Зареждане...

Саморекламата – как сам да си…

by Petar Dyaksov, 02.03.2016  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Man with suit in mirror

Man with suit in mirror

Саморекламата – как сам да си…

Без никакво съмнение, саморекламата е едно от най-деликатните изкуства въобще: изисква се финес, дипломатичност и стратегическо мислене. Умножете трудността на тези елементи по две и ще получите правилата на предприемачеството и личното брандиране в бранша. Всичко се свежда до едно нещо: да направите положително впечатление като личност (и бранд), а не да се натрапвате изкуствено и нежелано на аудиторията си. Линията между двете може да бъде изключително тънка.

Как може да постигнете първото и избегнете второто? Колко трудно се изгражда личен бранд? Какви подходи трябва да следвате?

Нека поразгледаме някои основни точки на качествената самореклама, която води до успех, уважение – и личното ви удовлетворение.

Как да се маркетирате като бранд

Ако се замислите малко по-внимателно, всеки от нас е „бранд“ и всички ние се предлагаме като стока на един голям пазар, наречен общество. Ние първо ‚продаваме‘ себе си на хората, преди те да купят нашия продукт/услуга. Цената обаче, не е се измерва лева, нито в долари или евро. Валутата е друга. Тя се казва „репутация“ и се измерва с фенове, последователи ‚лайкове‘, споделяния и отразявания. Колкото по-известен и популярен си като професионалист и личност, толкова по-голям шанс имате за успех. Това обаче не важи само за знаменитостите. Всеки един от нас има потенциала да стане професионалист или експерт в дадена сфера, дори и да не бъде ‚топ‘ новината в медиите.

Преди дори да започнете да саморекламирате себе си като бранд в професионално поприще, е редно да помислите за няколко неща:

Кое мислите, че ви отличава от околните? Какви са вашите умения, интереси, неща, които правите не просто над средното ниво, а умело?

Как точно ви виждат околните – приятели, познати, колеги? Ако някой събере статистика с техните мнения, кои ваши качества биха изтъкнали те?

Какви са вашите цели? Какво искате да постигнете, в какъв срок, и чрез какви методики?

Каква е вашата аудитория? Какви послания очаква от вас, какви проблеми среща в ежедневието си, и как точно би пожелала да ѝ поднесете техните решения?

Това са четирите „стълба“, над които е редно да помислите, преди да сте задвижили машината на саморекламата. Сгрешите ли при изграждането им, много лесно рискувате авторитета (и успеха) си. Замислете се: ако сложим консервативен и дисциплиниран бизнес консултан в рекламна агенция, изискваща от него нестандартни, и дори налудничави решения, резултатът може би няма да е особено успешен, нали? Не се поставяйте сами в такава ситуация.

Същото е когато си търсим интимен партньор. След като сме избрали потенциален обект, много е важна презентацията ни (външен вид, дрехи, аксесоари), какъв ще е нашият подход, какви думи/изразни средства ще използваме, здоволяваме ли нуждите му (или обектът на нашите желания, вече си има интимен партньор и не търси друг такъв), какво приятелите/ките му знаят за нас (нашата репутация) и тн. Обаче ако ние, не успеем да задоволим очакванията на нашата целева аудитория (потенциален интимен партньор), то начинанията ни са обречени на неуспех.

Тънките елементи около промотирането на бранда ви в социалните мрежи

Нека уточним нещо: изграждане на личен бранд без силно присъствие в социалните мрежи от всякакъв тип не съществува. Не и в текущата интернет инфраструктура.

Facebook и Twitter едва ли са ви непознати, но е хубаво да разширите социомрежовото си портфолио и към платформи като Instagram, LinkedIn, Google+, а защо не и Pinterest. За програмистите GitHub е безценен, а по-дизайнерски настроените хора разполагат с Behance и Dribbble.

Първото, което трябва да запомните е, че личната ви информация във всички платформи трябва да е уеднаквена. Информация за контакт, имена, уебсайт…те трябва да присъстват по един и същи начин навсякъде. Кратки, точни, ясни – и професионални.

Вторият елемент е тематичността. След като сте обособили маркетирането си като бранд (онези четири точки отпреди малко), следвайте неговите параметри и в социалните мрежи. Вашият Facebook или Twitter профил не трябва да бъдат в рязко противоречие с имиджа, който желаете да изградите. Instagram е перфектният метод да „обзаведете“ бранда си с подходящи визуализации под формата на снимки, мини-видеа, изображения с релевантни съвети…Всеки от нас е „бранд“ и всички ние се предлагаме като стока на един голям пазар, наречен общество.

Последователността в социалните мрежи прави силно впечатление. Създадете ли правилните очаквания спрямо онлайн персоната си, резултатите ще са страхотни. Объркате ли целевата си група с хаотични, контрастиращи си изказвания, хората просто няма да ви възприемат насериозно и имиджът ви ще страда.

LinkedIn и Facebook са добро поле за изява и от гледна точка на различните нишови групи и общности, побрани там. Редовното участие в тях ви гарантира не само полезни дискусии с други специалисти от бранша ви, но и ценна „видимост“ и добиване на авторитет.

Ролята на обществените каузи за успешна самореклама

Ако се фокусирате върху популярните лични брандове на Запад, може би ще забележите колко много от тях се занимават с доброволчески инициативи. Истината е, че социалните каузи от всякакъв тип (доброволчество, дейност в рамките на неправителствени организации (НПО), участия в граждански акции и движения) са от огромна важност за изграждането на вашия личен бранд.

Какво е едно от първите неща, които ви идва наум при споменаването на Анджелина Джоли? (Освен, че винаги е била и ще бъде една от най-секси жените в киното). Със сигурност активното ѝ участие в редица хуманитарни акции на ООН ще се появи в съзнанието ви.

Както и при социалните мрежи, обаче, трябва да внимавате за посланията, които изпращате на аудиторията си с вашата социална дейност. Най-добре е да гравитирате в инициативи и организации, които допълват вашия личен бранд, а не му контрастират.

Естествено, някои залагат и на скандалността като ефективен трик в торбата с подходи към саморекламата. Макар и да звучи примамливо – все пак скандалите са най-интензивният и многообещаващ метод да наложите определен бранд, това невинаги е оптимален подход. Причината? Острите негативни реакции от страна на обществеността, които, освен всичко друго, оказват и сериозен психологически натиск.

Винаги ще има някой, който да предизвика по-фрапиращ скандал от вас. Но качествената, отдадена дейност в доброволчески проекти и НПО-та е много по-стратегическа дългосрочна инвестиция – и за вас, и за обществото.

Трудно ли е да бъдете приети като експерт в сферата си?

Лаконичният отговор е: не, никак. Но този отговор изисква три много важни предпоставки. Първата е да разбирате от материята, в която сте разположили личния си бранд. Втората е да имате готовността да участвате в множество събития и умението да говорите пред публика. Третата е да разполагате с добри презентационни умения – умело, интерактивно представяне на темата ви, контакт с публиката, добра невербална комуникация…

Доказването ви като водещ от сферата си професионалист няма да стане за седмица или месец. Добре е да го имате предвид и да подходите към спечелването на доверието на другите като дълъг и сложен, но далеч не неприятен процес.

Някои от по-популярните формати, в рамките на които може да покажете уменията си, са:

• Презентации

• Обучения (с вашето физическо присъствие, или пък онлайн видео обучения)

• Семинари

• Лекции

• Панелни участия в браншови събития

Макар и да звучи ангажиращо, това е най-ефективният и вдъхващ уважение начин да докажете на аудиторията си, че сте компетентни. Още по-хубавото е, че подобни мероприятия са изключително ползотворно поле за осъществяване на бизнес нетуъркинг. Далеч не е изключено да се сдобиете с нов фен, или още по-добре – клиент, след приключването на формата, в който сте взели участие.

Почти всеки един от настоящите ми клиентите е имал личен контакт с мен на подобен тип събитие или е бил препоръчан от мой познат, като професионалист в сферата на дигиталния маркетинг и онлайн трговията (въпреки че не се възприемам като „експерт“). Благодарение на репутацията, която имам, на фирмата ми (Tendrik) не се налага да отделям бюджет за реклама, с цел привличане на нови клиенти в България.

Както вече споменах, саморекламата е фино изкуство: тя изисква прецизност, както и солидна доза самоинициативност. Добрата новина обаче е, че може би най-трудният момент от изграждането на личния ви бранд е самото начало. Оттам нататък, наберете ли инерция, вашата марка е едно плавно (макар и ангажиращо) пътешествие. Уютът на клишето „да бъдеш себе си“ е прекрасно чувство – но усещането да превърнете този комфорт в свой бизнес и да се брандирате успешно, е нещо далеч по-удовлетворяващо.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook70Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone