Зареждане...

Periscope – видео платформата на Twitter

by Petar Dyaksov, 07.10.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

periscope-dyaksov

Periscope - видео платформата на Twitter

Periscope е мобилното приложение за онлайн видео излъчване в реално време. Закупено от Twitter през февруари 2015 г., то е официално една от най-коментираните и обсъждани новостартирали платформи.

Periscope е чудесна възможност за всички, които искат да имат неограничена аудитория, готовност да говорят и да снимат своите видеа от всяка точка на света (в която има относително добър интернет), и да комуникират със своите нови и настоящи фенове в реално време. Но дали си струва да използвате приложението? В края на краищата, вие ще трябва да се изправите пред неограничена по численост публика на живо и най-вероятно ще искате да изглеждате като професионалист.

Е, светът на дигиталните улеснения премахва някои от факторите, с които можеха да се справят само най-добрите презентатори. Сега всеки може да бъде влогър, писател, журналист, или каквото си поиска… и то на живо! Може би не на всеки тази идея би му допаднала, но дори и да не искате да правите видео излъчваниея, винаги може да следите излъчванията на интересни говорители като Гари Вайнерчук, Опра Уиндфри, Джей Лено и други.

Periscope е приложение, което наистина се възползва от своята мобилна природа, включваща уведомления и показване на местоположение, както и социално споделяне (чрез Twitter, разбира се), живи дискусии и обратна връзка. Идеята на Periscope е да бъде портал към едни истински интерактивни събития.

След края на прякото излъчване, Periscope дава възможност на тези, които не са могли да се включат в дискусията на живо, да гледат повторение и дори да осигуряват обратна връзка в рамките на 24 часа. След това, излъчването се изтрива от приложението (подобно на SnapChat).

Тогава какво ще стане с онази прекрасна реч, която записахте в 3 сутринта? Спокойно. Всяко едно от вашите живи предавания ще бъдат записани и на мобилното ви устройство (смартфон или таблет) и след като веднъж сте го заснели, видеото може да бъде публикувано и споделено онлайн, точно като всяко друго видео.

Periscope за бизнес?

Има много начини, по които можете да използвате Periscope за бизнес - от клипове, показващи пикантни моменти от кухнята на Вашия бизнес (да речем как се сглобява една китара), до живи сесии с въпроси и отговори и каквото още се сетите. Също така, Periscope е много добро средство, за да покажете уменията си особено ако си вадите прехраната с говорене пред хора.

В следващите години се очертава истински бум на видео съдържанието в социалните платформи, което само и единствено ще доведе до усъвършенстването на приложения от рода на Periscope и тяхното вграждане в света на бизнеса.

Как да използвам Periscope?

Вписване

Първата стъпка в използването на Periscope е да го изтеглите на вашето IOS или Android устройство. Първият път, когато стартирате приложението, ще бъдете помолени да се впишете.

Можете да се регистрирате чрез вашия Twitter акаунт или можете да използвате телефонния си номер. Ако желаете да се възползвате максимално от социалния аспект на Periscope, най-добрият вариант е използването на вашия Twitter профил.

Ако имате повече от един Twitter, можете да добавите допълнителните профили, като използвате функцията "Добавяне на профил" в настройките на Twitter за вашето устройство.

Раздели

Има четири основни раздела в приложението Periscope.

Първият раздел показва два списъка: Списък на хората, които следите в Periscope, които в момента са "на живо" (Можете просто да изберете дадения човек, за да се присъедините към предаването); Списък с предавания, които сте посещавали в рамките на последните 24 часа. (Можете да повторите някоя от предаванията, включени в списъка, като изберете едно от тях.)

Вторият раздел в приложението също е разделен на две части, показващи глобален списък на живите обществени предавания, към които можете да се присъедините. Можете да се прехвърляте между двете части - списък и карта с помощта на селектора в горната част на екрана.

Третият раздел е най-интересният от всички – вашата „записваща кабинка“. Там ще имате възможността само с натискането на един бутон да се озовете в глобалния свят на излъчването на живо.

Четвъртият раздел е мястото, където можете да търсите хора, които да следвате. Имайте предвид, че броят на последователите, които се показват се отнася до това колко Periscope последователи имате, а не колко хора ви следят в Twitter.

Гледане на предавания

За да гледате на живо излъчване на Periscope, може да се насочите към един от двата списъка или на картата в раздела за глобално излъчване и да докоснете съществуващо събитие, което ви интересува.

Ако известията ви са включени, ще научите за предаване на живо, когато:

  • някой в Periscope започва живо предаване;

  • някой е последовател в Periscope и споделя живо предаване на друго лице;

  • някой ваш последовател в Twitter гледа предавания на живо за първи път.

Първо, изберете излъчването от списъка. Предаването започва веднага и има няколко движещи се части:

Можете да добавите коментар, като го въведете в полето "Кажи нещо" в долната част; Bubbles, които показват коментари от други хора, както и от лицето, което започва излъчването. Тези балончета плават по долния ръб на екрана и в крайна сметка избледняват; В дясно ще видите наградата за всички излъчващи – сърчицата, които се появяват, когато зрител докосва дясната страна на екрана и показва благодарност за излъчването; Малкото човече с номер в долния десен ъгъл показва броя на зрителите по всяко време на живото предаване.

Споделете предаването чрез Twitter или чрез копиране на връзката на предаването и след това го споделете чрез имейл или различна социална мрежа. Няколко ресторанта в Щатите като PizzaHut и Domino’s Pizza вече излъчват предавания на живо в кухните им, което е един отличен трик, с който клиентите им ще са сигурни, че храната им се приготвя пред тях и е с доказано качество.

Излъчване на видео

Нека да стигнем до същността на Periscope, а именно – излъчване на собствените ви предавания на живо.

Когато за първи път посетите екрана на предаването, ще видите изскачащ прозорец, който ви дава възможност да нагласите три опции. Първите две са необходими за видео и аудио, а третата може да бъде изключвана за отделните предавания.

Интерфейсът е изключително опростен. Ще видите места, в които да настроите вашите данни (име, тема на излъчването), ще видите моментния брой на хората, които гледат вашето видео, както и ще имате възможност да разгласявате новината, че сте на живо с бърз бутон, който праща линк към събитието в Twitter.

Сигурно ще забележите, че освен в Periscope, видеото ви ще е налично и в паметта на устройството ви, което от своя страна ви дава възможността да го споделите и в други социални платформи, но без коментарите и интеракциите на живото видео.

Ако превъртите надолу, можете да видите всички, които са присъствали на излъчването на живо, както и тези, които гледат предаването като запис. В допълнение, можете да видите колко сърца е получило излъчването и хората, които са го дали за вас. Може да им благодарите!

От този момент нататък, и в продължение на 24 часа, вашите последователи ще могат да споделят и да гледат повторение на излъчването ви, където ще могат да продължават да ви дават сърца.

Финални думи

Periscope бързо се налага като единственото място, което поддържа толкова добра интерактивност между излъчващи и зрители. Много от телевизиите вече излъчват своите живи включвания през Periscope, което е чудесен начин да елиминират подвижните станции и хилядите кабели.

От Facebook също не останаха по-назад, пускайки в своята платформа живи видеа, но нека не забравяме, че Facebook е социална платформа с много направления. Periscope e само за видео излъчване и именно това прави успехът на приложението толкова грандиозен. Дали Periscope ще стане хит в България? Остава само да изчакаме и разберем.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook12Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone