Зареждане...

Как бизнесите могат да печелят пари от Instagram?

by Petar Dyaksov, 25.07.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Как бизнесите могат да печелят пари от Instagram?

instagram-marketing-hashtags

Instagram най-вероятно изглежда като място, където само някои ниши на пазара – в модните течения или хранително-вкусовата промишленост могат да успеят, но това определено не е вярно, стига да знаете какво правите. Истината е, че все повече собственици на малък, среден и голям по мащаб бизнес интегрират употребата на Instagram, което от своя страна им носи все повече почитатели и печалби.

Преди да се заемете с визуалния свят на Instagram и хаштаговете, не забравяйте да научите нещо повече за социалната мрежа, как работи и какво трябва да направите, за да изстреляте вашата марка във висините на Instagram.

Готови ли сте?

Какво е Instagram?

Instagram е мобилна програма за фото-споделяне и социална мрежа, създадена през 2010 г. През 2012 г. Facebook купува Instagram за 1 милиард долара! (Да, един милиард долара за обикновена мобилна апликация.), а от септември 2015 г., Instagram вече разполага с повече от 400 милиона потребители, според CNN. И ако се чудите за името, "Instagram" е обединение на думите "Instant" (вдъхновен от незабавни камери) и "Telegram", или поне това твърди FAQ страницата на най-големия хъб за фото-споделяне.

За разлика от другите социални мрежи, Instagram е напълно фото / видео-ориентирана, така че потребителите могат да редактират и публикуват снимки и кратки клипове (до 15 секунди), но не и текстови актуализации, в което си качество отстъпват на гигантите Facebook, Twitter и Google +, например.

Как работи Instagram?

Тъй като Instagram е основно мобилно приложение, ще трябва да го изтеглите на смартфона или таблета си, преди да можете да регистрирате профил. Единствения недостатък за този момент е, че няма начин да се създаде специфичен бизнес профил (както във Facebook), така че бизнес и личните профили са създадени и функционират по един и същ начин. В този ред на мисли, обаче, точно това неразривно свързване на бизнес бранд и личен принос носи и уникалния успех на Instagram за бизнеса. Никога преди брандовете не са били по-близо от тези, за които работят – техните клиенти.

Създаване на съдържание

Instagram позволява на потребителите да публикуват два различни вида на съдържанието: снимки и видеоклипове. За да публикувате нова снимка или видео в Instagram, натиснете бутона на камерата в долната част на екрана. Това ще отвори камерата на телефона ви, но можете да изберете дали да направите нова снимка или видео, или да изберете такова от външен носител (SD карта, да речем).

Instagram стана изключително популярен сред младежите заради една много красива функция – възможността за редактиране на снимките и видеоклиповете. Добавянето на най-различни филтри и персонализирането на съдържанието е ключовото оръжие в арсенала на всеки Instagram маркетингов специалист, защото само с няколко докосвания на екрана продуктовите снимки могат да придобият много по-различен вид. Чао на скучните снимки на бял фон? Алилуя!

Вариантите за клипа са доста сходни, с някои малки разлики. При заснемане или качване на видео ще видите четири варианта. Първият ви позволява да добавяте филтри, точно като при качването на снимки; Втората опция Ви позволява да настроите как видеото се побира на екрана. Третата опция Ви позволява да изберете рамка за видеото, а четвъртият Ви позволява да изключите звука на видеото, ако искате да няма звук.

Hashtags на Instagram

Hashtags са чудесен начин да помогнете на други потребители да намират съдържанието Ви в Instagram, точно както Twitter. Тъй като потребителите могат да използват търсенето по хаштагове, те ще виждат в публикациите на приложението само такива, които са отбелязани със съответния хаштаг. Това обикновено е много ефективен инструмент за да Ви забелязват. Въпреки това, точно както и в Twitter, трябва да се уверите, че използвате правилните Hashtags за Вашата марка, и че не се прекалява.

Hashtags като #nofilter (ако сте споделили снимка, която не е била силно редактира с филтри), #selfie и #tbt или #throwbackthursday (ако сте споделили стара снимка) са изключително популярни в Instagram, но те не могат да работят за вас или вашата марка, ако се използват грешно. Използването на популярни хаштагове, само защото са популярни може да подразнят Вашите настоящи и потенциални нови последователи, като това ще доведе до повече загуби, отколкото печалби.

Добра идея е да погледнем как го правят другите, утвърдени марки (или дори лични потребители и блогъри) в индустрията за примери за това какво да се прави, особено когато става въпрос за този знак. Брандове като Coca-Cola, Pepsi, Gilette, WeWork, National Geographic, ASOS, и H&M предизвикаха глобална революция в начина, по който хората на новото време възприемат, асимилират и взаимодействат с информацията, която им се предоставя. Днес един хаштаг може да бъде по-ценен от цялостна маркетингова кампания.

Реклама в Instagram

Instagram e може би най-добрата платформа за органичен набор от последователи, които сами избират какво да видят и от кого да видят, когато става въпрос за съдържание. Въпреки това, компанията предлага три различни форматa за реклама на платформата:

Фото реклами: Те изглеждат като редовни публикации на снимки, но имат етикет със надпис “Sponsored” в горната част на снимката. Също така от Instagram са инкорпорирали и бутон „Научете повече“ в долния десен ъгъл, под снимката. По този начин се позволява на рекламодателите да атакуват директно целеви ниши и да успяват да привлекат само активни потребители

Видео обяви: Подобно на снимковите реклами, видео рекламите изглеждат като редовни видеопубликации, но с етикет „Спонсорирани“ на върха.

Реклама тип carousel: Тези реклами изглеждат идентични с фото-рекламите, но са с няколко снимки, които потребителите могат да разгледат. След като Facebook закупи Instagram се предполага, че ще се случат и още подобрения и нововъведения в рекламната стратегия на приложението.

Всички три рекламни формати се показват в началната страница на потребителите, докато те се придвижват в приложението. Тези реклами указват подкрепа на четири различни онлайн маркетингови цели: видео прегледи, кликване към уебсайт, инсталиране на мобилни приложения и повишаване на нивото, на което Вашия бранд бива разпознаван.

Може би най-приятната, а и най-полезната екстра в пакета за рекламиране чрез Instagram е интегрирането на спонсорирани публикации директно от Facebook. Единственото, което трябва да направите е да свържете профила си в Instagram с този във Facebook и да управлявате рекламите чрез Ads Manager или Facebook for Business.

Бъдещето на Instagram

Най-вероятното развитие на платформата ще се насочи към рекламните публикации, след като Facebook доказаха, че видео рекламите имат своето бъдеще. С нарастващата конкуренция от страна на Snapchat и Periscope, не след дълго ще имаме възможност да видим изместване на фокуса от платформа за споделяне на снимки към платформа за споделяне на всякакъв тип аудио-визуално съдържание. Едно от нововъведенията, които скоро ще навлязат в Instagram е т.нар. Hyperlapse – приложение, което дава възможност за заснемане на стабилизирани Timelapse видеа. В същото време очакваме в близко бъдеще Instagram да въведат и бизнес профили. Но нека да изчакаме и видим това как ще се отрази на потребителите и бизнесите.

Междувременно, Instagram няма да забрави и основата на успеха си – общността. Само за 5 години компанията успя да привлече над 400 милиона потребители от най-различни слоеве на обществата. Именно диверсификацията на потребителите все още е най-голямото предимство на Instagram. По всичко личи, че през следващите няколко години Instagram ще продължи да привлича нови и нови потребители, а бизнесите ще трябва да намерят начин да комуникират правилно с техните потенциални и настоящи клиенти, чрез подходящо снимково и видео съдържание в Instagram.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook29Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone