Зареждане...

10 вдъхновяващи TED презентации

by Petar Dyaksov, 10.07.2018  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

10-вдъхновяващи-ТED-презентации-2

Ако точно днес искаш да се почувстваш по-вдъхновен/а или просто да промениш представите си, приготви си силно кафе, отдели си 2 часа и остави 10-те вдъхновяващи TED презентации да направят деня ти малко по-вълнуващ.Може да ти се струва странно, но великите умове също имат нужда от словесна мотивация, която крие неподозирана сила за отключването на човешкото съзнание. Не бива да забравяме, а все по-често да си напомняме, че думите имат безгранична сила и могат да променят живота ни.

Всички ние живеем в свят, който подлежи на постоянни промени, които имат огромно въздействие върху нас на подсъзнателно ниво. Затова съм ти подготвил 10 от най-вдъхновяващите презентации на известни лектори, чиито думи продължават да вдъхновяват милиони хора всеки ден.

Настани се удобно, отпусни се и се подготви да чуеш някои от най-вдъхновяващите и интригуващи хора в света. Сигурен съм, че има какво да си вземеш от всяко едно видео и ти обещавам, че ще бъде красиво, полезно и вдъхновяващо.


 1. Саймън Синек: Как великите лидери ни вдъхновяват
  Освен, че е автор на класиката „Започнете със: „Защо най-великите лидери вдъхновяват всеки да предприеме действие?“, Саймън Синек открива и някои забележителни модели в комуникацията, които са изключително полезни за взимането на добри стратегически решения. В тази презентация Синек споделя интересна перспектива за изследването на човешките взаимоотношения, проучването му относно „Златния кръг“ – модел, основан на биологични причини и защо ни вдъхновяват успелите лидери и компании.

 2. Тони Робинсън: Защо правим това, което правим
  Тони Робинс е човекът с една от най-известните усмивки в света. Той превръща книгата си за самопомощ в бестселър и до днес успява да запълва местата от 10 000 души на тридневните си семенари. Опитът на Робинс е изключително богат. Негови клиенти са най-различни хора – от изпълнителни директори на глобални компании, до олимпийски атлети, на които е помогнал да развият цялостния си потенциал. Тони Робинс смята, че всички ние имаме способността да оказваме положително влияние върху света и зависи единствено нас, като индивиди, да преодолеем страховете си, за да успеем.

 3. Сет Гоудин: Как да разпространяваме идеите си
  В ерата на 80-те, Сет Гоудин работи като мениджър на софтуерна компания. Само няколко години по-късно основава Yoyodyne, която е една от първите фирми за директен маркетинг. Какво прави идеята му толкова интересна, че през 1998 година привлича внимание и гиганта Yahoo!, които купуват компанията му? Споделянето на идеи. Според Гоудин, компаниите трябва да преосмислят как да достигат до идеите на собствените си клиенти. Свързването на общи идеи и интереси е добър начин за комуникация. През 2005-та година създава quidoo.com – уеб платформа, в която потребителите могат да споделят връзки и информация за една идея, която ги обвързва и те споделят.

 4. Камерън Херолд: Нека отглеждаме децата си като предприемач  Лектор на тази презентация е Камерън Херолд, който в продължение на над 20 години обучава предприемачи за различни бизнеси на 5 континента. Основава BackPocket COO, като наставлява новостартирали, „забавни“ компании да реализират мечтите си успешно. Както самият той казва: “Започнете да изграждате мрежа от други предприемачи, които разбират вашата страст и не ви карат да се чувствате виновни за това, че винаги я преследвате” – Камерън Херолд

 5. Сюзън Кейн: Силата да бъдеш интроверт  Сюзън Кейн е бивш коорпоративен адвокат и консултант по преговори в суровата атмосфера на Уолстрийт. Винаги носи куп книги със себе си, независимо къде се намира, обича да излиза сред много хора, но тайно предпочита скромна вечеря вкъщи или часове в четене на любимите книги от дядовата библиотека. Намира своето тихо място в шумния свят и определя себе си като интроверт. Дори и аз, който съм се родил интроверт, но много от хората, които не ме познават толкова добре, бих ме определили като екстроверт. Знам колко е трудно да пречупиш себе си, да излизаш всеки ден извън зоната си на комфорт и да живееш в свят насърчаващ екстровертно поведение, загърбвайки своята идентичност.

  Кейн започва да се самоизследва още от малка, като забелязва различни интереси. Автор е на книгата „Тишина: Силата на интроветите в свят, който не може да спре да говори“, в която отбелязва, че най-малко една трета от хората са интроверти. Но как може да определим себе си, като екстроверт или интроверт? Как това променя идеите ни, движи света и контролира действията ни?
  Ганди, Буда, Дарвин, Моисей, Линкълн, Стив Возняк, Елинор Рузвелт и много други хора успели да допринесат за развитието на света, всъщност са до някъде интроверти, и Сюзън Кейн има магнетично обяснение за това.

 6. Стив Кейл: Манифест на забавлението, за България и отвъд
  Стив Кейл – мотиваторът, който избра България! Преподавател е в Американския колеж и Софийски университет и обича работата си. Обожава България и цени историята, културата и наследството ни, но забелязва някои от проблемите в страната и не само. Кейл смята, че бизнес лидерите, до известна степен, са отговорни за създаването на настоящата социална среда. Според него, за да се освободим и да бъдем по-продуктивни, трябва да погледнем първо детето в себе си. През 2017 имах възможността да присъствам на презентация на Стив на живо и мога да кажа, че той е също толкова харизматична и мотивираща личност, какъвто ще го откриете и вие в самото видео. Чуйте какъв е манифестът за забавлението, не само в България, но и отвъд.

 7. Дерек Силвърс: Как да създадем движение
  Историята на Дерек Силвър започва с музикалната му кариера през 1987 година, като по това време е активен музикант. Когато създава цял музикален албум, той решава да отвори звукозаписната компания – CD Baby и да продава собствени дискове с музика. Приятелите и последователите му харесват идеята и се присъединяват като клиенти на компанията. Няколко успешни години след това, CD Baby се превръща в един от най-големите сайтове за независима музика в Интернет, с над 100 милиона долара продажби и над 150,000 музиканти, доверили се на платформата. Как се създава общо движение от една добра идея, ще обясни накратко Дерек Силвър.

 8. Ричард Ст. Джон: 8 правила за успеха
  Казват, че успелите хора знаят какъв е ключът към истинския успех и какви врати може да отвори за онези, които се трудят усилено. Пътувайки за конференцията на TED, в самолета едно момиче му задава следния въпрос „Какво наистина води до успех?“, след като не успява да обясни как е стигнал дотам, остава изумен. За да стигне до най-правилния отговор, Ричард прекарва следващите 10 години в проучване на това какво всъщност е успехът. Среща се с над 500 успели хора в различни сфери, за да разбере какво ги свързва. След дълги разговори с милиони хора, проучвания и срещи, Джон открива „8-те сходни черти на успешните хора“ и пише бестселъра си „Да бъдеш велик“.

 9. Дан Пинк: Пъзелът на мотивацията
  Дан Пинк – автор на три бестселъра, които повлияват на начина, по който компаниите гледат днес на модерното работно място. Отношението към служителя и изграждането на взаимно доверие в модерните компании е естествен източник на мотивация и лоялност. Пинк говори за ползите от вътрешната ни мотивация, потискането на креативността, което вреди на продуктивността ни и трите парчета на пъзела за мотивация: майсторството, автономията и целта.

 10. Саймън Синек: Защо добрите лидери ни карат да се чувстваме в безопасност
  Последното ни предложение е със заглавието „Защо добрите лидери ни карат да се в безопасност“, а лектор е Саймън Синек, който в първата си презентация използва вдъхновяващи думи, за да ни покаже как го правят лидерите. Освен новите комуникационни модели в бизнес средата, Синек говори за грижата на служителите в дадени организации и как лидерите лесно могат да печелят доверие и уважение сред тях.

  Завършвам предложенията от 10 вдъхновяващи TED презентации с цитат, който се надяваме, че би вдъхновил всеки човек по света днес, утре и всеки ден.

  Лидерството е избор. Не е титла. Познавам много хора на високите нива на организациите, които по никакъв начин не са лидери. Те са властимащи и ние правим това, което ни казват, защото имат власт над нас, но не бихме ги последвали. Познавам и много хора, които са на най-ниските нива на организациите, които нямат никаква власт, а са завършени лидери, защото са избрали да се грижат за човека, който е от ляво на тях, защото са избрали да се грижат за човека, който е от дясно на тях. Това е лидерът.”

Саймън Синек

 

Надявам се тези видеа да са ви провокирали, развълнували, разчувствали, накарали да се замислите и не на последно място – вдъхновили.

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone