Зареждане...

4 неща, които научих от вегетарианството

by Petar Dyaksov, 06.09.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

4 неща, които научих от вегетарианството

4-htings-i-learned-from-being-a-vegeterian-dyaksov

Нека да започнем от там. Обичам месото. Винаги съм го обичал и почти не съм имал дни, в които да не похапна нещо месно. Никога не съм виждал себе си като вегетарианец или още повече – веган, въпреки че е изключително модерно в момента. Обичам животните изключително много, но не изпитвам скрупули, ядейки месо.

Преди около месец си направих пълни кръвни изследвания. Докторът ми каза може би второто най-ужасяващо нещо, което можех да чуя, след „остават ти няколко месеца живот“, а именно – „трябва да намалиш месото“. Така аз реших да направя нещо, което никога не съм правил досега – да спра изцяло консумацията на месо за 14 дни.

Всичко е навик

Единствено навикът ни кара да живеем по точно определен начин и да правим само неща, с които сме свикнали. Колкото и неестествено да ми се е струвало да изключа месото от ежедневното си меню, организмът ни може да привикне на всичко, стига ние да си го поставим за цел и да се борим за нейното постигане. Преди аз определях всичко немесно като гарнитура, а сега, дори след края на този двуседмичен експеримент, аз мога спокойно да продължа с вегетарианския начин на живот. Изследванията показват, че са ни нужни 30 дни, за да изградим нов навик или да се откажем от стар. И това е абсолютно вярно. Истината е, че всичко зависи от нас. Всеки навик може да бъде отвикнат или съответно приет и да стане част от нашия живот.

Трудно е да се адаптираш към нов начин на живот

Когато си свикнал да посещаваш заведения, в които преобладават месни ястия, не си даваш сметка колко ограничен е изборът, ако избереш да не консумираш месо. Заведенията, в които си ходил или са ти любими, се оказват неподходящи за твоя хранителен режим. В един момент осъзнаваш, че изцяло трябва да промениш начина си на живот, ако искаш да бъдеш вегетарианец. Ако трябва да бъда честен, тези две седмици не ме накараха да бъда част от тренда или да агитирам другите около мен на същото. Подбудата ми беше друга, но истината е, че дори да не ми се беше наложило по здравословни причини, аз отново бих предизвикал себе си по такъв начин. Вярвам, че единственият начин да растеш е като се предизвикваш себе си. Само по този начин можеш да разбереш, отхвърлиш или приемеш нещо ново.

Загуба на килограми

През тези две седмици аз свалих 3 килограма. Нямах много апетит, въпреки че не съм се ограничавал по никакъв начин, а и освен това винаги съм имал стремеж към здравословен начин на хранене. Със сигурност вегетарианската диета би била подходяща за сваляне на килограми. Но трябва да се има предвид, че с това се губи и мускулна маса. Един от най-съществените проблеми при неприемането на месо и съответно достатъчно протеини и есенциални аминокиселини е, че трябва да се търсят подходящи заместители в сходни храни като млечни продукти, например.

Прилив на енергия

Колкото и странно да беше, имах изключително много енергия и бях в много добра кондиция. Въпреки че не се храних много обилно и нямах особено голям апетит, аз се чувствах доста жизнен. Това ми се отразяваше доста добре както в работата и в тренировките, така и в ежедневието ми като цяло. Мога да предположа само, че когато консумира повече месо, организмът ни изразходва повече енергия, обработвайки го.

Заключение

Аз се радвам, че направих тази сериозна крачка за себе си. Като повечето привидно „малки неща“, това ми даде изключително ценен опит и ме научи на много. Но най-вече, че изборът е личен и че трябва да се намери перфектната среда и да не се прекалява с нищо, защото всяка крайност (дори и привидно положителна) може да има негативен ефект върху твоя организъм. Не съм се отказал от месото, но ще се постарая да намеря своя баланс в тази сфера. Защото всъщност балансът е ключът към пълноценния живот. Единственият начин да се развиваш е като излезеш от зоната си за комфорт, предизвикваш себе си и правиш неща, които не си правил преди.

П.С. Преди няколко дни отново си направих пълни изследвания и този път показателите бяха значително по-добри от предишните. :)

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook36Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone