Зареждане...

ICO – Модерният начин за финансиране на проект

by Petar Dyaksov, 21.07.2018  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Article-image-dyaksov-BG

ICO- един иновативен начин за финансиране на бъдещ проект

Процедурата за кандидатстване за финансиране на иновативна идея във фондове за инвестиции и аселератори може да бъде изключително бавен процес. От друга страна, иновативно решение за събиране на капитал през “краудфъндинг” платформи, като KickStarter и Indiegogo, не позволява на инвеститорите да имат част от “акциите” на компанията, но комисионните не са малък фактор. Двете платформи взимат различна комисионна от проектите. KickStarter взимат 5% за проектите, които постигат целите си, докато при Indiegogo има гъвкаво финансиране. Indiegogo ще вземе само 4% от общата сума на всяка успешна кампания. Но ако не се постигне целта на проекта, за набиране на средства, ще бъде таксуван с 9% от общата натрупана сума. Двете компании облагат такси за обработка на карти и PayPal, които могат да варират от 3% до 5%. Тези проценти дават възможност за различен подход при търсене на начини за финансиране на проект.
Най-актуалните и модерни методи в последните години са ICO-тата. Набирайки бързо голяма популярност, покрай криптовалутите и blockchain технологиите, те вече се превърнаха в основния начин за финансиране на различни иновативни проекти.

Какво представлява ICO?

Toва е нерегулирана технология за набиране на средства. Абривиатурата на ICO означава „първоначално предлагане на монети“. Това е начин, по който компаниите предлагат монети или токени (ICO) срещу други токени, или криптовалути – най-често това са Bitcoin и Ethereum. ICO-тата не са физически токени, те се получават срещу фиатни пари (законно платежно средство) или други криптовалути. ICO-тата изпълняват функцията на ваучер, който може да използваме и обменяме за стоки или услуги на определена платформа. В повечето случаи, дадена компания създава своя криптовалута (ICO), която да използва в бизнеса си и съответно да търси купувачи, които да финансират идеите и проектите му. По този начин и двете страни имат полза от целия процес. Инвеститорите обаче не получават нищо повече от дигиталния актив – нито процент от компанията, нито право на глас при взимане на бъдещи решения. В същото време инвеститор може да бъде всеки, който е склонен да отдели средства, за да закупи токени. Именно тук идва моментът, в който инвеститорите трябва да се замислят дали могат да спечелят, или рискът от загуба е по-голям.

Добра възможност за инвестиции (но и голям риск)

“Дали си заслужава да вложим средства в ICO?”
Добрата инвестиция в един ICO проект до голяма степен зависи от това дали сме си „написали домашното“. Трябва да потърсим информация за компанията, за дейността, която извършва, за за eкипа и тяхната експертиза. Трябва да проучим дали можем да се свържем с екипа, дали има блог, в който да си отговорим на въпросите, които ни интересуват и дали има предишни реализирани проекти. Това са признаци за една съществуваща фирма, за която си заслужава да инвестираме. Но тук идва и рискът. Влагането в ICO не винаги е печеливша стратегия. Някои ICO проекти нямат реален продукт или доказан бизнес модел. Доста хора се възползват от това – подхвърлят идея, от която искат бързо да натрупат пари. По този начин те подвеждат инвеститорите си, които влагат парите си в несъществуващ проект/продукт. Това е един от най-големите рискове – има влагане в нещо, което не си сигурен дали съществува и дали ще бъде разработено някога.

Какво го прави ICO различен от публично пускане на акции?

Когато хората заговориха за ICO проекти, те веднага го асоциираха с IPO (Initial Public Offering) проектите, но съществуват разлики в двата метода, които ще разгледаме заедно.
Докато при IPO имаме стратегия за „излизане” и обикновено се организира, когато компанията е финансово по-стабилна, при ICO имаме стратегия за „влизане” и се използва от новосъздадените компании за набиране на средства за техния проект и навлизане на пазара. Достъпът е другата основна разлика. IPO често се отпускат само на институционални инвеститори като инвестиционни банки и взаимни фондове. Това означава, че ако не си в „клуба на големите момчета“ ще бъде значително по-трудно да придобиеш акции на IPO.
Буквално всеки може да участва в ICO: всичко, от което се нуждаеш е основната валута на Bitcoin или Ethereum и можеш да ги конвертираш в ICO токени. Тези равнопоставени условия нарушават “олигархичния” характер на традиционното набиране на средства, което дава възможност на масите да участват в инвестиции, които потенциално могат да им спечелят краткосрочни капитали.
Друга особеност е в участието (IPO) и неучастието (ICO) в компаниите. Акциите, придобити чрез IPO, представляват дял от собствеността върху бъдещите приходи на компанията. За разлика от IPO, придобиването на ICO монети не предоставя собственост върху проекта. Не можеш да участваш нито в акциите и дяловете, нито във взимане на решения.
Основната и най-важна разлика между IPO и ICO e легализацията. IPO компаниите са задължени да се регистрират в регулаторния орган, за да бъде създаден правен документ, наречен проспект. По този начин те спазват определени стандарти и узаконяват дейността си.
От друга страна, ICO не са ограничени от правен документ. Те имат документ под формата на бяла книга (т.нар. whitepaper), в която са обяснени всичко за проекта и целта му. Но това не е задължително условие.

Как се прави ICO-технология и пускане на пазара

Преди да разбереш повече за ICO технологията трябва да те запозная с т.нар. „токени”. Това са виртуални криптокойни (в случая ICO), които инвеститорите купуват срещу фиатни или дигитални валути. Преди да ги закупят, те трябва да бъдат запознати със самата ICO технология.
Когато дадена компания има идея за проект, тя започва да търси инвеститори. Вложителите от своя страна се запознават с концепцията на проекта. Тя трябва да бъде подробно обяснена. Инвеститорите/купувачите трябва да разберат каква точно е идеята, какви са целите, колко капитал е нужен, за да се осъществи и каква ще е функцията ѝ след приключване на проекта. След като тази идея се съгласува в компанията, тя се представя на пазара и започва да търси ентусиасти и поддръжниците на инициативата. Това е начинът, по който работи ICO технологията. Технология, която придобива все по-голяма популярност и привърженици.

Article-image-dyaksov-EN

Примери за успешни ICO-та

Класацията за успешни ICO-та се води от Brickblock – това е интелигентна договорна платформа, която ти позволява да продаваш и инвестираш в недвижими имоти в блокчейн. Brickblock e пуснат на пазара през май 2017г, като за месец август, само за 5 дена има над 800 инвеститора, които допринасят за приход от 1 млн. долара.
Deedcoin– Според тях 6% от къщата ти не принадлежи на теб, а на твоя бъдещ агент по недвижими имоти. Собствениците на имоти в САЩ държат 15 трилиона долара в частна собственост и ще загубят 900 милиарда долара за бъдещи комисионни. Чрез Deedcoin технология, индустрията на недвижимите имоти може да бъде децентрализирана и рационализирана. Deedcoin връща до 750 милиарда долара на собствениците на жилища, чрез токиране на комисионна за недвижими имоти и директно свързване на клиенти и агенти.
NWP– Решението на NWP, базирано в Естония, създаващо екосистема за интелектуалното здравеопазване, ще притежава първоначално предлагане на монети (ICO) за революционен проект за здравеопазване. Като цяло компанията се стреми да събере 20 милиона щатски долара по време на символичната продажба.
Примерите за успешни ICO кампании са много, но също толкова много са онези, които са с цел бързо “напомпване” и печалба за сметка на инвеститорите.

 

Тъмната страна на ICO-тата – измами, или голям процент нереализирани проекти

Точно както при много други идеи, генериращи приходи, има някои безскрупулни хора, които са готови да се възползват от наивни инвеститори. Целта им е да спечелят възможно най-много, по възможно най-бързия начин и то на всяка цена. Последните изследвания показват, че 80% от ICO-тата са измама, а само 8% от тях са с обещаващо бъдеще. В тези изследвания са включени само големите компании, с капитал над $ 50 млн. или по-високи. Ако изследователите вземат под внимание и малките компании, процентът вероятно ще се повиши.

Има няколко индикатора, които могат да ти покажат, че въпросното ICO е измама.
Ако видиш ICO с изкусителни маркери като “Нашата монета има растеж от 1000%!” Внимавай. Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, вероятно е измама. Такива темпове на астрономически растеж обикновено не са устойчиви в дългосрочен план. Бъди предпазлив към проектите, които надхвърлят обещанието.
Лошо онлайн присъствие – Един от основните елементи, които трябва да се има предвид при оценяването на потенциална измама с ICO са лицата, които стоят зад нея. Трябва подрбоно да потърсиш информация за всеки един член от компанията и дали реално съществува, за да предотвратиш да бъдеш измамен.
Както казахме, за да се създаде едно ICO, трябва да бъде предоставена т.нар. whitepaper, на която трябва да бъдат описани идеите и целите на проекта. Ако попаднеш на описание, при което бегло са записани бъдещите действия, то ти най-вероятно си попаднал на измама.

Примери за големи измами

Измамите стават все по-чести в системата на ICO. Наскоро компанията на LoopX ICO доведе до загуба на повече от $ 4.5 милиона долара инвестиционен капитал, след като създателите му замениха оригинални правни документи с фалшиви такива.
Много от тези измами работят подобно на многостепенни маркетингови или пенсионни схеми, като Onecoin, които изнудваха инвеститорите за $ 350 милиона долара и завършиха с арестуването на създателите.
Империята Card ICO, например, беше хваната да използва имиджа на френската актриса Сабин де Понсинс като главен изпълнителен директор на платформата като “Патриша Харисън”.

Има още безброй примери за измамни ICO-та. В крайна сметка, най-доброто средство, за да избегнеш измама, е здрав разум. Не се подвеждай от високия процент печалба и от невъзможно краткия период на изпълнение. Затова внимателно проучвай преди да влoжиш.

Регулации

Мненията отностно ICO са твърде много, както отрицателни, така и положителни. Това накара доста страни да се замислят и да вземат на сериозно саморегулацията. Ето някои от тях:

Европа

Ноември 2017г- Европейският орган за пазарите на ценни книжа публикува две изявления за ICO. Първото предупреди инвеститорите за рисковите инвестиции на ICO. Второто беше предупреждение към дружествата, участващи в международните организации за ICO, да се придържат към регулаторни задължения и лицензи, които могат да се отнасят до тяхната дейност, включително Директивата за проспектите, Директивата относно пазарите на финансови инструменти, Директивата за мениджърите на алтернативни инвестиционни фондове и Четвъртата директива срещу изпирането на пари.

Англия

Април 2017 г. – ОФП (Орган за Финансовото Поведение) публикува консултативен документ за използването на блокчейн технология. В документа се посочва, че международните организации за ICO могат да бъдат IPO, или частни охранителни станции. ОФП въвежда регулатор, който позволява на компаниите да пускат иновативни продукти и услуги, без да ги лицензират предварително. Тази рамка може да е подходяща за някои ICO, според ОФП.

Китай

Септември 2017 г. – Новосъздаденият комитет на ICO забрани на физически лица и компании да набират средства чрез ICO и да предоставят услуги за търговия с криптови валути. Комитетът препоръча на съответните органи да проучат 60 специфични платформи за търговия, които дават възможност за набиране на средства чрез ICO.


Като цяло, можем да заключим, че концепцията за първоначалното предлагане на монети все още е в начален стадий. С бързия напредък в развитието на блокчейн технологиите, можем да сме сигурни, че в бъдеще ще има повече иновации. В същото време, международните организации за ICO могат да спазват някои разпоредби от правителствата и самата мрежа. Отсега нататък индустрията изглежда доста позитивна за бъдещето на ICO. Трябва да се отбележи, че на този пазар съществуват значителни рискове и че само хора с добри познания по областта на крипто пазара биха могли успешно да се впишат в него.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook24Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone