Зареждане...

Как да добавим линк към своята Instagram история?

by Petar Dyaksov, 02.10.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

instagram story

Instagram и историите

Наречена още „позитивната платформа“, поради отношението на потребителите и самото съдържание, което се предлага в нея, Instagram е едно от най-популярните и обичани приложения с фанатична база от фенове зад себе си. Въпреки това в бизнес средите често е приемана като предизвикателство поради невъзможността да се споделят директно линкове към външни уебсайтове – така привличането на трафик към техните уебсайтове става по-трудно. Платформата обаче продължава да се развива все така стремглаво, да покорява върхове и да създава нови правила, а след придобиването ѝ от Facebook, голяма част от функционалностите ѝ също отбелязаха постоянен напредък и ъпгрейд. Една от най-големите промени беше въвеждането на бизнес профили, които предлагат подробна статистика, възможност за реклама и куп полезна информация за онлайн търговците. Дълго чакана функционалност, която е изключително важна и полезна за всеки, занимаващ се с дигитален маркетинг. Друга (вече) любима характеристика са Instagram историите. Функционалността не само откри много нови възможности за потребителите на платформата, но и показа намерението на Instagram да установи монопол над снимковото съдържание онлайн. Какво обаче представляват Instagram историите? Това е публикация, която се появява единствено в най-горната част на news feed-а ни (не става част от фийда със снимките, които сме избрали да споделим „перманентно“ в социалната мрежа) и е активна само 24 часа (точно както в SnapChat) . Instagram Stories ни позволява да заснемем видео или направим снимка, които да са част от профила ни само за 24 часа (освен ако сами не решим да изтрием публикацията по-рано). Можем да споделяме до 100 истории на ден, като времето на всяка се засича отделно – от момента на нейното качване.

Кои профили могат да слагат външни линкове?

Следвайки предишни свои практики, Instagram позволи първо и единствено на верифицирани (verified) профили да поставят връзки и линкове в историите си. За съжаление, малко български профили са верифицирани в социалната мрежа. Около средата на май 2017 обаче Instagram разреши добавянето на активен линк и на бизнес профили с повече от 10 000 последователи. Точно това е и поводът за настоящия текст. Днес ще ти разкажа повече защо е важно и как точно да рекламираш продуктите си чрез Instagram Stories.

*Следващите редове са за потребители, които имат верифициран (бизнес) профил или такъв с над 10 000 потребители. Разбира се, текстът (надявам се) би бил интересен и за хора, които все още не са успели да съберат толкова последователи, но възнамеряват скоро да го направят. Дори и достигането на 10 000 последователи да не изглежда лесно, винаги има начин. В предишни мои статии съм споделил подробни съвети (и примери) как по-бързо и ефективно можеш да увеличиш последователската си маса в Instagram. За тази цел прочети следните текстове:

Как да удвоим своите Instagram последователи за месец

Как да използваме Instagram Hashtags за нашия бизнес

И така, да продължим по същество. Какво трябва да направиш?

инстаграм история

1. Създай своята Instagram история

За целта може да използваш допълнителното приложение на платформата, да заснемеш перфектното видео/снимка или просто да използваш някое от галерията си.

2. Добави връзка

За да поставиш линк, кликни върху иконата, която дава възможност за създаването на верижна връзка в горната част на история. Ще се отвори нов прозорец, чрез който можеш да поставиш линк. Там трябва да въведеш пълния URL адрес, към който искаш да бъдат препращани потребителите. След това кликаш върху зелената отметка в горния десен ъгъл (а iOS потребителите използват бутончето „Готово“) и Voila! Вече имате завладяваща история със собствен линк върху нея.

3. Довърши създаването на перфектната Instagram история

Продължи с качването на своята история по вече познатия и обичаен начин. Добави филтри, описание, стикери, емоджита и каквото друго пожелаеш. (Помни, че всичко, разбира се, трябва да е с мярка.) Ако искаш линкът, който си добавил, да бъде акцент на историята и вниманието на потребителите да бъде насочено към него, включи т.нар. подтикване към действие (CTA). С активирането на тази фунцкия се появява надпис „Научете повече“ или „Натиснете, за да видите повече“. Така лесно ще подскажеш на потребителите, че има нещо интересно, което ги очаква, ако извършат това действие.

Instagram story link

Източник: socialmediaexaminer.com и instagram.com.

Видя ли, че няма нищо сложно? :) Надявам се, че тази статия ти е била полезна и след нея можеш още по-успешно да се възползваш от многобройните възможности, които отваря Instagram пред теб. Тук е мястото да включа един важен съвет: Не е желателно да поставяш линк във всяка своя история. Например, ако днес публикуваш 6 истории, не добавяй външен линк и към шестте, особено такива, водещи към един и същи URL адрес. По този начин не само ще направиш негативно впечатление на потребителите си, но и има шанс Instagram да те накаже със Shadowban.

Имаш ли още въпроси? Пиши ми – с удоволствие ще отговоря на всички тях.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook22Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone