за лични взаимоотношения с тях и по-голяма база от потребители изцяло. Така Instagram вече стана неизменна част от стратегиите за развитие и популяризиране на онлайн (а и офлайн) бизнесите. Потребителите в Instagram са и много по-позитивно настроени, отколкото тези в Twitter например. В тази статия ще ви представя няколко начина, чрез които може да увеличите своите последователи и съответно положителното си присъствие и репутация в Instagram. Което пък ще доведе до положителното развитие на бизнеса ви в дигиталното пространство.

В случай че не сте толкова запознати с платформата, нека първо обаче да научим малко повече за нея:

Instagram е платформа за споделяне на снимки. Тя се появи през 2010 година, но успя бързо да привлече достатъчно внимание и през 2012 беше закупена от Facebook за 1 милиард долара.

Към декември 2016 година Instagram има близо 600 милиона активни потребители месечно.

В началото Instagram беше просто обикновено приложение. Снимаш, слагаш филтър на снимката (за да изглежда по-добре тя или ти самият), споделяш я с последователите си. Това е. Или по-скоро беше. Сега Instagram има многобройни функционалности, предлага различни екстри и допълнения.

Например вече можем да редактираме и правим снимките си по-„красиви“ с помощта на по-сложен софтуер и много повече характеристики.

Можем също да публикуваме и Instagram Stories. Историите са снимки или видеа, които се появяват в началото на екрана и съответно по-лесно достигат до всичките ни последователи. Те стоят там 24 часа, след което автоматично се изтриват. Те могат да бъдат и лични или да бъдат изпратени само до определена група от хора.

Както и при Snapchat, тук също можем да редактираме снимките си, като рисуваме по тях, добавяме им текст, филтри или други специални ефекти.

Instagram предлага и възможност за заснемане на Live video. Live видеата също се намират в началото на екрана и са по-лесно достъпни за последователите ни.

С пускането и на Instagram Business (и използван правилно), Instagram може да бъде добре таргетиращ, визуален рекламен канал за вашата марка. По-високата степен на ангажиране означава, че Instagram е отличен канал за изграждане на бранд репутация и стратегия за популяризиране на вашия бизнес.

Как да направим това?

1. Профил

Ще започнем от първото нещо, което виждат потребителите – вашия профил. 

instagram followers

Това е и първата ви задача. Трябва да създадете такъв профил, който ще заинтересува потребителите. Тези неща имат значение. Хората ще разгледат вашия профил, ще видят вашите снимки, вашето описание и уебсайт – профилът ви е дигиталната реклама, която задържа или отегчава потребителя. „Украсявайки“ описанието си с емотиконки, интересни факти за вашия бранд/компания или за самите себе си, описвайки своите конкурентни предимства, ще дадете на потребителите да разберат вашите предимства още с един клик върху профила ви.

Затова е и препоръчително да го направите публичен. Така хората ще могат да проверят дали съдържанието, което представяте, си заслужава, и когато видят, че е така, да се превърнат във ваши последователи.

2. Публикации

Главният фокус на Instagram са снимките. Затова и нашата цел е да създадем и публикуваме завладяващи и интересни кадри, които ангажират вниманието на потребителите. Ето как:

2.1. Публикувайте оригинални снимки 

Използвайте свои снимки. Никой не иска да гледа единствено ре-постове. Вече дори по-обикновените смартфони разполагат с прилични камери, а красотата е навсякъде около нас. Нямате оправдания.

Instagram-photos-example

Източник: Instagram.com/huckberry

2.2. Публикувайте релевантни снимки

Винаги взимайте предвид целевата си група.

Какви хора искате да привлечете?
Как искате да им повлияете?
Каква е целта на вашите постове?
Какви хора вече ви следват?

Отговорете си първо на тези въпроси и след това ще можете да подготвите адекватно и подходящо съдържание.

2.3. Публикувайте често 

Направете си график и се придържайте към него. С тази пренаситеност на информация, ако не публикувате често или редовно, хората бързо ще забравят за вас. Какво е препоръчителното количество?

  • 1-2 поста (снимки или видео) на ден
  • поне 1 Instagram история на ден
  • live video през определен период от време (особено ако имате подходящо събитие)

Известните инфлуенсъри и брандове в Instagram публикуват много често. Така те държат аудиторията си информирана за нещата, които се случват, които ги очакват или които ще им предоставят. С направата на график ще улесните многократно вашата работа, а и (не по-малко важно) вашите последователи ще знаят кога да очакват включване от вас. Друг важен елемент е часът на публикуване – има много софтуери, които определят кое е най-подходящото време за публикуване спрямо активността на вашите последователите. Така например, ако последователите ви са по-дейни около 10 часа – програмата ще ви уведоми за това и така шансът повече хора да видят вашите постове и да ги ангажирате с тях се увеличава. Чрез софтуер (например Buffer) ще може и да определите колко точно е правилното количество за постове (от всякакъв вид) за вашия бранд и най-подходящото време за тяхното публикуване.

2.4. Писане на съдържание/текст 

Колкото по-дълъг и увлекателен е текстът, до толкова по-голям брой хора ще достигне той. С по-интересни и завладяващи текстове ще можем да привлечем (и задържим) по-голям брой последователи. Никога не подценявайте важността на качествения и увлекателен текст. Независимо че Instagram се приема като платформа за споделяне на снимки. Текстът винаги е от огромна важност.

2.5. Hashtags 

Хаштаговете са мощен инструмент, чрез който можем да спечелим не само много нови последователи и харесвания, но дори и печалба. Хаштаговете категоризират съдържанието, те му придават облик и допринасят за неговото разпространение и достигане до по-голяма група от хора. Тоест – вие може да публикувате само страхотни и естетически издържани публикации и снимки, но без правилните хаштагове те няма да достигнат до (почти) никого. Това е истината. Те формулират ядрото на социалната платформа и без тяхното (правилно) използване вие никога няма да привлечете нови последователи/клиенти. Когато публикувате с определена насоченост, може да проверите кои са актуалните хаштагове в тази ниша и да ги използвате. За да улесните процеса, може да използвате и автоматичния хаштаг генератор All Hashtag. По този начин ще привлечете вниманието на тези, които се интересуват от тази тема, което от своя страна би довело да повече ангажираност, по-голяма аудитория, а оттам повече последователи и печалби.

instagram followers

Тъй като Instagram позволява до 30 хаштага и определено място за описание под публикацията ви, аз ви съветвам да разделите описанието си от хаштаговете. По този начин описанието ви няма да е заето само от хаштагове. (Което е лошо, защото те действат като инструмент, който да ви свърже с потребители, които биха се заинтересували от това, което публикувате. Но не и като инструмент за задържане на внимание, щом вече веднъж потребителят е попаднал на вашето съдържание.) Използвайки отделен коментар за хаштаговете, ще можем да оползотворим цялото ни дадено пространство (до 2200 знака, което е доста!) за завладяващо и ангажиращо послание, а отделно да добавим хаштаговете, които ще доведат потребителите, които биха се заинтересували от това съдържание. Освен това Instagram свързва хаштаговете със самия текст от описанието ни.

2.6. Добавете локация

Когато добавите местоположение към снимката си, вие получавате и по-добра видимост. Защо? Защото вашата снимка “живее” на това място. Всеки път, когато някой търси снимки, направени в рамките на тази област, те ще видят и вашата. Тези снимки се показват и на всички хора, близо до нашата локация. Тоест добавянето ѝ предлага още един начин да бъдем лесно открити от потребителите.

2.7. Live видео

Вече знаем значимостта на видеото (и видео маркетинга) в 2017 година. Но това, което Instagram допринася за важността, е позицията на видео постовете и историите. Те се намират в най-горната част на екрана, което означава, че вашите последователи ще могат да ги видят, без да им се налага да скролват и да търсят из news feed-a си. Така те ще могат да достигнат съдържанието ви лесно и бързо, когато пожелаят.

2.8. Instagram истории

Instagram историите, заедно с Live видеото, контрастират на първоначалната идея на Instagram – обмислено, полирано съдържание, което показва най-хубавите моменти от живота ни. Историите наблягат на непринуденото, краткото и въздействащо съдържание към тези моменти, които се изживяват пълноценно без да се обмислят и „доукрасяват“. Ако имате активна аудитория в Instagram, е хубаво да използвате и Stories. Тяхната сила е в моментното въздействие, което има върху потребителите, както и в това, че са лесно достъпни и силно ефектни.

2.9. Emojis

Освен че са симпатични и допринасят за цвета на публикацията, те имат и психологическо въздействие върху четящия. Когато видим дълъг параграф само и единствено с текст, очите и съзнанието ни се натоварват. При тази пренаситеност на информация (предоставена ни главно от интернет) ни е много по-трудно да се концентрираме, а и съзнанието ни често търси почивка. Разделяйки посланието, което искаме да предадем на последователите си, на параграфи и добавяйки цветни emoji-та, ние даваме на мозъка така нужната пауза и не го натоварваме, но едновременно с това и го ангажираме още повече.

2.10. Какви постове е препоръчително да публикувате?

Тук е важно да вземете предвид естеството на работата ви и нишата, в която оперирате. Взимайки под внимание вашия продукт/услуга, интересите на целевата ви група от клиенти и потребителите, които имат същите или подобни интереси, вие ще успеете не само да привлечете, но и изградите лоялна и винаги разрастваща се база от последователите. Например, ако имате консултантска фирма, свързана с личностно и професионално израстване, част от постовете ви би било нормално да са цитати от вдъхновяващи личности, мотивиращи вас и вашите последователи да продължават да се борят и растат. Но ако имате ветеринарна клиника, цитатите (или поне преобладаващото количество) биха били неподходящи и биха отблъснали аудиторията ви. В такъв случай вие трябва да наблегнете на това, което интересува вашите перфектни клиенти, и това, което биха търсили (или искали да научат) като посетят вашия профил.

instagram post

Какво да правим обаче, когато невинаги имаме подходяща авторска снимка? Можете да използвате сайтове за безплатни картинки/снимки, които представляват неизчерпаем и непрекъснато разрастващ се ресурс за изображения. Такива са например: https://pixabay.com/ и https://www.pexels.com/. Друг вариант е да си намерите дизайнер във Fiverr, който само за $5 може да подготви подходящи изображения за Instagram.

3. Стратегии

Instagram стратегията е изключително комплексна, но съществена част от всяка дигитална маркетинг концепция. Дали ще решите, че искате да увеличите своята аудитория и популяризирате своя продукт/бранд, или ще се насочите към увеличаване на продажбите и конверсиите, Instagram е един от инструментите, които могат да ви помогнат неимоверно. Вече разгледахме по-голяма част от неговите функционалности и разбрахме как най-добре да ги използваме за наши цели, но все пак ще ви предоставя и още няколко (малки) съвета за популяризиране на вашия бранд и възползване от всичко, което Instagram предлага.

3.1. F4F и follow/unfollow 

Какво означава това?

F2F или follow for follow е честа практика, която използват много инстаграмъри за увеличаване на последователите си. Тя предизвиква полярни мнения, като някои хора не я подкрепят и не смятат, че може да се изгради и задържи качествена аудитория по този начин. Други я практикуват всекидневно и впечатляват натрупаните последователи с качествено съдържание.

Follow/unfollow е начин да покажете на потребителите, че съществувате, а след като им привлечете вниманието, да ги unfollow-нете. По този начин вие (поне на теория) ангражирате хора, които биха намерили вашето съдържание за интересно, интригуващо и полезно. Правилна стратегия тук е да последвате хора, които са харесали/последвали ваши конкуренти и такива, които се интересуват от хаштагове във вашата ниша. Има и различни софтуери, които помагат с автоматизирането на тази иначе механична и досадна задача. Преди около две седмици едни от най-известните софтуери, свързани с предоставяне на IG ботове и такива услуги, бяха спрени – Instagress и Instaplus. Ако искате обаче да се възползвате от такива софтуери, има и много други варианти. (Вж. Crowdfire, Captivate и InstaFollow)

Тук ефектът е по-скоро краткотраен, но ако искате бързо увеличаване на количеството последователи, тези стратегии са изключително ефективни. Тук обаче има няколко важни стъпки, които трябва да имате предвид:

  • Не следвайте повече от 50 човека на час. (Оптималният ви вариант е около 30-40 човека.)
  • Не следвайте потребители, които нямат профилна снимка/аватар или публикации.
  • За новосъздадени профили (до 3 месеца) – препоръчително е да не следвате повече от 400-500 души на ден.
  • Следвай главно последователи на хора от твоята ниша. Те са тези, които биха били заинтересовани да разберат повече за теб/твоя продукт или услуга.
  • Никога не следвайте повече от 1000 души на ден.
  • Unfollow-вайте до 40-50 потребители на час.

В противен случай Instagram може да премахне функцията за последване на потребители за известно време.

3.2. S4S или share for share

S4S или share for share е друга техника, подобна на F2F, със същата цел, само че ставайки въпрос за споделяния и споменавания (в Instagram това се нарича shout), не последователи. Класически пример за това е да тагнеш някого в свой пост, след като той те е тагнал в негов. Тук логиката е същата – достигаш до повече потребителите, лесно и без особено усилия.

3.3. Хаштагове във вашата ниша

Ако отделите време за проучване и определяне на релевантните и популярни хаштагове във вашата ниша, ще постигнете още по-голям успех. Те не само спестяват време и са достъпни, но улесняват процеса до достигане до потребителите, които се интересуват точно от вашето съдържание.

3.4. Брандиран хаштаг

Същото е и значението на брандирания хаштаг. След като сте изградили вярна аудитория и сте увеличи своята бранд популярност, използването на брандираш хаштаг е очевидната следваща стъпка. Така потребителите ще ви свързват с него и ще им е много по-трудно да забравят за вас и за вашата дейност. Примерно хаштагът на Coca-Cola #ShareACoke стана популярен пример и даде голям тласък на маркетинг кампанията им в социалните мрежи.

instagram post

3.5. Engage 

Всъщност това е и един от най-важните елементи за успешни резултати от маркетинг стратегия в която и да е социална мрежа. За да изградите стабилна основа от последователи и лоялни потребители, е нужно и задължително да се ангажирате с тях, тяхното съдържание и техните опити да направят връзка с вас. Наблягайте на харесвания, но и на коментари. Споделяйте мнение, ангажирайте, създавайте връзки между себе си и последователите си. По този начин засвидетелствате не само уважение към отсрещния и неговото време, но и показвате интерес към човека и отношенията бранд – клиент. Така не само печелите по-лоялна база потребители, но и получавате по-голям exposure и съответно повече потребители научават за вас и вашия бранд. (Като добавен бонус – съдържание, което има повече коментари, се показва на повече хора.) А, както знаем, няма по-добра и по-успешна реклама от личната препоръка!

3.6. Instagram конкурси

Това е предпочитан начин за популяризиране и увеличаване на аудиторията и в други социални мрежи. То е и лесен начин за ангажиране на повече хора с вашия бранд срещу минимални усилия от ваша страна. Преди всичко тук обаче трябва да сте уточнили своята цел и причината, поради която съставяте този конкурс изобщо. След това упоменавате правилата на играта и начините за участие. След като сте направили това можете да пристъпите към намирането на перфектния хаштаг за играта – това е важна стъпка (особено при Instagram конкурсите), защото този е и начинът да популяризирате играта си и да „накарате“ повече хора да участват в нея. Тук има няколко момента, които не трябва да пропускате – той трябва да е кратък, релевантен, запомнящ се, универсален и дума (или фраза), която не е толкова често използвана. Страхотен пример за това са Mint.com – компания за формиране на персонални бюджети и финансови консултации. В един от техните конкурси те използват хаштага #MyMintMoment.

my mint moment

Конкурсът бива успешен по ред причини и една от тях е хаштагът – той е кратък, запомнящ се, релевантен, с ясна тема и не е свързан с други дейности. Целта на конкурса е да накара потребителите да публикуват снимка за нещо, за което спестяват. Освен подходящия хаштаг, който допринася за успешния конкурс, това е и пример за ефективен маркетинг. По този начин, след като потребителите сами са споделили за своите мечти, желания и спестявания, фирмата вече има поглед върху мотивите и интересите, които захранват техния бизнес. Остава само да наградите потребителя, да се възползвате от създалата се ситуация и да промотирате.

3.7. Колаборации с инфлуенсъри 

Инфлуенсърите са хора с тежест и по-важно мнение в дадена област онлайн. Те имат въздействие върху общественото мнение и могат лесно да повлияват на определени общности от хора (често доста големи) за дадено решение. При колаборация с такъв тип потребител, вие не само ще може да достигнете до по-голяма (често и различен тип) аудитория, но и ще придобиете повече тежест в определената сфера. Вече много модерни компании извършва колаборации с инфлуенсъри от своята сфера – примерите са безброй. Козметичните компании изпращат продукти на beauty блогъри, технологични компании дават възможност на IT блогъри да тестват даден продукт и т.н. Chanel например използва и брандирани хаштагове, и колаборация с различни Instagram инфлуенсъри, за да повиши очакването и осведомеността на потребителите за новите си продукти. За новия си Chanel No. 5 L’Eau те поканиха известни инфлуенсъри в производствените си фабрики в „люлката на парфюмерията“ Грас, Франция, и им предоставиха “insider look” в тяхната продукция. След което всеки от инфлуенсърите просто сподели за своето преживяване и използва двата брандирани хаштага: #newchanel5 and #chanelgrasse.

 

Вече убедихте ли се във важността на Instagram? Да, нали :) Време е да вземете нещата в свои ръце и да действате, а след това да се наслаждавате на всички позитиви, които ще ви донесе това. Използвайки тези съвети, вие непременно ще увеличите своите последователи само за месец.

Тук прилагам и един подробен PDF файл – Instagram Guide за начинаещи. Смятам го за изключително полезен и се надявам чрез съветите, които ви споделих, и чрез него да успеете да продължите успешно вашата Instagram история.

Така завършвам нашето Instagram пътешествие (засега). Ако искате още съвети, задкулисни тайни или последващи статии (ако темата ви е интересна), свържете се с мен, абонирайте се за блога ми или посетете следващото ми обучение по дигитален маркетинг.

П.С. И не забравяйте да ме последвате в Instagram ТУК! :)

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone