Зареждане...

10 книги, които всеки предприемач трябва да прочете

by Petar Dyaksov, 18.05.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

books-dyaksov-blog-post-image-1

10 книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Вдъхновението ни дебне отвсякъде. Аз например обичам да се вдъхновявам чрез думите и историите на други успешни хора, споделили ценен опит. Според мен е особено важно да задържаме това вдъхновение, което ни дава сили да продължаваме да се развиваме ежедневно и да се стараем да бъдем все по-добри всеки ден. Всички разполагаме с 24 часа на ден, 7 пъти в седмицата. Не времето, а енергията, която влагаме и използваме, за да се справяме със задачите си, за да се растем всеки ден, е това, което ни отличава от всички другите.

Тук съм събрал 10 книги – вдъхновяващи произведения, които смятам, че всеки предприемач трябва да прочете. Смятам, че те дават нужните насоки и интересни перспективи за успешното предприемане на важни крачки към нашата финансова независимост и личностно усъвършенстване в нашия живот.

  1. Rich Dad, Poor Dad“ – Robert Kiyosaki

Една от най-известните книги за бизнес и финансова грамотност. На някои може и да им се струва клише, но за мен тази книга е фундаментална и страхотна база, върху която да построиш знания и опит. Авторът ни разказва, не само как правилното възпитание влияе върху живота ни и как да го подобрим чрез усилия и грамотност по различни теми, но и как да се стремим да изграждаме активи, а не само да трупаме пасиви. Абсолютно задължителна!

  1. The 7 Habits of Highly Effective People“ – Stephen Covey

Една от най-вдъхновяващите книги, които съм чел. Представя ни 7 правила, които отличават успешните хора, от масата. Чрез различните стъпки, съвети и напътствия, които ни предлага, ние се учим да се възползваме от промяната, а не да се страхуваме от нея и сами да създаваме шансовете пред себе си, вместо да изгаряме мостове зад нас. Да гледаме напред в бъдещето, следвайки нашата собствена визия, но да действаме сега и да бъдем проактивни.

  1. “The 4-Hour Workweek” – Tim Ferris

Често описвана като „книгата, която променя животи“, тя е наистина фундаментална за всеки, който иска да промени мирогледа си. Книгата предизвиква фурор още с излизането си, като авторът отстоява тезата, че не парите, а възможността да разполагаш с времето си е истинското богатство на днешния ден. За да бъдеш свободен не е нужно да имаш много пари, перфектна работа и т.н., а да освободиш мисълта си и да повярваш, че всичко, което искаш, е постижимо. В дигиталната ера (в която живеем) вече не е задължително да стоиш от 9 до 5 в офиса и да си „заклещен“ на работа, а да се фокусираш върху това да повишиш продуктивността си и така съответно да подобриш начина си на живот извън офиса.

  1. “The Lean Startup” – Eric Ries

Представя ни най-краткият път от идея към продукт/услуга. В книгата авторът определя 5-те основополагащи принципа на концепцията “lean startup” (тя също води своето начало от текстовете на Ерик Рийс). Lean startup е подход, спрямо който стартиращите бизнеси могат да оформят своите продукти/услуги спрямо нуждите на клиентите си, без излишни разходи и първоначално финансиране. Книгата ни разказва и защо повечето нови бизнеси се провалят и как ние да избегнем това. Задължително четиво за всеки, който се занимава със собствен бизнес. Няма да съжаляваш!

  1. “The $100 Startup” – Chris Guillebeau

Авторът на тази книга е на малко повече от 30 години, а вече е обиколил почти целия свят. Той никога не е имал „истинска работа“, но за сметка на това е успял да намери интересен начин, по който да изкарва прехраната си и да живее живота си по начин, по който той иска. Точно на това ни учи и книгата му – как да живеем пълноценно живота си  и да бъдем „шефове“ на самите себе си. Работата все пак е огромна част от живота ни и затова тя не трябва да бъде задължение, а удоволствие.

  1. “Think and Grow Rich” – Napoleon Hill

Това е една от книгите, които всеки начинаещ предприемач трябва задължително да прочете! Още с появяването си през 1937 година, тя печели слава като „една от най-великите и вдъхновяващи книги в света“. За себе си знам, че тази книга ми помогна да разбера, че всичко, което съм искал – дали е било богатство, щастие, признание, е на една ръка разстояние. И зависи единствено от мен колко далеч ще протегна ръката си.

  1. “The richest man in Babylon” – George Samuel Clason

Представя изключително „прости“ и достъпни идеи, но с толкова много истина. Предадените разкази от късното Вавилонско царство и правилата, които споделя, са общочовешки и приложими и затова са валидни и актуални до момента. Тя ни учи как знанието, експеризата и правилното менажиране на разходи могат да ни доведат до успех. Желанието, волята, упоритостта са основата, на която се уповаваме открай време.

  1. “Zero to One” – Peter Thiel

Изключително важна за всички предприемачи. Разказва ни за това кои качества трябва да притежава един истински предприемач и по какъв начин да ги използва за постигането на успех. Авторът е един от създателите на PayPal и сред първите инвеститори във Facebook и LinkedIn. В нея той споделя как конкуренцията е за губещи и нашият стремеж трябва да бъде да създадем монопол в нашата сфера. Всъщност това, което отличава книгата, е мотивацията, с която преливаш, след като я прочетеш!

  1. “How to Win Friends and Influence People” – Dale Carnegie

Каквото и да напиша за тази книга, все ми се струва, че няма да бъде достатъчно. Просто Дейл Карнеги. Нужно ли е да  споменавам повече? Един от най-известните психолози и лектори ни е завещал безценно богатство от мъдрост и вдъхновение. Горещо препоръчвам да си водите бележки, понеже съдържа много ценни съвети и трикове. Светът принадлежи на тези, които владеят тайните на общуването.

  1. “Tools of Titans” – Tim Ferris

Най-новата книга на големия Tim Ferris (и второ негово произведение в списъка ми). Очевидно е, че симпатията ми към него е голяма, нали? Тази книга наистина влиза под кожата ти и променя перспективата ти. Тактиките, „инструментите“, съветите, които той ни предлага в тези страници, са безценни, събирани с години от стотици вдъхновяващи личности и не могат да бъдат намерени другаде (на едно място).

 

БОНУС: Бих искал да ви представя и от любимито си мобилно приложение напоследък – Blinkist. Идеята му е проста – то позволява да слушаме и четем резюмета на книги (или да селектираме такива, които бихме искали да прочетем/изслушаме), докато пътуваме в колата си, докато готвим, докато сърфираме в интернет. С негова помощ не само увеличавам общата си култура, но и научавам и много повече и много по-бързо, без да отделям специално време за това. (А най-вече оползотворявам часовете, които прекарвам в пътуване, а последно време те са много.)

 

Това бяха част от любимите ми 10 книги и такива, които смятам, че всеки образован и занимаващ се с развитие на собствен бизнес човек трябва да прочете. За съжаление, колкото и книги за предприемачество да прочетем, няма как да изградим успешен бизнес, докато не направим първата крачка в тази посока. Тук и сега.

Ще се радвам да ми споделиш и твоите любими произведения – тези, които те вдъхновяват и мотивират да продължаваш да се развиваш.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook60Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone