Зареждане...

„Първи стъпки в бизнеса“ – безплатен семинар по предприемачество в Пловдив

by Petar Dyaksov, 12.01.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Какво е „Първи стъпки в бизнеса“?

„Първи стъпки в бизнеса“ е семинар по предприемачество, който цели да срещне хора от практиката със стартиращи млади предприемачи, професионалисти от различни сфери, студенти и всички, желаещи да научат за различните предизвикателства при стартирането на собствен бизнес. Лекторите са успели в своята сфера професионалисти, които чрез практически съвети и личен опит целят да вдъхнат увереност и да предадат нови знания на всеки начинаещ предприемач или ентусиаст. Идеята на семинара е той да бъде безплатен за участниците, за да може да е по-достъпен до голяма част от младите хора в България.

Първи стъпки в бизнеса

Как започна всичко?

Още със своето пристигане в България през лятото на 2013 година бях твърдо решен да продължа да трупам нови знания в сферата на бизнеса и предприемачеството. Вече бях завършил семестриално магистърската си степен по „Международен бизнес“ в Aston University (Бирмингам, Англия). Но въпреки че бях завършил в два от добрите университета в Англия, смятам че обучението по бизнес и предприемачество, което предоставят висшите учебни заведения по света, не е достатъчно за успешното начало на един млад предприемач. Това, от което един стартиращ предприемач се нуждае, е възможността да общува с успели бизнесмени и да черпи опит от тях и да се учи от грешките им. Точно от това изпитах нужда и аз и започнах да търся и посещавам различни семинари и събития. За мое голямо съжаление, такъв тип събития в Пловдив се оказаха изключителна рядкост и поради тази причина ми се налагаше често да пътувам до София.

В края на 2013 година имах екипна среща с членовете на JCI Plovdiv. Натрупаният опит през изминалите няколко месеца ни даде много идеи, но все пак решихме, че е най-удачно да организираме семинар и в нашия град, насочен към това как успешно да стартираме собствен бизнес. Не след дълго започнахме усилена работа по организацията на събитието, макар и да нямахме голям опит в организирането на такъв тип бизнес семинари. За наши партньори поканихме студентската организация AIESEC Пловдив, които приеха идеята и станаха неизменна част от нашия малък екип.

Първият безплатен семинар „Първи стъпки в бизнеса“

Първият семинар от поредицата „Първи стъпки в бизнеса“ бе проведен на 1 март 2014 година в Ректората на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Събитието бе посетено от около 120 души, които едва се побраха в препълнената аудитория, като повечето посетители останаха до самия му край. Очакванията ни определено бяха надхвърлени – имахме посетители и от други градове, а отзивите бяха повече от положителни.

Събитието бе разделено на 7 обособени теми, засягащи стартиращите компании, от предприемачество, мениджмънт, човешки ресурси, маркетинг, до финансиране и правни въпроси. Сред лекторите присъстваха имена като една от звездите на първият сезон на реалити предаването „Къртицата“ по TV7 и създателката на модната марка “Megz“ – Миглена Каканашева; дългогодишният уеб дизайнер, основател на Idit Web и създател на платформи като Impulse.bg, TopModel.bg и Yoo.bg – Георги Ангелов; и изпълнителният директор в издателска къща „Летера“ – Димитър Димитров, който сподели, с присъстващите, за ролята на успешния мениджър в една фирма.

Второто издание на „Първи стъпки в бизнеса“

След успешното пилотно издание през март (2014), ние отново събрахме екип и на 29 ноември в Аулата на Технически университет в град Пловдив организирахме втората част на „Първи стъпки в бизнеса“. Инициатор на събитието отново бе JCI Plovdiv, като се проведе с подкрепата на AIESEC Пловдив, ABLE, сдружение „Младежки глас“ – Пловдив, Технически университет София – филиал Пловдив  и Център по предприемачество – град Пловдив. Този път форматът бе фокусиран изцяло върху човекът предприемач, качествата, които той трябва да притежава, раждането на успешна идея, както и формирането на  добър екип.

Сред гост-лекторите бяха икономистът Георги Стоев (Industry Watch) и IT предприемачът Георги Гроздев (VisComp и NET365). Също така присъства и създателката на “Vanilla Kitchen – Ваня Иванова, както и съоснователят на pLOVEdiv“ Симеон Тодоров. Специално бе поканен и фаворитът от първото издание на семинара – графичният дизайнер Георги Ангелов (Idit Web), който представи най-новия си проект GoGo.bg.

http://mediacafe.bg/novini/biznes-predpriemachestvo/Predpriemachestvoto–narkotik-ot-kojto-ne-mozhe-da-se-otkazhesh-SNIMKI-7393

Какво следва?

След две успешни събития, аз и екипът ни планираме трети подобен семинар в град Пловдив през месец март, като този път всеки любител и посетител ще има възможност да предложи лектор или да кандидатства да стане такъв. Надяваме се и за напред събитието да получава силна подкрепа от участниците, да продължаваме да пълним залите и да каним интересни и успели лектори, от които всички ние да получаваме вдъхновение и да се учим, както от успехите, така и от несполуките им.

За повече подробности относно следващите семинари можете да намерите в официалната Фейсбук страницата на „Първи стъпки в бизнеса“.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone