Зареждане...

Как успешно да поставяме целите си?

by Petar Dyaksov, 17.01.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

goals article dyaksov-blog1-bg

Как успешно да поставяме целите си?

Постави ли целите си за годината? Не? Тогава тази статия би могла да ти помогне.

Преди да ти споделя моите тактики за постигане на цели, с чиято помощ съм постигнал повечето от целите си към момента, нека се запитаме какво всъщност са целите и защо въобще е важно целеполагането.

Какво точно е целта и защо е важно целеполагането?

Като понятие целта има много различни определения. Едно от моите любими, което смятам, че го описва сравнително точно, е – „целта е идеалният резултат, желаното състояние, за чието постигане се предприемат определени действия.“ Окей, разбрахме какво точно е целта. Важно е обаче да не я бъркаме със задачата, мечтата или желанието. Стив Смит е казал: „Разликата между цел и мечта е крайният срок“. Целта е мечта с план за действие, самото действие по нея и краен срок на изпълнение. Единствено мечтаейки, ние никога няма да успеем да превърнем виждането си в реалност.

Но защо е толкова важно да си поставяме цели? Накратко – защото това е един от утвърдените начини, чрез който се развиваме.

Браян Трейси – един от световнопризнатите мотивационни лектори, казва, че няма значение кой си и от къде идваш. Това, което има значение, е къде искаш да отидеш.

Без цели ние нямаме посока. Без цели ще бъдем като кораби без компас, които в последствие ще се изгубят в дълбините на морето. Без цели никога няма да достигнем до най-доброто си „аз“ и ще се изгубим сред море от посредственост.

Доказано е и, че при непоставяне на цели, мозъкът ни пропуска възможности. Живеем във време, в което сме заринати от всевъзможна информация, а каналите за разпространението ѝ са почти безброй. Затова е напълно естествено мозъкът ни да започне да я сортира и просто да не приема част от нея, сметнал я за несъществена за нас. И докато това е хубаво, мозъкът ни понякога също прави грешки. Когато не сме го „упътили“ ясно какво точно ни интересува като идея, цел или мисъл, той няма как да знае дали дадена информация ни интересува повече от друга.

Това са и причините целеполагането да е съществена част от моето професионално и личностно развитие.

Ако и ти вярваш, че поставянето на цели е важен елемент от нашето развитие, ето и моите съвети за успешно целеполагане и постигане на резултати:

  1. (Целе)насоченост

Винаги си поставяй точни и конкретни цели! Целта трябва да бъде максимално ясна и за тази цел трябва да си отговориш на различни въпроси. Запитай се „Защо?“ – защо желаеш точно това нещо; „За кого го правя?“ – за себе си или другите; „Какво трябва да направя?“ – какви действия трябва да преприемеш за превръщането на целта в реалност, какво си склонен да дадеш в замяна на промяната.

Например ти имаш за цел да увеличиш своя доход. Но казвайки „искам да съм по-богат“, няма да доведе до никаква промяна в твоя живот. Трябва да си зададеш въпросите, да видиш своята цел, да си я представиш, да я усетиш като истинска и реална в този момент. След това се запитайте какво точно означава за теб да бъдеш богат. Колко доходи трябва да получаваш на месец, за да се възприемеш като богат човек? Или богатството за теб въобще не се измерва с пари и имаш съвсем различна цел? Чак след това конкретизирай – „искам да изкарвам 3000 лв на месец“, „искам да бъда заобграден само от добри и амбициозни хора“ (за теб богатство могат да бъдат хората до вас)… Което ни води до следващата точка:

  1. Разделяй целта на микроцели

Колкото и клиширан да е изразът „Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка“, толкова е и верен. Когато пред нас стои голяма цел, която се разпростира в голям период от време, тя изглежда далечна, а и понякога заплашителна и съответно ни е много по-трудно да намерим желание и мотивация за подхващането ѝ. Затова и разделянето на една цел на микроцели, които можем да започнем да вършим още сега, я прави много по-измерима и реална. Това директно кореспондира и с микромениджмънта на задачите. Дори да го погледнем чисто психологически – когато разделим една важна и голяма цел на малки такива, вече очевидно имаме повече микрозадачи за вършене. Но е доказано, че поставянето на „тикче“ на всяка успешно приключена задача, ни носи огромно вътрешно удовлетворение, кара ни да се чувстваме по-добре и по-мотивирани. По тази логика, покорявайки една микроцел след друга, не само ще ни води по-близо до крайната ни цел и голямата картинка, но и ще ни носи удоволствие.

Малките елементи формират целта, а тя, заедно с други цели, които си поставяме, ни помага да достигнем до това, което искаме (да бъдем, да правим, да чувстваме).

Продължаваме с пример, който вече използвахме: ти не си заобграден от толкова добри и амбициозни хора, колкото ти се иска. Вече сме си поставили конкретна цел, но въпреки това тя все още няма реална обвивка. Какво да направим тогава? Раздели я на части и отговаряй на всички въпроси, които я съпътстват. За да привлечеш амбициозни и добри хора, ти самият трябва да бъдеш такъв. Започни да работиш по своето собствено развитие, наблягай на интересите си, започни да посещаваш места, които знаеш, че хората, с които би искал да общуваш, контактуваш и т.н…. Това са само примери за микроцелите, които може да си поставиш.

  1. Определи краен срок

Отново се връщаме на казаното от Стив Смит. Поставянето на краен срок е задължително, ако въобще искаме да постигнем своята цел – с поставен срок, целта ни става измерима и много по-реална. Срокът на достигане трябва да отговаря на два критерия – той трябва да бъде реалистичен и конкретен. Реалистичност на поставен срок означава да намериш подходящ срок спрямо поставената ти в момента цел – такъв, в който реално и физически е възможно да я постигнеш. Не може да желаеш да станеш милионер до (например) 2 години, при условие, че в момента работиш на минималната работна заплата. Ако това е твоята крайна цел обаче, постави си реален и конкретен срок на изпълнение, включващ подробен план на действие (изграден от микроцели и микрозадачи). Едва тогава тя ще придобие стойност и вероятността ѝ да се превърне в истина ще се увеличи.

  1. Постави си реалистична цел

За разлика от реалистичния краен срок, реалистичността на целта се отнася до това дали една цел е въобще възможна за постигане.

Например аз може да желая да стана президент на САЩ (всъщност не желая и нямам такива планове). И въпреки че в момента изказването „всеки може да стане президент“ е прекалено разтегливо, за някои наистина е невъзможно. Без американско гражданство е невъзможно дори да се кандидатираш за президент на Америка, но ако трябва да бъдем честни, дори и да имах такова, отново не е много реалистична за мен цел.

Няма нищо лошо да си поставяш големи цели (даже е препоръчително), но се ограничавай до възможни. Защото разочарованието от непостигането на дадена цел може да остави белег върху твоята мотивация, желание и постоянство. Само заради нереалистично поставена цел.

цели

  1. Споделяй целта си

Когато споделиш своята цел с близък за теб човек, тя автоматично предприема по-реален и измерим вид. Така и мотивацията и продуктивността ни нараства – при евентуален провал бихме разочаровали не само себе си, но и човека до нас. Освен това, когато я изречем на глас, тя остава в пространството и става по-реална и по-осъществима.

  1. Напиши целта си върху лист

Друг начин за постигане на по-осъществим и реален вид е фиксиране на целите ни върху хартия. Когато записваме целта си на хартия, ръчно, със собствения си почерк, тя не само става по-реална, но и по-близка до нас.

Все пак „умните си записват, глупавите помнят“. Пишейки целта си, ние я възприемаме още по-добре за самите себе си. Освен това, при голяма част от хората визуалната памет е по-усилена и така целта за нас става по-измерима и реализуема. Доказано е и, че пишейки целта си сякаш вече е изпълнена, понеже съзнанието ни започва да сичта целта ни за лесноизпълнима, дори и да е много амбициозна. Вярата в силите ни и мотивацията ни става още по-голяма и това увеличава шанса ни за успеваемост.

  1. Фокусирай се върху крайния резултат

Когато се фокусираш върху крайния резултат и щастието, което ще ти донесе изпълнената цел, тя става по-лесно изпълнима за теб. Разбира се, това не означава да пренебрегнеш микрозадачите и микроцелите, които в момента са пред теб. По този начин просто използваш крайния резултат и удовлетворението, което ще изпиташ, и всички позитиви, които ще ти донесе той, като допълнителна мотивация.

  1. Бъди адаптивен

Все пак не всичко в живота ни зависи само от нас. Разбира се, тук нямам предвид да обвиняваш обстоятелствата, ретроградния Меркурий или хората около себе си за неуспехите си. Погледнато на микро ниво – когато става въпрос за твоята цел обаче, всичко зависи от теб самия. Важно е тук да се фокусираме върху нашите действия, да контролираме всичко, което зависи от нас, и да не се отказваме от евентуални неблагоприятни обстоятелства. Колкото и важно да е да сме съсредоточени, мотивирани и да следим прогреса си, толкова е и важно да (се) „настройваме“ спрямо обстоятелствата. Само ние сме отговорни за успеха си или провала си.

Ако в един момент се променят обстоятелствата, нуждите и желанията ти обаче, трябва да си склонен да оставиш някоя цел, за да изпълниш друга, която повече ще те доближи до успеха. Важно е да запомниш, че успехът не е еднопосочен път и той може да има много пътеки за достигането му.

  1. Вяра, постоянство, упоритост и желание

Всичко се свежда обаче до тези четири думи. Ако не вярваш в своята цел, никога няма да я постигнеш. Ако нямаш желание и мотивация, никога няма да постигнеш целта си. Ако не си постоянен и упорит, обвиняваш обстоятелствата за неуспеха си, няма да ти се получи. Знаеш ли каква е разликата между успешните хора и тези, които се провалят – постоянството на първите.

Дори да не изпълниш някаква цел обаче, това няма чак толкова фатален изход – продължавай напред и гони други цели. Не се отказвай. Никога.

Формулата се свежда и до абревиатурата S.M.A.R.T.

Specific – специфична (отговаряща на въпроси „Кой?“, „Какво?“, „Къде?“, „Защо?“)

Measurable – измерима (Колко? – Как ще следиш прогреса си и предвидиш изхода?)

Attainable – приложима (Как? – увери се, че целта ти е реалистична и същевременно с това достатъчно голяма, за да допринесе и за твоето развитие)

Relevant – релевантна (Заслужава ли си?)

Timely – времева (Кога? – целта ти трябва да включва лимит, и то такъв, който е реалистичен. Направи си план и си постави времеви рамки за всички микрозадачи, които го изграждат.)

Преди малко повече от 5 години си направих визуализацияза това как си представям живота си след изминаването им. Поставяйки си и постигайки малки цели, с постоянство и упоритост, смея да твърдя, че успях да „сбъдна“ виждането си за мен и живота ми след 5 години. Но сега нови цели предстоят!

А сега ти си направи един експеримент. Намери тихо и спокойно място, настани се удобно, отпусни се и затвори очи. Не се влияй от стереотипи и чуждо мнение, това е твоята визия и е време ти да създадеш своето бъдеще.

Годината е 2023. Къде се намираш? Какво правиш в момента? Как изглеждаш? Има ли хора около теб – кои са те? Какво усещаш? Какво чуваш? Усмихваш се – защо? Какъв път си изминал през цялото това време? …

Това е твоята визия за живота ти след 5 години. Какво ще направиш, за да я превърнеш в реалност?

цели

А сега аз те предизвиквам – изкарай лист и химикал и напиши поне 10 цели за даден период от време. Бъди максимално изчерпателен, придържай се към абревиатурата S.M.A.R.T. и съветите, които ти дадох, и не се страхувай да си поставяш големи цели.

Изнасял обучения на тази тематика, понеже целеполагането е важен процес, а в същото време много подценяван от мнозина. За да ти бъда максимално полезен, прикачвам и презентация, която ще ти даде още допълнителна и полезна информация. Успешно целеполагане!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook90Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone