Зареждане...

Какви са ползите от инфлуенс маркетингa?

by Petar Dyaksov, 29.12.2017  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

influence marketing

influence marketing dyaksov

Какво е инфлуенс маркетинг?

Предполагам, че influence маркетигът вече  е познат похват за теб или поне бегло си чувал за него. Тази тенденция в дигиталния маркетинг отбеляза своя пиков момент през изминалата година, но в България тепърва очакваме истинския бум на инфлуенсърите. Ако все пак това е нова тема за теб, ето какво е influence маркетингът. Това е похват в бизнеса и брандирането, при който известна, в определен кръг или бранш, личност има силата да формира обществено мнение, говори за теб, твой продукт или бранд, препоръчвайки го. По този начн инфлуенсърите изграждат определен имидж за твоя бранд у своите последователи. Mежду influence маркетингът и препоръката от известна личност, макар да звучат сходно като похват, имат едно съществено различие – инфлуенсърът изгражда имиджа на твоя бранд пряко комуникирайки със своите последователи, директно в социалните мрежи, а не чрез телевизионни или радио реклами.

Кои са инфлуенсърите?

Важно е да отбележа, че инфлуенсърите не са типичните известни личности, които познаваме и виждаме от малките екрани. Инфлуенсърът е специалист в дадена област, който споделя своя опит чрез различни социални мрежи и канали. В по-голяма част от случаите, това са професиналисти в определена сфера, които имат блог или влог. Те се ползват с широко обществено одобрение, имат хиляди последователи и са силно активни в канала, който развиват. В тези случаи, инфлуенсърът може да влезе в пряка комуникация със своите последователи чрез коментар, видео, пост или друг метод. За разлика от препоръките от звездите, с които техните почитатели няма как да комуникират директно или могат да отправят въпрос за даден продукт, който рекламират.

Именно тук е и мястото да отбележа, че според голяма част от социологическите проучвания за 2016 и 2017 година, именно инфлуенсърите стават все по-голяма част от най-влиятелните личности в световен мащаб. А тук можеш да видиш, кои имена влязоха в ТОП 100 на влиятелните личности за миналата година.

Както обичам да правя, няма как и да не те запозная и с малко полезна и изключително позитивна за influence маркетинга статистика. Според данни от първите 6 месеца на тази година:

  • 86% от видеоклиповете за козметика в Youtube, са видеа на инфлуенсъри, докато едва 14% от видеата са реклами на козметични брандове. Това е доста показателно за темповете и продължителната възходяща тенденция на този похват в дигиталния маркетинг.
  • Освен това, 70% от подрастващите и младежите, формират мнението си по определени теми на база това на инфлуенсър, който следват, а едва 30% от тийнейджърите се доверяват на известните личности.
  • Почти 70% от потребителите проверят информация онлайн за даден продукт или услуга, попадайки на инфлуесър, преди да вземат решение за покупка.
  • В Америка, на всеки 1$, инвестиран в influence маркетинг, възвръщаемостта е 6.5$, което няма как да не признаем, че е чудесна инвестиция.

След тази изключително обнадеждаваща статистика, няма как да не ти препоръчам и ти самият да заложиш на influence маркетинг, изготвяйки своята стратегия.

Защо използваме този похват?

Influence маркетингът беше световна новост преди около 10 години, но в глобален мащаб, вече е добре наложена парактика, както от малки бизнеси, които тепърва правят първите си стъпки на пазара, така и от най-големите брандове, които всеки от нас познава. При този дигитален похват, инфлуенсърът, с който предварително си се свързал и сте се съгласили да работите заедно, въздейства на своята аудитория. Това е изключително полезно по една проста причина. Последователите на твоето представително лице, доброволно са изявили желание да получават известия от него и се интересуват от неговите видео или текстови публикации. Когато аудиторията доброволно е ангажирала вниманието си и следи опредлен човек, то тя се отнася със значително по-голямо доверие към информацията, която инфлуенсърът споделя. Оттук съвсем логична е връзката, която следва. Ако инфлуенсърът е доволен от твой продукт или услуга и сподели това със своите последователи, те ще му повярват и голям процент от тях ще последват неговия пример. Това неминуемо ще повлияе добре на теб и твоя бизнес.

How-to-influence-marketing-blog-post-image-dyaksov-02

influence marketing dyaksov

Ако искаш да приложиш тази практика, но не си сигурен как, ще ти издам няколко тайни и стратегии от кухнята, които лично съм изпробвал.

Как да се свържем с инфлуенсър?

Дойде ли моментът, в който да избираш инфлуенсър с когото да работиш, избери човек, който по един или друг начин е свързан с нишата, в която се развиваш. Например, ако си производител или търговец на автомобилни гуми, потърси професионален рали състезател, инструктор или монтьор. Ако си дистрибутор на червила, потърси beauty блогър или влогър. Ако имаш място за настаняване или семейно хотелче, което искаш да популяризираш по този начин – открий един от многото пътешественици, които описват своите преживявания чрез текст или видео.

Добре е да помислиш и за аудиторията, на която инфлуенсърът влияе. Със сигурност, най-многобройни са последователите на младежи, които правят забавни видеа. Но деца и подрастващите нямат ли потенциал да станат твои клиенти след време? Помисли добре каква е твоята цел. Дали искаш да достигнеш до максимално голяма аудитория или си склонен да рекламираш своя бизнес пред по-малка аудитория, но публиката да е твоят мечтан клиент. Тази стъпка я препоръчвам, защото някои бизнеси решават да работят с най-популярните инфлуенсъри на определен пазар, без да получат очакваната възвръщаемост. Причината не е, защото инфлуенсърът не е направил добро ревю за техния продукт или услуга, а защото неговата аудитория не е подходяща за това, което те предлагат.

Да приемем, че вече си се спрял на някого. Какво да правим сега? Свързваш се с него, разбира се! Почти всеки инфлуенсър има оставени данни за контакт, без значение дали това е профил в социална мрежа, имейл или друго. Ще ти разкрия и как аз се обръщам към инфуенсърите. Ако не можеш да създадеш твой оригинален начин за контакт, ето и примерна форма, която можеш да преработиш и да ползваш като шаблон:

Здравей, … (името на инфлуенсъра)

Разгледах твоят блог/влог и много ми хареса. Изключително добро впечатление ми направи статията/видеото за… (поинтересувайте се и бъдете искрени, напишете кое в този блог/канал ви харесва най-много и защо. Колкото по-добре си напишете домашното, толкова по-голям шанс да получите обратен отговор).

Аз съм… (тук е мястото да се представите – кои сте, с какво се занимавате, коя е вашата фирма или бранд). Свързах се с теб, защото много бил искал да направил обща колаборация/да работим заедно по един проект. Щастилив съм да ти предложа… (тук отправяте вашето предложение, с което ще се отблагодарите за това, че човекът Х ще бъде именно вашият инфлуенсър).

Ще очаквам твоя отговор!

Поздрави,

… (вашето име)

Ето, видя ли, няма нищо сложно. И все пак, ако не получиш отговор ведната или никога, не се отказвай. Около 50% от блогърите и влогърите, с които аз и екипът ми сме се опитвали да се свържем, не са ни отговаряли, но по този начин сме успявали да се свържем и с много вклиятелни личности, от нишите, които ни интересуват и сме реализирали доста успешни партньорства, с които сме постигали и доста добри резултати. Едно от спонсорираните ни видеата в YouTube с двама инфлуенсъри органично достигна до над 300 хил. гледания в България, а някои от блог статиите са реализирали десетки продажби, на стойността на подарен продукт. Така че си подготви един дълъг списък и не се отказвай!

Малко по-горе споменах за това, че е редно да се отблагодариш на твоя инфлуенсър. Да, прието е в знак на благодарност за добрите думи, да върнеш жеста. Ако предоставяш продукт, който е на ниска до средна стойност, би могъл да направиш подарък на твоето рекламно лице или да му предоставиш ваучер на определена стойност. Ако твоите продукти са с по-високи цени, можеш да изпратиш продукт за тестване за определен период от време или ваучер за отстъпка, ако например това е техника. Ако предоставяш услуга, то можеш да предложиш безплатно тестване на избрания инфлуенсър. Вариантите са много, а най-добър не съществува. Вие сами ще договорите условията (или цената), при които даден инфлуенсър би рекламирал твой продукт или услуга.

Развитието на инфлуенс маркетинга в България

Разказвайки ти за това какво можеш да предложиш на своя инфлуенсър, няма как да не ти споделя и за това колко много се промени influence маркетингът през последните години. Започнах да позлвам този похват преди почти 5 години. Тогава в България, макар че вече се чуваше за него, почти никой не го ползваше. По онова време нямаше много силни инфлуенсъри или специализирани канали, а блогърите пишеха просто за удовлствие. За влогъри в България бяха чували много малко хора. Нивото не беше особено професонално, но имаше и хора, които се справяха доста добре. Повечето от тях развиваха личните си канали и сайтове за удоволствие, а не за допълннителни дивиденти. Именно поради тази причина, когато influence маркетингът навлезе у нас, голяма част от маркетолозите го неглижираха и не му обърнаха внимание, първоначално. Когато се свързвах с блогъри през 2013 и 2014 година, много от тях за пръв път получаваха предложение за парнтьорство и не знаеха как да подходят. Безплатна мостра на продукт, беше достатъчна предпоставка на онлайн писателите да пишат за теб в техните малки любителски медии.

През 2017-та година, развитието на influence маркетинга у нас е осезаемо. Все повече хора се превръщат в инфлуенсъри. Блогърите се преобразиха в истински експерти, а много от техните електронни портали изглеждат по-добре от някои медии. Влогърите са често срещано явление с хиляди последователи, а нивото на всички тях се покачи значително. Вече има доста професионални инфлуенсъри, които с лекота и съвсем ненатрапчиво ще направят реклама на твоя продукт или услуга, без това да е агресивно и досадно. С нарастването на техния брой, бизнесите у нас все по-често започнаха да се свързват с ифлуенсъри и нишата се разрастна поголовно. Това няма как да не окаже и влияние върху стойността или цената, която ще трябва да отделиш, за да се отблагодариш на твоето рекламно лице. Много от инфлуенсърите трудно определят стойността на предлаганата от тях услуга, но ако си запознат с работата на известното онлайн лице, проучил си последователите и нишата, в която споделя информация, заедно ще достигнете до цена, която да удовлетворява и двама ви. В същото време, ако даден инфлуенсър изисква от теб повече, отколкото си готов да му предложиш или стойността на услугата му не отговаря на предоставеното качество, просто не работите заедно.

И през следващите години търсенето на инфлуенсъри ще нараства. Успоредно с това ще се увеличава и цената на услугата. На бизнеса ще му се наложи да отделя все повече средства за подобен тип реклама. Съветвам те да се възползваш от подобен тип услуги сега, понеже все още много от инфлуенсърите не са осъзнали същинската стойност, която могат да предоставят и цените все още са сравнително достъпни. Но това скоро ще се промени. Също така проучи внимателно инфлуенсърите, преди да се свържеш с тях, за да си сигурен, че предоставят качествена услуга, имат реални последователи, които се интересуват от тяхното мнение и в същото време аудиторията е подходяща. В противен случай рискуваш да се подлъжеш от много на брой последователи, които не се интересуват от твоя продукт/услуга.

Ще се радвам да споделиш опит в коментарите по-долу или да ми зададеш въпрос, на който да отговоря. Ако искаш още съвети, задкулисни тайни или последващи статии (ако темата ти е интересна), свържи се с мен или се абонирай за блога ми!

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook37Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone