Зареждане...

Маркетингови термини, обяснени с прости примери, които ще ви накарат както да се усмихнете, така и да се замислите

by Petar Dyaksov, 09.03.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Маркетингът, или начинът, по който предавате стойността на своя продукт/услуга/бранд, може да бъде разделен на около стотина различни видове. За да ви улесни, преподавател в американски университет обяснява основните видове маркетинг, както и на някои от най-често срещаните маркетинг термини, чрез прости примери, които ще ви накарат както да се посмеете, така и да се замислите:

marketing-story-01

  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Вие се приближавате директно към нея и разчупвате леда с репликата: „Аз съм много богат. Излез с мен!” Това е директен маркетинг.
  • Вие сте на парти и се забавлявате с приятели. Най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Един от вашите приятели се приближава към нея, посочва към вас и й обяснява, че вие сте много богат и тя трябва да излезе с вас. Това е реклама.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Вие успявате да вземете телефонния й номер и на следващия ден й се обаждате с думите: „Аз съм много богат. Излез с мен!” това е телемаркетинг.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Вие учтиво се представяте, вземате й питие, правите й комплименти през цялата вечер, на тръгване й отваряте вратата и й предлагате да я закарате до вкъщи. В края на вечерта й казвате: „Споменах ли, че съм богат? Ще излезеш ли с мен?” Това са връзки с обществеността.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Тя се приближава към вас и казва: „Вие сте много богат. Искам да изляза с вас!” Това е разпознаване на марката.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Вие се приближавате директно към нея и разчупвате леда с репликата: „Аз съм много богат. Излез с мен!” Тя се обръща към вас и плисва питието си право в лицето ви. Това е обратна връзка от клиента.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Вие се приближавате директно към нея и разчупвате леда с репликата: „Аз съм много богат. Излез с мен!” Тя ви се усмихва, но, в същия момент, нейният приятел се появява и ви се представя. Това е несъответствие между търсенето и предлагането.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Преди да успеете да се стегнете и да се приближите към нея, някой друг се приближава към нея и й казва, че е много богат. Тя излиза с него. Това е конкуренцията да изяжда от вашия пазарен дял.
  • Вие сте на парти и най-сексапилното момиче, което сте виждали, влиза в стаята. Точно преди да се приближите към нея, за да й кажете, че сте богат и да я попитате дали ще излезе с вас, се появява жена ви. Това е забрана за навлизане на нови пазари.

Коя от тези маркетинг техники сте използвали? Коя разботи най-добре за вашия продукт/услуга/бранд? Споделете в коментарите по-долу!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone