Зареждане...

Какво представлява SEO оптимизацията на уебсайтове за търсачки?

by Petar Dyaksov, 20.01.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Какво представлява SEO оптимизацията на уебсайтове за търсачки?

Оптимизацията на уебсайтове за търсачки (SEO) е от съществено значение за появяването на вашия уебсайт в търсачките и, като такава, е широко разпространена стратегия за Интернет маркетинг. За да постигнете ефективна SEO, трябва да следвате някои правила и насоки, които сме събрали за вас в тази статия.

seo-image

Какво е SEO (Оптимизация за търсачки)?

SEO е по-скоро процес, отколкото еднократна настройка. Нейната основна цел е генерирането на трафик от така наречните „органични” резултати в различните търсачки (Google, Bing, Yahoo и др). Тази цел се постига чрез оптимизацията на уебсайта (като се използват различни подходи като подбор на подходяща уебсайт структура и информационна архитектура, също както и CMS (система за управление на съдържанието), добавяне на уебсайта в различни директории (link building), редактиране на съдържанието от гледна точка на SEO, участие в социални медии и други.

Какво всъщност търсят търсачките?

Основната цел на търсачките е да насочат потребителите към съдържанието, което най-много се доближата до това, което търсят. В тази връзка, съществуват няколко неща, които трябва да се вземат предвид при създаването/оптимизирането на даден уебсайт – съдържание, представяне, авторитет (препратки), както и цялостното преживяване на потребителя. Имайки предвид факта, че алгоритмите на търсачките са много стриктни, що се отнася до наказване на уебсайтове, които използват неодобрени SEO техники (известни като “black hat“ SEO), по-добра идея е да се следват техните препоръки и да се използват само одобрени SEO техники (“white hat”). В противен случай рискувате ранга на вашия уебсайт да бъде намален или позициите на уебсайта ви да бъдат напълно премахнати от базата данни на дадена търсачка.

История на SEO

Оптимизацията за уебсайтове е започнала в средата на 90-те години. Тази ранна оптимизация е била доста проста – всичко, което е трябвало да се направи, е било да се предостави страницата на уебсайта на търсачките. След това те изпращали „паяк”, който „пропълзявал” през уебсайта като извличал линкове и ключови думи и индексирал намерената информация. Много скоро след това собствениците на сайтове започнали да разбират високата стойност на това, че уебсайтовете им били видими в резултатите на търсене и това довело до различни етапи, през които преминавала оптимизацията до настоящата си форма.

SEO за Google

Google е най-голямата и най-често използваната търсачка (особено в България), така че е много важно вашият уебсайт да е оптимизиран спрямо изискванията на Google. Първото (и най-важно) “предпочитание” на Google е висококачественото съдържание. Това означава че първата ви задача трябва да е проучване на ключовите думи, което ще ви помогне да определите начините, чрез които да постигнете по-голям трафик към уебсайта си. Друга особеност, която Google цени, е създаването на уебсайт чрез прости техники (като HTML & CSS). Останалите неща, които трябва да имате предвид, когато оптимизирате уебсайта си за Google, включват подобряване структурата на сайта на всички нива, оптимизиране на съдържанието (заглавия, ключови думи, текст, снимки), както и ефективното използване на техники за анализи (Google Analytics), качество на сайта (Google Webmaster Tools) и на промотиране (Google AdWords).

Какво прави един сайт добър страхотен?

Когато става дума за разпознаване на бранд (а това е сред основните цели на всеки бизнес), посредствеността не бива да се толерира. Ако искате резултати, трябва да търсите най-доброто и да не се примирявате с по-малко. За страхотен сайт ще ви е нужно повече от SEO. Ключовите елементи за ефективен уебсайт включват:

  • ИЗГЛЕД – никога не забравяйте, че най-важното за вашият уебсайт може да бъде първото (ако не и единственото) впечатление, което потенциалния клиент получава за вашия бизнес. Ако уебсайтът е атрактивен, е по-възможно да задържи вниманието на клиента за по-дълго време. Според Google един посетител трябва да остане на вашия уебсайт поне 10 секунди, в противен случай, търсачката счита това посещение на уебсайта за нерелевантен и повишава степента на отпадане (bounce rate).
  • СЪДЪРЖАНИЕ – въпреки че изгледът на вашия сайт е важен, за да привлича посетители, това което ще ги задържи в него, е информацията, която ще намерят там. С липсата на продавачи и консултанти, които нормалните магазини имат, вашите клиенти основно ще разчитат на информацията, която предоставяте в уебсайта си, за да вземат решение за евентуална покупка.
  • ФУНКЦИОНАЛНОСТ – дори ако уебсайтът ви изглежда страхотно и в него има много интересна информация, той ще бъде неизползваем, ако има лошо конструирани компоненти като неработещи линкове, правописни грешки и други. Още повече, това ще развали доброто впечатление, което сте изградили у клиентите си със страхотната му визия и стил.
  • ИЗПОЛЗВАЕМОСТ – това е ключов компонент на всеки страхотен уебсайт. Той включва простота, бързо зареждащи се страници, логическа навигация, съвместимост с различни платформи и браузъри, както и адаптивен дизайн, който да позволява използването му от различни мобилни устройства и смартфони.

SEO се е променила много през последното десетилетие и еволюира с всяка изминала минута. Ето защо вашият подход към SEO е от съществено значение за начина, по който искате вашите клиенти да възприемат вас и бизнеса ви. Мислете за SEO повече като за начин да изградите бранда си, отколкото като опит за манипулация на търсачките. Помнете, че истинската цел на оптимизацията за уебсайтове не е страницата ви да се показва на първите места в резултатите за търсене, а по-скоро е за това вашите клиенти да бъдат доволни от това, което ще намерят във вашия уебсайт.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone