Зареждане...

Как да създадем успешен онлайн магазин в 10 стъпки

by Petar Dyaksov, 31.08.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

how-to-create-a-successfull-online-store-in-10-steps
Днешният потребител е дигитален. Той прекарва много повече време в интернет, отколкото в реалния свят. Все повече хора избират да пазаруват онлайн, спестявайки усилия и време, пред физическите магазини. Затова най-доброто решение за вашия бизнес е изграждането на онлайн магазин. Не само че предоставя един много по-бюджетен вариант, но и предимствата на онлайн търговията са многобройни. Взимайки предвид голямото разнообразие, което съществува в момента, и наличието на огромна конкуренция, трябва да имаме предвид, че създаването на един успешен магазин се различава значително от изграждането на просто един добър онлайн магазин.
На 24 август бях любезно поканен от Biz Labs да водя събитие на тема “Основите на онлайн търговията“. Целта ми бе да дам отговор на най-често задаваните въпроси, свързани с онлайн търговията, и да предоставя основни от знания и ноу-хау за създаването на онлайн магазин. И тъй като получих доста положителни отзиви, реших да споделя и тук своите съвети и презентацията, която представих , за всички, които имаха желание, но не са могли да присъстват.


Основната цел на един онлайн магазин е да печели пари!

Всичко, което правим по нашия онлайн магазин, трябва да не пречи на това първо правило. Не искате да сте част от големия процент на провалените или недостатъчно успешни онлайн магазини, нали? Затова изграждането на ясен бизнес модел – да решите дали ще произвеждате и предлагате; дали ще внасяте продукти от чужбина; дали ще използвате affiliate или dropshipping или ще заложите на хибриден вариант, е една от най-важните стъпки по пътя към успешния онлайн магазин. Чак след това може да се насочите към изготвянето на бизнес плана ви, който ще бъде една стабилна основа на прохождащия онлайн бизнес.

Избор на система за изграждане на онлайн магазин

Основните варианти са три: поръчкова платформа (custom код), платформа с отворен код (open source) и софтуер като услуга (SAAS). Платформите с отворен код (според мен) представляват най-доброто решение на пазара в момента. Те напълно заслужено са един от най-популярният избори, предоставяйки огромна свобода и възможности – разполагат с теми и разширения, които можем и да моделираме според нашите изисквания. Те са и изключително динамични и се обновяват с всеки изминал ден, а и разполагат с постоянно тестване за бъгове и пропуски в сигурността. Не на последно място – платформите с отворен код са сравнителна бюджетна възможност, ако не искаме много персонализации. 

Създавайте качествено и полезно съдържание

Целта на съдържанието е да предадем послание. Класирането на по-преди позиции в класацията на търсещите машини е само едно от многобройните му предимства. Качественото и оригинално съдържание е една от най-важните предпоставки за успешен бизнес онлайн, предвид че това е едно от малкото измерими неща в Интернет. Трябва да се стараете винаги да предлагате информативно съдържание с допълнителна стойност на вашите читатели, представено по интересен начин. Старайте се да образовате вашите клиенти, предлагайки им интерактивна и интересна информация. Клиентите се доверяват на експертите, а единственият начин да покажете, че сте такъв в сферата, в която се занимавате, е чрез съдържанието.

Изградете силен бранд

Докато съдържанието си остава ключов елемент от успешния онлайн бизнес, брандът започва да придобива все по-голяма стойност за потребителите и Google. Изграждането на един успешен и разпознаваем бранд е дългогодишно и изключително трудно начинание. Основаващо се на много отделено време, труд, инвестиции, то се крепи най-вече от качественото съдържание, което представяте на вашите клиенти или читатели. Аз твърдя, че „съдържанието е кралят, а брандът е кралицата“. Симбиозата между тези два елемента би изиграла основна роля в реализирането на един успешен бизнес с добра репутация в онлайн (и офлайн) света през следващите години.

Стратегия за дигитален маркетинг

Правилната стратегия за дигитален маркетинг е нещото, което различава успешния онлайн магазин от добрия такъв. Дори да предоставяте най-доброто съдържание, да имате силен бранд, а вашите услуги да са ненадминати в дигиталния свят, това няма да означава нищо, ако те не достигат до потребителите от вашата целева група. Ваш е изборът, според нуждите на вашия онлайн бизнес и индустрията, в която се намирате, кое точно е правилното решение за популяризирането му.

Маркетинг в социалните мрежи

Трябва да запомните, че социалните мрежи (и в частност Facebook, бидейки най-използваната с повече от 1 милион онлайн потребители дневно) не са онлайн магазини, а канали за комуникация с настоящи и потенциални клиенти. Въпреки че използването им за бизнес нараства ежедневно, те все още се използват като начин за разтоварване. Затова представянето ви в социалните мрежи трябва да е поднесено с достатъчно креативно и ненатрапващо се съдържание, за да можете да бъдете приет с доверие и положителна нагласа.

E-mail маркетинг

Маркетингът по имейл е онази част от дигиталния маркетинг, която представя начин за персонализирани и прецизно таргетирани съобщения единствено към вашата целева група от хора. Той предоставя начин за емоционална връзка с вашите клиенти, съчетано със страхотна възможност за реализация. Използването на собствени клиентски бази данни и персонализирани съобщения е изключително добра стратегия.

Google Adwords и Facebook Ads 

Платеният начин да достигнете до максимално голям брой от вашите (потенциални) клиенти. Чрез рекламните кампании на Facebook или Google вие имате възможност да предоставите позитивните страни на вашите услуги/стоки само на хора, които биха се заинтересували от тях. През последнните години, използването на ремаркетинг, дава изключително добри резултати. 

Оптимизация за търсещите машини

SEO оптимизацията е подобряване на видимостта на уебсайта/онлайн магазина в различните търсачки чрез т.нар. органични методи. Фактически, колкото по-напред излиза вашият уебсайт в резултатите на Google, толкова повече посещения ще генерира той. А целта на Google е намирането на най-подходящия резултат, който да предостави на своите потребители. В тази връзка, съществуват различни начини за оптимизирането на един уебсайт – практиките са познати като white hat SEO и black hat SEO. White hat SEO са изградени от компоненти, „позволени“ и включващи добри практики за органичното изкачване на вашия уебсайт в резултатите на търсачките. Те включват авторитет (linkbuilding, guest blogging и backlinks), потребителско преживяване (user experience), но ключът към успешното оптимизиране е отново съдържанието, което предлагате. Без съдържание нямам какво да се оптимизира, а без качествено такова Google никога няма да ви обикне и показва вашия уебсайт на първите страници от резултати.
Съществува огромно разнообразие от SEO инструменти, които могат да направят оптимизацията на вашия онлайн магазин занимание, което не носи отрицателни емоции, а само позитиви за вашия бизнес.

Придържайте се към стандартите

Най-често имате три секунди да направите добро първо впечатление на вашите (потенциални) клиенти. Дизайнът на вашия онлайн магазин е едно от първите неща, които потребителят забелязва, затова е изключително важно да се придържате към съвременните стандарти. По този начин вие ще можете да осигурите едно великолепно потребителско изживяване на вашите клиенти.
Един от най-важните критерии за осигуряване на добро потребителско изживяване е адаптивният (риспонсив) дизайн на вашия онлайн магазин. Все по-голяма част от потребителите използват всякакви мобилни устройства, затова е важно онлайн магазинът ви да е достъпен на всяко едно от тях. Освен това, Google обявиха, че сайтове с такъв дизайн ще бъдат класирани по-напред в резултатите на търсачката.

Ето още няколко ценни съвета:

  • Уверете се, че странниците се зареждат бързо
  • Заложете на изчистения и опростен дизайн
  • Не залагайте на безличните фотографии
  • Изчистете онлайн магазина от грешки

Разберете кои са клиентите ви и им предоставете незабравимо изживяване

„Ако създадете прекрасно потребителско изживяване с вашия продукт, клиентите ви сами ще разказват за него. А личната препоръка е могъщ инструмент.“ – Джеф Безос (основател на Amazon)

Идентифицирането на вашата целева група е една от най-важните предпоставки за предоставяне на великолепно потребителско изживяване. Различните хора харесват различни неща и вие никога няма да можете да допаднете на всички. Но истината е, че дори не ви е нужно. Вашият онлайн магазин е изграден в определена ниша и ще се стреми да бъде полезен само на определена група от хора.
Използването на Google Analytics ще ви помогне да съберете изключително голям набор от факти за потребителското поведение на вашия уебсайт и за него като цяло. Той ще ви помогне във формирането на вашите цели, свързани с определянето на желаната аудитория.
След като определите коя е вашата целева група – грижете се за нея. Говорете на един език, създавайте различни начини за емоционална връзка с вашите клиенти – покажете им, че те са специални.

biz-labs-e-commerce-training-Petar-Dyaksov-min

Бъдете креативни и отличими от конкуренцията

„Трябва да се учите от своя конкурент, но никога да не го копирате. Копирате ли, ще загинете.“ – Джак Ма (Изпълнителен директор на Alibaba Group)


За да бъде вашият онлайн бизнес успешен, вие трябва предварително да разберете с кого се състезавате за вниманието и доверието на клиентите. Проучването на вашите конкуренти е съществено за съставянето на нужната бизнес стратегия и в последствие разбирането с какво вие ги превъзхождате и залагането на това в нея. Освен че потребителите обичат да се чувстват специални, те обичат и различното и интерактивно потребителско изживяване. Представянето на разнообразни начини за пазаруване (свързани с игри, например) е един от най-успешните начини за открояване от конкуренцията.
Ако не сте различни и уникални, хората няма да ви харесват или бързо ще ви забравят.

Мислете мащабно и не спирайте да развивате своя онлайн магазин

С вашето личностно развитие се развива и онлайн магазинът ви. Светът се променя непрестанно и вие трябва да сте в крак с новите технологии. Постоянното интересуване от нови идеи, тенденции, технологии, пазари, и развитието е ключово към вашия онлайн успех. Целете се в нови пазари и поемайте нови предизвикателства. Това е и единственият начин да сте по-добри от конкуренцията, а и също така да създадете успешен и устойчив във времето бизнес.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone