Зареждане...

Как да създадем страхотен онлайн магазин? (Презентация)

by Petar Dyaksov, 10.06.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

онлайн магазин

По цял свят има милиони онлайн магазини и голяма част от тях са добри. Основният проблем е, че, при наличието на толкова много конкуренция, вече не е достатъчно да имаш просто добър онлайн магазин. За да може твоят онлайн магазин да е успешен, той трябва да предлага нещо изключително. Нещо, което да го отличи от конкуренцията. Причината да напиша тази статия бе една презентация, която направих специално за събитието BizzIT в Плевен през месец май.

BizzIT Плевен 2015

На 9-ти май 2015 бях поканен от братята Симеон и Георги Прусийски да бъда лектор на първото по рода си IT събитие в град Плевен – BizzIT. Целта на събитието е да популяризира и запознае обществото с IT индустрията в 7-мия по големина град в България. Организаторите смятат, че България има огромен потенциал за развитие и невероятно много талантливи хора, които могат да намерят своята реализация в IT сферата, като по този начин допринесат за развитието на бизнеса в България.

Самото събитие се проведе в хотел Ростов, в центърa на град Плевен, и събра близо 120 души от различни области, на различна възраст и с различни интереси. Въпреки, че в града не са се провеждали такъв тип събития, аудиторията бе доста компетентна и участваше активно през целия ден. Освен мен и братя Прусийски, лектори бяха още Димитър Савов (Фаса), Любомир Стоянов от Events Bakery, Стефан Иванов и Кристиян Михайлов. Конференцията бе подкрепена от моята фирма Tendrik, Webrika, Startup Fondation, Start-It-Smart, StartAPP, StartUP Masters и SuperHosting.

На самата конференция Симеон и Георги Прусийски обявиха, че, след няколко години прекарани в София, те се завръщат в Плевен, за да основат първата академия за уеб дизайн, програмиране и онлайн маркетинг – Webrika. С тази сериозна крачка те имат амбициозната цел да развият и направят Плевен една от основните IT дестинации в България, за което искрено им пожелавам успех!

В моята лекция аз имах за цел да разкажа за това как да създадем не просто добър, а страхотен онлайн магазин, споделяйки 7-годишния си опит в онлайн продажбите, като предоставих на участниците реални примери от практиката ми.

Кои са клиентите ни?

В началото на презентацията си наблегнах на това колко е важно да опознаеш клиентите си – какви интереси и предпочитания имат, какви устройства използват, какво е тяхното поведение в интернет, кои социални мрежи използват и от какво имат нужда. За тази цел предоставих 2 метода, които най-често използвам, за да разбера кои са моите клиенти.

Първият от тях е Google Analytics, който ни дава пълна информация за посещенията в уебсайта ни, както и за самите посетители. С помощта на e-commerce tracking (код за проследяване) може да получите цялостна информация за продажбите (реализациите), които вашият онлайн магазин е направил и по този начин да разберете кои ваши посетители са се превърнали и във ваши клиенти.

Вторият метод за опознаване на клиентите ни, който аз лично много уважавам, се нарича „Портрет“. На база на съществуващите ви клиенти, изграждате техен общ профил (може и няколко), като описвате най-честите характеристики, които определят вашия перфектен клиент. Като пример бях дал моя перфектен клиент на онлайн магазина ми – http://fragrances.bg/ – 28-годишната Мария Петрова от град София, която има iPhone, използва браузър Google Chrome, харесва онлайн пазаруването, здравословния начин на живот и модата, както и е почитателка на Facebook. Разбира се, Мария не съществува, а образът й е създаден изцяло на база статистиката на клиентите от онлайн магазина ми.

Как да направя онлайн магазин?

След това представих трите възможности, чрез които може да изградим онлайн магазин – поръчкова платформа (custom), платформа с отворен код (open source) и софтуер като услуга (SAAS). Споделяйки предимствата и недостатъците на трите варианта, аз изказах своето мнение, че е най-удачно да изберем популярна и утвърдена платформа за онлайн магазини с отворен код като OpenCart (която използвам за повечето си проекти) или Magento. Причината за това е понеже има много готови решения за тях, а и лесно можем да си намерим програмист в България, който да работи по нея или да направи промени при необходимост.

В лекцията наблегнах и на важността на дизайна на потребителския интерфейс и качеството на потребителското преживяване. За добрите онлайн магазини е много важно да се придържат към стандартите, опростения дизайн и лесната навигация в самия уебсайт. Още при пръв поглед на посетителя трябва да му стане ясно какво продавате и съответно какво трябва да направи, за да може да си поръча желания продукт. Също е много важно да го спечелите още при първото посещение, понеже, ако не му допадне вашия уебсайт, той може да изчезне от него, да отиде при вашите конкуренти и никога повече да не се върне при вас отново.


bizzIT-Pleven

Популяризиране и SEO

След като изясних някои от основните компоненти, нужни за изграждането на добър онлайн магазин, презентацията ми продължи с една от любимите ми теми, а именно оптимизация за търсещите машини – SEO. Изяснявайки защо в България е нужно да отделяме значимото внимание на Google като търсачка, изказах твърдението, че на „Google не му пука за вас!“. То целеше да накара присъстващите да разберат, че Google не го интересува вашия онлайн магазин или уебсайт. Това, което е важно за Google, е да намира най-подходящите резултати за своите потребители и ние всички ние трябва да се съобразяваме с това.

„Content is the King, Brand is the Queen”Повлиян от най-новите тенденции в SEO и изхождайки от популярната фраза “Content is the King” (Съдържанието е кралят), представих моето твърдение „Content is the King, Brand is the Queen”. Както в реалния свят, така и в дигиталния, марката или брандът имат все по-определяща роля за позиционирането на даден продукт или услуга. Когато имаш добър и позитивен бранд, когато създаваш качествено, уникално и интересно съдържание, то неименуемо имаш голям шанс твоят онлайн магазин да се нареди сред успешните. Когато някой от тези два показатели не е на лице, то твоят онлайн магазин ще си остане просто един от милионите посредствени онлайн магазини в Интернет.

Мобилна версия или адаптивен дизайн?

Друга важна опорна точка, на която акцентирах, е увеличеното потребление на мобилни смарт устройства в световен мащаб. Това съответно води до нуждата уебсайтовете и онлайн магазините да имат мобилна версия. Това се потвърждава и от скорошния ъпдейт на Google за мобилни устройства, или още така наречен, “Mobilegeddon”. Моето лично мнение е, че за онлайн магазин по-лесно и сравнително по-бързо е да се направи адаптивен (responsive) дизайн, вместо да се изгражда отделна мобилна версия, която би коствала много време и средства. Адаптивният дизайн позволява сайта ви да се отваря от всякакви устройства с различна резолюция на дисплея, без това да променя неговата функционалност. Още повече, този вариант позволява на търсачките да виждат еднакво съдържание на настолни компютри и мобилни устройства, което е и предимство за SEO.

Социални мрежи

Социалните мрежи също са важно средство за популяризиране и достигане до клиентите на един онлайн магазин. Мрежата, която един онлайн магазин трябва да използва, е тази, която използват и неговите клиенти. Ако това е Facebook, то, следователно, вие трябва да сте активни именно там. Ако клиентите ви предпочитат Pinterest, то това е мястото, към което трябва да насочите вашите усилия. Най-ефективният начин за достигане до по-голяма аудитория, е да използвате няколко социални мрежи, но да се фокусирате върху една основна. Важна вметка, която направих, е, че „Facebook НЕ е онлайн магазин, а канал за комуникация с клиентите!“. Ако имате приставка за онлайн магазин на вашата Facebook страница и си мислите, че продавайки чрез нея, вие имате онлайн магазин, то вие значи сте в голяма заблуда.

Това, което аз препоръчвам, е посредством SSL сертификат (криптографски протокол, който осигурява защитена връзка между сървъра и клиента), да свържете вашия онлайн магазин с вашата Facebook страница и по този начин клиентите ви ще могат да пазаруват и използват цялата функционалност на магазина ви, без дори да напускат социалната мрежа.

Добри практики

Една от най-големите трудности е да накарате другите да пишат за вашия онлайн магазин и да създават качествено съдържание, което да води нови клиенти. Добра практика, която използвам, за да накарам други сайтове да пишат за мен, е като изпращам подаръци или безплатни продукти на активни блогъри, които да напишат ревю за тях. Единственото, което искам от тях, е да сложат само линк в своя блог, който да води към моя онлайн магазин, без да имам каквито и да е претенции относно статията или съдържанието в нея. Този метод е повече от ефективен, понеже блогърите получават подарък, а вие получавате признание от експерт в дадена област, който може да доведе на сайта ви много бъдещи клиенти (а е добре и за SEO).

Накарайте хората да пишат ревюта в онлайн магазина ви. Направете конкурс за „най-добро ревю“ с награди или ги помолете най-учтиво да ви дадат обратна връзка за продукта, който са закупили, посредством емайл. Доказано е, че много хора избират продукти посредством ревютата на други потребители. Следователно, колкото повече ревюта, толкова по-голям шанс за продажба. Но не пишете сами ревютата на сайта си! Или, ако го правите, се постарайте да изглеждате убедително, защото потребителите не се заблуждават толкова лесно.

Хората обичат игрите и една от добрите практики за онлайн магазини е Facebook игра. Тя дава възможност на хората в реално време да печелят точки, харесвайки, споделяйки продукти и канейки приятели да харесват страници. По този начин потребителите имат възможност да спечелят продукт напълно безплатно, а в същото време вашият онлайн магазин получава споделяния в социалната мрежа, както и много нови посещения.

Хората се доверяват на експертите. Покажете им, че вие сте такъв и те ще купуват от вас. Направете си блог (който да е част от вашия онлайн магазин), в който да давате съвети, мнения, ревюта и допълнителна информация. Образовайте клиентите си и им дайте допълнителната стойност, която да ги накара да изберат именно вас, а не вашите конкуренти. Създавайки качествено съдържание, вие имате шанса да привлечете към вашия онлайн магазин случайни посетители, които в последствие да станат ваши клиенти.

Един от най-евтините и ефективни начини за успешна комуникация с клиентите е емайл маркетинг-а. На тези клиенти, които са ви поверили доброволно данните си (и са заявили, че искат да получават известия и новости от вас), периодично можете да изпращате ежемесечен емайл бюлетин, в който да ги запознавате с най-новите си продукти или тези, които са в промоция. Вие можете да персонализирате всеки един емайл и по този начин той да е адресиран точно до когото трябва. Ако, например, някой от продуктите ви вече не е наличен, може да изпратите автоматичен емайл на тези потребители, които са изявили желание да го закупят. По този начин вие ефективно повишавате продажбите си без да влагате допълнително пари за реклама.

Не забравяйте специалните дни! Дни като Коледа, Свети Валентин, Великден и други са добър повод да подканите клиентите си да си купят нещо ново за празника. 1-ви април е един чудесен повод да се пошегувате с вашите клиенти и да им предоставите едно незабравимо изживяване. Покажете на клиентите си, че са специални (все пак от тях зависи дали ще продължите да съществувате). Можете да изпратите специални поздравителни картички за рождени дни или за имени дни на вашите клиенти (Как да разберете кога са те? Ами много просто, те са ви дали данните си доброволно, така че от вас се иска само да ги обработите правилно, но не злоупотребявайте с тях).

Накарайте потребителите си да се чувстват сигурни във вашия онлайн магазин. Дайте им гаранция, право на връщане, преглед преди плащане, 100% връщане на парите и т.н. Предоставете им сигурни методи за онлайн разплащане с дебитни и кредитни карти. Покажете им, че могат да ви се доверят.

Заключение

Ако все още се чудите дали да стартирате нов онлайн магазин, много е важно да си зададете въпроса „Има ли нещо, с което да сте по-добри от съществуващите конкуренти?“. Ако отговорът на този въпрос е „не“, то по-добре сериозно се замислете дали си заслужава да започнете онлайн търговия, понеже създаването на страхотен онлайн магазин е изключително трудоемко и изисква много вложени усилия и средства.

За да може вашият онлайн магазин да бъде успешен, трябва да създавате незабравимо преживяване у клиентите си, бъдейки креативни и отличими от конкуренцията. И най-важното: мислете мащабно и не спирайте да развивате вашия онлайн магазин, понеже конкуренцията не спи!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone