Зареждане...

Обзор на Innowave 2017 Business & Startup Forum

by Petar Dyaksov, 28.10.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

inowave-dyaksov-article-image-00

Само преди седмица споменах, че едно от най-големите технологични събития в Европа ще се проведе у нас. Е, случи се, при това изключително успешно. Innowave 2017 Business & Startup потвърди оптимизма ми относно развитието на технологичната сфера в България (извън София) и нямам търпение да разкажа какво се случи на форума.

Innowave 2017 Business & Startup Forum беше едно от най-големите технологични събития по рода си, което се проведе на брега на Черно море, а именно във Варна. Конференцията продължи 2 дни, от 20 до 21 октомври. Предполага се, че тя ще окаже огромно влияние върху голямата визионерския поглед над Варна и ще превърне града не само регионален, но и международен център за технологично и стартово планиране. Около 750 присъстващи, 38 говорители от 23 държави и много изложения станаха част от това мащабно събитие. Всички ключови лекции и разговори бяха проведени на английски език и бяха разделени на две тематични части: Business track и Start-up Track. Това беше чудесна комбинация от лекции, персонални обучения, start up конкурси, дискусии и представяния. Идеята започва своето начало от няколко талантливи и умни млади хора, но беше подкрепена и от представители на държавните, местните власти и Европейската комисия.

inowave-dyaksov-article-image-01

Бизнес частта започна с лекция от  гуруто в маркетинга Dryton Bird, който разказа за трудностите, които е изпитал, за да напише прости маркетингови текстове, които всеки разбира. Веселин Попов от Cambridge Psychometrics Center представи голямо академично изследване за поведението на две групи от хора (интроверти срещу екстроверти) според тяхното онлайн поведение и социални медийни сигнали. И резултатът е: поведението е предвидимо! Стилиян Запорожанов заяви, че директният маркетинг е мъртъв и представи възможностите за насърчаване на бизнес във Facebook. Мирослав Богданталиев, съосновател на Международния Бизнес Алианс – България, показа как да използваме квантовата изчислителна система за разрастване на бизнеса си и как да решаваме обикновен двоичен алгоритъм без ограничения. Мануела Крул-Манчинели обясни какво е “Блокхайн” и влиянието му върху обществото, като описва интересни примери за това как може да се комбинира Блокчейн с изкуствен интелект и “Internet of Things”, за да улесни ежедневието ни. Cüneyt Erpolat от Alibaba разказа за необходимостта от готова за използване екосистема за бизнес от бизнеса, така че фирмите  да могат да се съсредоточат върху това, което най-добре могат да са: тяхната дейност. Божидар Крапчев представи нарастващите възможности, които Амазон дава на дребните и средните търговци на дребно.

inowave-dyaksov-article-image-02

Matt Brooke-Smith сподели опита си като основател на много компании и посочи, че неуспехът не винаги е лошо нещо. Неговото първото онлайн решения е компания, която работи главно във Великобритания, но премества офиса си във Варна. Освен по-ниските данъци и заплати в България, изпълнителният директор Rune Sovndahl споменава отношението на служителите, които са мотивирани да учат и работят усилено, като не пропуска и доброто време, и виното.

Start up частта беше изпълнена с идеи и съвети как да започнем собствен бизнес, как да разширим компанията си, на кого да се доверим и на кого не. Адвокатката Биляна Димитрова изтъкна, че не само инвеститорът избира проект, в който да инвестира, но и star up-ите трябва внимателно да изберат този, който ще ги финансира. Това трябва да бъде човек, който не само ще донесе пари, но и ноу-хау, и опит. Главният акцент на Kamelia Allow пък беше никога да не изгубим от поглед цифрите при започване на бизнес и да предложим използването на безплатен CRM и софтуер за сметки. По време на разговор с представители на компаниите за рисков капитал бяха изтъкнати предимствата от тестването на нова идея / продукт с ниска цена и малка страна като България, както и основните критерии за това как даден инвеститор да избере start up проект, а самата лекция носеше името: Личността на основател. Crowdfunding беше темата на Sara Meister от Indiegogo. Marcin Olender от Google илюстрира как компанията му подкрепя стартиращи фирми чрез предоставяне на свободен софтуер (т.е. дигитален гараж) и пускането на безплатни помещения за съвместна работа в няколко европейски града.

inowave-dyaksov-article-image-03

14 start up-a имаха възможност да представят идеите си на сцената и да спечелят финансиране за своите проекти. Всеки посетител получи фалшива банкнота от 10 евро, която използваше, за да гласува за своя фаворит. Наградата стигна до SpeakyABC – интерактивна английска платформа за обучение, съобразена с нуждите на китайския пазар.

Според мен, един от най-важните акценти беше презентацията на Bas Lansdorp – главен изпълнителен директор и съосновател на Mars One. Той има амбициозната цел да събере пари за експедиция на Марс! Това ще бъде най-голямото събитие на 21-ви век, каза Lannsdorp. Той планира да завърши мисията през 2032 г. Идеята е Марс да бъде достъпен за туристите и да накара хората да оценят земята по-силно. Повече от 12 000 души вече са кандидатствали, за да бъдат част от екипа от 4 души, който пръв ще бъде изпратен, при това без гаранция, че те някога ще се завърнат! Пожелавам на господин Ландсорп късмет с неговия проект!

Искам да благодаря на Цветан Михайлов за обзора!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone