Зареждане...

Скритата съставка в рецептата за успешните лидери (видео)

by Petar Dyaksov, 20.01.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

The-hidden-ingredient-in-the-recipe-of-successful-leaders-BG

Коя е скритата съставка в рецептата за успешните лидери?

Успехът може да бъде определен по много начини. За някои той е богатство, а за други – уважение или слава. Но понякога парите и властта не са достатъчни. Успехът означава също и благоденствие, сбъднати мечти, удовлетворение, мир. Покойната Мая Анджелоу, поетеса и лауреат, определя успеха така: „да харесваш себе си, да ти харесва това, което правиш и да ти харесва начина, по който го правиш“.

Успехът е неизбежна цел на всички лидери. Но какво е това, което отличава лидера от масата? Защо на някои лидери им се удава да вдъхновяват и да постигат успехи с лекота, а други срещат трудности през целия си живот?

Отговорът е лесен: просто има хора, които знаят как работи успехът и други – които не знаят. За да видим къде е ситуиран истинският лидер, трябва да разделим всички хора и това, което правят, въз основа на три въпроса, а именно: какво, как и защо.

КАКВО – този въпрос е най-лесен. Всеки знае какво прави. Към тази група спадат всички хора, които могат да следват прости инструкции – това са почти всички хора по света.

КАК – Съществува относително висок процент хора, които знаят как се правят разни неща – това са специалистите в своите сфери.

ЗАЩО – ето това е въпросът, чийто отговор знаят само лидерите. Както казват: Знаещите „защо” са тези, които плащат на знаещите „как”.

За да бъдеш лидер, трябва да отговаряш на едно просто условие – трябва да имаш последователи. За да бъдеш лидер, трябва да водиш хората. А какъв е най-добрият начин да го постигнеш? Трябва да мислиш извън рамката. Трябва да бъдеш различен. Докато болшинството от хората мислят в следната посока: какво à какà защо, успешните лидери мислят в точно обратната посока, а именно: защо à какà какво.

Ето един пример как работят (или не сработват) двата подхода:

Местен фермер (А) продава пилета. Ето как достига потенциалните си клиенти: Аз продавам пилета (какво). Те живеят в много добри условия и аз не използвам хормони и антибиотици при отглеждането им (как). Купете от моите пилета и ще останете доволни от качеството им (защо).

Местен фермер (Б) продава пилета. Ето как достига потенциалните си клиенти: Искате ли да дадете най-доброто на семейството си? Писна ли ви да плащате за безвкусно месо, пълно с антибиотици и хормони (защо)? Моите „пилета“ са свободни да играят навън и ядат най-добрата естествена храна (как). Искате ли те да бъдат на трапезата ви (какво)?

Чии пилета бихте избрали за вечеря?

Основата е в това, че хората не купуват това, което продавате, а това, в което вярвате. В случая с фермер Б цената не би ги спряла дори ако той продава на много по-високи цени от фермер А. Не е ли това мечтата на всеки бизнес?

И така, към рецептата за успех – какво да направите, когато парите, хората и пазарните условия не са в играта? Просто вложете сърцето си в това, в което вярвате и споделете своята мечта. Ако си струва, хората ще ви последват. А точно ТОВА е, което ви прави лидер.

Във видеото можете да научите повече за простичкият модел на Саймън Сайнек за вдъхновяващо лидерство, на име „Златният кръг“, обяснен с примери като Apple, Мартин Лутър Кинг и братята Райт.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone