Зареждане...

Въздействащата сила на маркетинга чрез съдържание

by Petar Dyaksov, 28.12.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

маркетинг

Въздействащата сила на маркетинга чрез съдържание

Чували ли сте фразата “съдържанието е краля”? Да, това е кралят на Интернет. Съдържанието е един от най-силните и влиятелни фактори онлайн и то не само за търсещите машини като Google, но и за най-важния за нас човек в дигиталния свят – нашия потребител.

Създаването или поддържането на Интернет съдържание обаче не е никак лесна задача. Напротив – за изготвянето на качествено такова са ни нужни време и ресурси, а превръщенето му в уникално и различно е трудно постижима цел.

Маркетингът чрез съдържание (от англ. content marketing) е маркетингов процес на създаване и разпространение на ценно съдържание, което да привлича и ангажира потенциални потребители или клиенти. Информацията, която тази техника предлага, е фокусирана в привличането на определен вид аудитория или група, като цели да подбуди желаното действие в тях. С други думи – да превърне потенциалните клиенти на фирмата в реални такива и от това да се генерират печалби.

Представете си го така – ако традиционният маркетинг и рекламата казват на вашите клиенти колко добра и коректна фирма сте и колко качествени са вашите продукти/услуги, то маркетингът чрез съдържание нагледно показва, подчертава и доказва горните твърдения.

Добавената стойност на съдържанието

Историите са силен инструмент в ръцете ни, който ни позволява да повлияем емоционално върху нашите потребители. Съдържанието може да придаде качества на неодушевени предмети.

За да изпитат силата на думите, двама ентусиасти започват експеримент в търсене отговора на въпроса „Може ли да се придаде стойност на неодушевена вещ само с използването на думи?“. Така се заражда проектът „Значими обекти“. Мястото за продаване на въпросните обекти е eBay. Роб Уолкър и Джошуа Глен закупуват няколко дребни предмети, които успяват да намерят по гаражните разпродажби и магазините втора ръка, и то струвайки им само $128.74. За да тестват идеята си, разпределят на предварително избрани писатели по една вещ, които имат за задачата да напишат измислена, но завладяваща история, която да стои зад обекта. След недълго време експериментът им дава положителен резултат. Те не само печелят $3612.51, но и доказват теорията си. Това е първата фаза от проекта, където идеята, изминала дългия си път, се е развила вече в кауза. Проследи фазите на Significant Objects Project.

Историята зад продуктите, които продавате, е много по-ценна за вашите потребители, отколкото поставената им цена. Добавената стойност, която предлагате на вашите клиенти, е нещото, за което те ще се върнат отново при вас. Покажете им. Разкажете им. Опишете им. Представете продуктите си, по начин, различен от този на конкурентите ви, от общоприетия. Предайте живот на продукта си, покажете душата му чрез съдържанието, което ще предложите на клиентите си.

Създаване на авторитет в Интернет

Маркетингът чрез съдържание е много повече от просто маркетинг. Той е съобщението, което изпращате до вашата аудитория. Той е дългосрочна връзка между вас и вашите клиенти. Колко силна ще бъде тази връзка, зависи само от вас. За вашите потребители ценното съдържание е изключително важно, но от значение е и колко често им го предлагате. Веднъж вземат ли решение за покупка, вие печелите тяхната лоялност, защото избират вашия бранд пред тези на конкурентите ви.

Съдържанието е обвързано с бранда. Ако съдържанието е това, което искате да споделите и предложите като информация на вашите потребители, то брандът е първата асоциация, с която вашата аудитория ще го обвърже. Брандът и фирмената ви идентичност са вашето лице, а съдържанието е тялото, което поддържа бранда и го държи стабилен на желаното ниво. Авторитетът не идва от голямото име, а от това, което стои зад него.

Маркетингът чрез съдържание показва колко ви е грижа за вашите потребители – вчера, днес и утре. Хората обичат да бъдат ценени, да им се обръща внимание. С уникалното си съдържание, вашият бранд може да изпъкне над конкурентните и да привлечете повече потенциални потребители. Ако съдържанието е кралят, то брандът е кралицата, то и двете са взаимно свързани. Създавайки и поддържайки тези две неща, желаното място в класациите на Google може да ви се стори много по-лесно постижима цел.

Защо трябва да заложите на маркетинга чрез съдържание

Така нареченият контент маркетинг притежава силата да дава стойност на клиентите. Това е така, защото съдържанието бива предоставено по начин, който аудиторията ви иска – според техните нужди и потребности. Така можете да предадете идентичност на вашия бранд – като изключите всички нежелани техники и ‘‘евтини‘‘ изрази, с които бихте изгубили доверието на вашите потребители към компанията ви. Съдържанието, което им представяте, трябва да бъде филтрирано, за да може да бъде лесно разбираемо, интересно и неангажиращо. 

Докладът на PageFair.com и Adobe, който покрива 2015 година, показва, че средно около 200 милиона хора по света използват софтуер, блокиращ реклами (Ad Blocker). Това ни показва колко важно е да се интегрира маркетинг стратегия, която да заобикаля традиционната реклама. Тук и идва мястото на съдържанието.

Контент маркетингът може да не е евтин и лесен за изпълнение, но определено е ефективен. Той генерира повече потенциални клиенти, отколкото бихте спечелили с традиционните маркетинг методи. Това, което трябва да знаете, е, че маркетингът чрез съдържание изисква инвестиция, време, умения и сърце. Изключително важно е последното, тъй като вашите потребители лесно могат да различат когато нещо е създадено без никакви усилия или умишлено претрупано.

Различни типове съдържание

Различните видове съдържание предполагат различно поднасяне на информация. Съществуват много начини за представянето на съдържание, което искате да комуникирате с вашата аудитория.

Блог

Воденето на блог показва колко прозрачен може да бъде един бизнес. Постоянното съдържание, което вие споделяте на аудиторията си, влияе и върху решенията им:

 • Компаниите, които имат свой собствен блог, отчитат 97% повече спечелени потенциални клиенти.
 • 90% от потребителите, откриват детайлно описаната информация за полезна.
 • 61% от потребителите се чувстват по-спокойни и добре, когато знаят, че компанията води блог.
 • 50% от потребителите казват, че маркетингът чрез съдържание има позитивно влияние при покупко-продажбата.

блог

С каква дължина трябва да е блог постът?

 • 75-300 думи – Ако искате да постигнете дискусия сред потребителите си, супер кратките блог постове са точно това, което търсите. Имайте предвид обаче, че те не са SEO ориентирани, колкото и споделяния да имат в социалните мрежи.
 • 300-600 думи – Ако има някакъв неписан стандарт за дължина на текста, то това е той. Среден на големина текст, който генерира добро число коментари и споделяния.
 • ~ 750 думи – Това е стандартната дължина за професионалистите – журналисти, новинари. С подобни статии може да си спечелите добри линкове и споделяния от други блогъри.
 • ~ 2450 думи – Най-високо позиционираните статии в Google са с дължина около 2450 думи. С такава дължина на блог постовете можете да се стремите както към постоянство и добро позициониране в търсачките, така и към хиляди нови читатели месечно.

Независимо от дължината, обърнете внимание на темата, за която ще пишете – тя трябва да отговаря на изискванията на вашата аудитория. Ако темата не е интересна на читателите ви, то тя няма как да донесе желаните ви резултати. Ето защо трябва да познавате добре целевите си групи и да мислите като тях.

Когато започвате да водите блог или да пишете блог статии, подготовката е от изключителна важност. Съществуват няколко трика, които биха ви помогнали в изготвянето на изключителна блог статия.

Възможно е да се затруднявате с писането на текстове и по-горните цифри да ви се струват непостижими, особено ако нямате опит. Въпреки това може да се възползвате от услугите на копирайтър на свободна практика (freelancer) от уебсайтове като UpWork. От друга страна много фирми избират да се доверят на маркетинг агенции, които предлагат професионални услуги в копирайтинга, въпреки че са малко по-скъпи. Това помага да си спестите време и усилия в търсенето на източници за статии, новини и информация.

Инфографики

Виждали сте ги на много места, няма как да не са ви направили впечатление със своите цветове и графики. Точно това са инфографиките – вертикални графики, които включват статистики, чартове и друга информация. За да се създаде инфографиката, първо трябва да се изготви стратегия, която да включва проучване, планиране и анализи, които впоследствие ще помогнат за дизайна и направата на инфографиката. Тъй като това е дълъг процес и изисква внимание и професионализъм, най-добрият и сигурен вариант, на който много компании залагат, е наемането на фирма или агенция, която се занимава с такъв тип дейности.

Щом разполагате с инфографиката, можете да започнете да я промотирате чрез вашия блог например, да я споделите на други блогъри или да я изпратите на медиите. Популярно е и качването на подобен тип графики в социалната мрежа Pinterest, където можете да качите изображението си и да го отбележите със съответния таг.

Видео

Много хора си мислят, че този тип контент маркетинг е скъп и труден за организиране. Истината е, че не ни е нужно професионално оборудване, за да създадем добро съдържание. Точно обратното! Гари Вайнерчук е страхотен пример за това. Започва да създава клипове, за да промотира семейния си винен магазин, но постепенно започва да развива идеите си, именно чрез тези видеа. Сега той е предприемач, автор, презентатор и една от най-влиятелните онлайн личности. Това може само да ни покаже колко важно е да мислим извън кутията, в която често биваме поставени.

Но необходим ли ни е видео маркетингът? Да! Видеото е новото “черно”. В момента платформата за видео споделяне YouTube е втората най-популярна социална мрежа (след Facebook). Ако ръководите бизнес – открийте своята фирмена дейност и същност пред своите клиенти. Заснемете клип, свързан с вашата дейност, мисия и екип. Покажете колко непринудени можете да бъдете и заснемете видеото с мобилния си телефон, но на добра светлина. Прибавете някаква добавена стойност в клипа си – споделете полезни съвети, ревюта на продукти, интервюта или своя лична история. Това ще скъси дистанцията между вас и аудиторията ви.

Е-книги

е-книга

Електронните книги са силен инструмент на маркетинга чрез съдържание. Издаването на книга би било доста по-скъпо от това да я публикувате в уебсайта или блога си. Изготвянето й обаче определено е еднакво сложно. Не се стряскайте от този факт. Ако заложите изготвянето на е-книга в плана си напред, ще разполагате с достатъчно време, за да съберете информацията и да я разпределите в страници.

Ако пък имате достатъчно написани статии, свързани със вашата ниша, можете да ги комплектовате в една завършена e-книга. Е-книгите са много по-достъпни. Повечето от тях са безплатни – още една лампичка, която ще светне в ума на вашия потребител. От друга страна имате възможност да достигнете до нова и по-голяма аудитория.

Презентации

Визуалното съдържание не е просто едно от нещата, които трябва да включите в блога или уебсайта си.  То е важно да бъде споделяно и в платформи като SlideShare – една от най-използваните платформи за споделяне на визуално съдържание и също така подценявана от много фирми.

Ако сте изнасяли или водили обучения/семинари, не се страхувайте да качите PowerPoint презентацията си в SlideShare. Много от потребителите ви вероятно търсят точно това. Всяко едно споделено съдържание може да бъде от значение и не трябва да се омаловажава. Особено когато е уникално.

Връзката между маркетинг чрез съдържание и SEO

Маркетингът чрез съдържание предоставя и допълнителни ползи, които поддържат други дигитални маркетингови канали. Той осигурява допълнително съдържание за маркетинга в социалните мрежи и допринася за SEO, като генерира входящите линкове и изгражда добро съдържание за уебсайта ви.

Докато SEO изисква определени точки, то маркетингът на съдържанието изпълнява тези изискванията. Ако нямате съдържание, то тогава няма какво да се оптимизира по вашия уебсайт. За да може контент маркетингът да донесе желаните резултати и да окаже влияние на аудиторията, той напълно трябва да задоволи изискванията на SEO-то:

 • Да отговори на изискванията за съдържание;
 • Да създава актуално и постоянно съдържание;
 • Да съдържа ключови думи;
 • Да включва линкове;
 • Да има мета данни, тагове и форматиране на текста.

Маркетингът чрез съдържание и SEO са обвързани помежду си, което ги прави удобни за имплементиране във вашата дигитална маркетингова стратегия.

Каква е следващата стъпка

Дигиталният свят е част от нас, а инвестирането в дигиталният маркетинг е дългосрочна инвестиция за вашия бизнес. Например 90% от „живота“ на един пост във Facebook протича в рамките на 48 часа, докато на една статия този период е в рамките на 2 години.

Статистиките на Института по Маркетинг на Съдържанието (Content Marketing Institute) показват, че 88% от брандове по света използват маркетинг чрез съдържание, а 25% от тях използват бюджетите си за инвестиране в маркетинга чрез съдържание.

Маркетингът чрез съдържание се превърна в много силен метод, който трябва да бъде насочван и управляван внимателно. Процесът от самото създаването на съдържанието, специално ориентирано към нишата на вашия бизнес, до предоставянето на тази информация до крайния потребител, следва да се планира внимателно. Специалистите в сферата на маркетинга чрез съдържание са тези, които биха анализирали пазара и конкурентите, биха се ориентирали бързо в нишата и биха отреагирали най-адекватно в пускането на съдържанието. Ако сте сигурни в светлото бъдеще на вашия бизнес, започнете изграждането на вашата стратегия за маркетинг чрез съдържание още сега!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook31Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone