Зареждане...

Нужен ли е копирайтър за успешен онлайн маркетинг и SEO?

by Petar Dyaksov, 21.04.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Онлайн бизнесът (или както сме свикнали да го наричаме „печелене на пари от интернет”) достигна изключително високо ниво на скоростно, постоянно развитие и задълбочаване. Той навлиза във всяка една сфера от живота ни днес, а също така и донесе със себе си ред чисто нови работни места. С това се даде стимул и на няколко зародиша на изцяло нови специалности и професионални направления за реализация. Сред тях особено важна роля изиграва копирайтърът. Наясно ли сме обаче какво точно представлява тази позиция, какви са задълженията на хората зад нея и по-важното – нужен ли е в действителност копирайтър за онлайн маркетинга и SEO оптимизацията като основи и необходими пътеки, които трябва да се извървят, за да стартира и просперира вашата лична инициатива или кауза в онлайн предприемачеството?

copywriting

За всеки онлайн бизнес съществува една основна максима – съдържанието е кралят. Качественото съдържание, ясните инструкции за ползване и правилните маркетингови послания към клиентите ви биха могли да направили вашия онлайн бизнес забележителен и отличителен. В последните години Google отдава все по-голямо значение на уникалното и качествено текстовото съдържание, като основен фактор за по-добро позициониране на уебсайтове при търсене. Именно тук се появява нуждата от експерти, който да запълнят тази ниша и да допринесат за развитието на уеб пространството.

За много хора – включително и активните в интернет бизнеса – копирайтърът е единствено анонимният автор зад съдържанието на дадена уеб страница, статиите по различните видове блогове и ключовите „писатели” на текстовете за SEO. Няма спор, че изброените са наистина част от дейностите, с които се занимава копирайтърът. Но те съвсем не покриват представата за него. Всъщност, копирайтърът е ковачът на словото в рекламната ви кампания. Копирайтърът не навлиза в бизнеса и екипа ви, носейки само думи, които да паснат на SEO стратегията ви, но и идеи, необходими за изграждането на цялостната маркетингова стратегия. В големите чуждестранни фирми копирайтърите дори надхвърлят тези задължения, защото често на тях се пада и отговорността по напътствията на останалите служители – софтуерни разработчици (developers), служители за връзка с клиенти и дори графичните дизайнери – в установяването, стартирането и прогресирането на успешната рекламна кампания в интернет.

Накратко, това, което прави копирайтърът е да рекламира, да стимулира потребителите било то към купуване на продукт, възползване от услуга, или посещаемост в уеб сайта, а също и да привлече вниманието. Копирайтърът e съвременният журналист на интернет предприемачеството, но той не пише за себе си, а за своя клиент, съобразявайки стила си към неговите бизнес планове и най-вече към нагласата на таргетираната (целенасочената) аудитория. И тук обаче копирайтърът по един или друг начин бива „цензуриран“. Естествено, това съвсем не е цензурата, която познаваме от сферата на журналистиката, а даден комплекс от базисни инструкции и насоки, пакет от ключови думи и лимити от гледна точка на обем на съдържание, насоченост към дадена група потребители и така нататък.

От друга страна, копирайтърът е освободен от ограничения в изграждането на своята стратегия да развълнува потребителите. И точно в това се състои и нуждата на предприемачите от перфектен копирайтинг. Предприемачът има бизнес, план за развитие и определена аудитория, но той задължително се нуждае от творческите способности на копирайтъра, за да осъществи тези планове по максимално оригинален начин и да привлече към себе си точно тази аудитория. Но намирането на добър копирайтър, който да отговаря на вашите нужди и изисквания, не е лека задача и трябва да бъде взета на сериозно. В противен случай вашата онлайн репутация може да пострада.

Успешният онлайн маркетинг и идеалната SEO оптимизация са в зависимост от професионализма на копирайтъри, маркетолози и оптимизатори. Такава зависимост съществува между функционалния уеб сайт, екипа от програмисти (front-end и back-end) и дизайнерите, които работят по него. Копирайтингът е едновременно необходим и препоръчителен за вашата бизнес инициатива, а копирайтърите, с които ще работите, са вашата връзка с бъдещата ви аудитория и впечатленията й от вас самия.

Накратко: Нужен ли е копирайтър за успешен онлайн маркетинг и SEO? Да! Освен ако не искате да сте просто поредния уебсайт в Интернет.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone