Зареждане...

Цената на кученцата с родословие – колко струва на развъдниците да им се родят кученца?

by Petar Dyaksov, 04.09.2014  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Ако сте решили да станете горд собственик на кученце, сигурно сте изправени пред следната дилема – дали да си взема по-евтино кученце, което е без родословие, или е по-добра идея да инвестирам повече пари в кученце с родословие, закупено от отговорен и надежден развъдник? Обаче същественият въпрос е точно колко им струва на развъдчиците да им се родят кученца? Друг важен въпрос е защо цените на кученцата с родословие, са много по-високи в сравнение с тези без?

puppies-litter-a-2-months-thracian-glory

Именно от тук се породи идеята да създам настоящата статия със сравнителни таблици за разходите на кученцата с и без родословие.

 Ето и някои от нещата, които е хубаво да имате предвид, преди да вземете това важно решение:

Независимо дали ще платите за кученце със или без родословие, имайте предвид, че цената, която плащате за самото кученце, е само първата „вноска”, която ще направите. След като купите кученцето, трябва да сте подготвени и за всички останали разходи, които го съпътстват през живота му (независимо дали има родословие или не) – периодични посещения при ветеринар, ваксини, качествена храна, евентуално лечение на травми, грижа за външния вид и др.

 • Домашен любимец ли си търсите или победител в изложби? И в двата случая надеждният развъдник ще има най-подходящото кученце за вас, но, във втория случай, няма да имате шансове, ако кученцето няма родословие. Разбира се, в едно кучило може да има само един шампион, може всички кученца да са шампиони, а може и нито едно да не се окаже шампион. Ще трябва много внимателно да проверите родословието му поне 4 поколения назад – ако всички  са подобаващи представители на породата, шансовете ви да купите потенциален шампион са много добри.
 • Какво всъщност търсите, когато купувате кученце от определена порода – дали е само цвета на козината или формата на очите? Ако търсите отчетливи характеристики на породата като темперамент, способности, размер, стойка и др., тогава правилното решение е да си вземете кученце с родословие от надежден развъдник. За съжаление, тези неща не могат да ви бъдат гарантирани, ако решите да вземете кученце без родословие.

Ето и някои от изискванията, които всеки развъдник трябва да покрие (те са свързани с развъждането на кученца с родословие)[1]:

 • Майката и бащата трябва да са напълно здрави и да нямат никакви наследствени болести.
 • И двамата родители трябва да имат рентгенови снимки и заключение от ветеринар, че не страдат от тазова дисплазия и/или очни болести.
 • Само кучета, чиито собственици членуват в киноложки клуб, могат да се развъждат (а за да сте част от киноложки клуб, трябва да заплащате годишна такса).
 • По време на бременността, собственикът на женското куче е задължен да осигури максимално добри условия за бременното куче.
 • Между 45-ия и 56-ия ден на кученцата оторизиран представител на клуба трябва да посети собственика на кучилото и да оцени всяко кученце (като транспортните разходи се покриват от собственика на кучилото).
 • Всички кученца трябва да бъдат ваксинирани и обезпаразитени до навършване на 45 дни.
 • Всеки собственик на женско куче, който иска да го използва за развъждане, трябва да притежава регистрирано име, за което се заплаща съответната такса.
 • Родословие се издава само ако кученцето има поставен микрочип.
 • Всяко издадено родословие подлежи на определена такса.

Ако някое от тези правила, не бъде спазено, то съответно кученцата НЕ биха имали родословие!

Таблица 1: Разходи преди кученцата да се родят[2]

Преди кученцата да се родят
Разходи: Куче с родословие Куче без родословие
Годишен членски внос в официален киноложки клуб 30 лв.
Регистрация на развъдник и запазване на име по FCI 80 лв.
Изследване за очни болести (майка) 90 лв.
Изследване за очни болести (баща) 90 лв.
Изследване за тазобедрена дизплазия (майка) 120 лв.
Изследване за тазобедрена дизплазия (баща) 120 лв.
Участие на две екстериорни изложби (майка) 70 лв.
Участие на две екстериорни изложби (баща) 70 лв.
Общи разходи, преди бременност: 670 лв. 0 лв.

Преди още дори да са се планува кучило, развъдникът трябва да намери мъжко и женско куче с родословие от съответната порода, които да нямат родствени връзки. След това трябва да се плати за изследване за тазобедрена дисплазия, офталмологични (очни) изследвания, участия в поне две екстериорни изложби и за двете кучета поотделно. Ако случайно някое от кучетата има шампионски титли или е водено и по други изложби, освен задължителните две, тези разходи не се взимат в предвид за формирането на крайните разходи. Ако бъдещите родители не получат необходимите оценки от изложбите („Отличен“ за мъжкия и „Много добър“ за женската), кученцата няма да получат родословие. На кратко казано, още преди да е направено чифтосването, собственикът на развъдника трябва да плати 670 лева, само и само плануваните бъдещи кученца да имат някой ден официален документ за родствени връзки.

От друга страна за собственици на неродословни кученца, няма никакви разходи, понеже е достатъчно да се намерят две кучета (мъжко и женско) от една порода и след два месеца вече имаме неродословно кучило. Разбира се, нищо не гарантира дали няма кръвосмешение между родителите и наличие на наследствени заболявания. И все пак оставаме с надежда, че кученцата ще бъдат здрави и ще покриват стандарта на породата.

Таблица 2:  След като кученцата се родят, за 3 месеца

След като кученцата се родят, за 3 месеца
Разход: Куче с родословие Куче без родословие
Първа ваксина 30 лв. 30 лв.
Втора ваксина 25 лв. 25 лв.
Трета ваксина 30 лв. 30 лв.
Храна 45 лв. 45 лв.
Вътрешно обезпаразитяване 10 лв.
Външно обезпаразитяване 10 лв.
Издаване на родословие 15 лв.
Микрочип за проследяване 30 лв.
Общи разходи, след раждането (3 месеца): 195 лв. 130 лв.

Веднъж щом кученцата се родят, трябва да се поемат необходимите грижи по тяхното правилно отглеждане. Ако приемем, че кученцата останат при собстениците на майката 3 месеца, след тяхното раждане и бъдат нанесени необходимите ваксинации, то разходите за кученце без родословие биха били около 130 лева (за кученце), а съответно за кученце с родословие тя би била 195 лева (за кученце, ако разбира се е хранено с качествена храна и ваксините наистина са поставени), а съответно за кученце с родословие тя би била 195 лева (за кученце), понеже са необходими обезпаразитяване, микрочип за проследяване и съответно такса за родословен сертификат. Съответно ако кученцата се дадат преди третия месец, то и разходите по отглеждане биха били по-малки.

Таблица 3: Общи разходи за кученцата

Общи разходи за кученцата
Брой кученца: Общи разходи за едно кученце Общи разходи за кучило
Куче с родословие Куче без родословие Куче с родословие Куче без родословие
1 865,00 лв. 130,00 лв. 865,00 лв. 130,00 лв.
2 530,00 лв. 130,00 лв. 1 060,00 лв. 260,00 лв.
3 418,33 лв. 130,00 лв. 1 255,00 лв. 390,00 лв.
4 362,50 лв. 130,00 лв. 1 450,00 лв. 520,00 лв.
5 329,00 лв. 130,00 лв. 1 645,00 лв. 650,00 лв.
6 306,67 лв. 130,00 лв. 1 840,00 лв. 780,00 лв.
7 290,71 лв. 130,00 лв. 2 035,00 лв. 910,00 лв.
8 278,75 лв. 130,00 лв. 2 230,00 лв. 1 040,00 лв.
9 269,44 лв. 130,00 лв. 2 425,00 лв. 1 170,00 лв.

И накрая като теглим чертата, ако например ни се роди кучило от 3 кученца с родословие, развъдчикът трябва да плати сумата от 1,255 лева (по 418.33 лева на кученце), докато кучило с 3 кученца без родословие, би струвало 390 лева (по 130 лева на кученце). И въпреки това в тези разходи не се включват 24-часовите грижи на развъдчиците, допълнителни посещения от ветеринари, играчки, консумативи и хранителни добавки. В тези суми не фигурират и разходи като изядени чехли, изгризани мебели или чистене. За точната цена на отглеждането на кучило, знаят само хората, които са имали бебета кученца и са ги отгледали докато не ги предадат в ръцете на техните нови стопани.

Кучето не е като колата, която като се развали и може да бъде закарана в сервиз и оправена, нито пък да бъде продадена и заменена с друга. Кученцата са голяма отговорност и изборът на домашен любимец е изключително сериозно решение и важна крачка, към която трябва да се отнесем с нужното внимание. Избирайте умно и разумно вашия бъдещ спътник в живота, понеже втори шанс може и да няма.

[1] Информацията е взета от “ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ НА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН КЛУБ САМОЕД” 2014

[2] Калкулациите са направени на база лични проучвания за породата „Самоед“ и включва само такси, които се плащат на ветеринари, клубове или други. В сумирането не са включени транспорт, документация или друг съпровождащи разходи. Разходите могат да варират спрямо породата и развъдчиците.

Статията е публикувана на 03.09.2014 в сайта на развъдник за самоеди Thracian Glory

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone