Зареждане...

За мен

by Petar Dyaksov, 25.03.2015

baner-dyaksov2

Кой съм аз?

Казвам се Петър Дяксов и съм роден през 1989 година в един от най-старите градове в света – Пловдив. Моята най-голяма страст е в сферата на бизнеса, предприемачеството, маркетинга, лидерството и личностното развитие. Често ми казват, че съм много амбициозен, упорит, целеустремен  и умея да вдъхновявам хората. Въпреки това аз не спирам да се усъвършенствам, пътувам, запознавам с хора и посещавам много семинари и обучения.

С какво се занимавам професионално?

Занимавам се професионално с онлайн търговия, дигитален маркетинг, SEO (оптимизация в търсещите машини), маркетинг в социалните мрежи, бизнес консултации и други. Собственик съм и управител на ИТ компанията Tendrik, която предлага цялостни уеб базирани решения като уеб сайтове, онлайн магазини, интернет платформи и стратегии за дигитален маркетинг за малки и големи бизнеси. Най-новото начинание на мен и моя екип е създаването на Tendrik Academy. Моя сбъдната мечта, тази Академия има за цел не само да допринесе за положителната промяна на пловдивската бизнес сцена, но и да предаде придобитите ни чрез дългогодишна практика знания и ноу-хау. Преди това съм бил мениджър в една от най-старите фирми за маркова парфюмерия в България – Венера Козметикс. Не мога да скрия, че получих мениджърската си позиция благодарение на родителите си, понеже именно те са собственици на фирмата вече близо 25 години. Както всичко в живота, нищо не идва даром. Още от 13-годишна възраст съм помагал за развитието на семейния бизнес, като започнем от чистене и подреждане на склада, през шофьор, продавач-консултант, търговски представител, интернет администратор, мениджър и стигнем до момента, в който да ръководя своя собствена компания.

С какво друго се занимавам?

През по-голямата част от свободното си време се занимавам активно с различни социални инициативи. В момента съм президент в една от най-големите международни младежки неправителствени организации в България – JCI Bulgaria. Работил усилено за реализацията на много събития, инициативи и каузи, с цел подпомагане на развитието на младите хора, както в Пловдив, така и в България. Смея да твърдя, че участието ми в подобни организации през годините е допринесло много за личностното ми развитие и ми е донесло доста контакти със съмишленици и настоящи партньори по различни проекти. Също така много обичам да взимам участие или провеждам обучения и семинари за предприемачество, бизнес, маркетинг и личностно развитие.

Кой е най-големият ми успех до момента?

За скромните си 27 години живот, съм имал различни начинания, сред които успешни и съответно доста неуспешни опити за различни бизнеси. Най-успешното ми начинание до този момент е било онлайн магазин за оригинални маркови парфюми – Fragrances.bg, който основах през 2011 година и до ден днешен е един от водещите български уебсайтове в своя бранш. В момента този бизнес започна да оперира в Гърция и в Европейския съюз.

Ами образование?

След като завърших средното си образование в СОУ „Паисий Хилендарски“, пътят ми пое по посока запад и заминах да следвам висше образование в Англия. Четиригодишният престой там разшири скромния ми дотогава мироглед и ме се срещна с различни хора от различни култури и етноси. Там завърших бакалавър по „Бизнес мениджмънт“ в University of Essex (Колчестър), а след това следвах магистратура по „Международен бизнес“ в Aston University (Бирмингам). Повечето мои познати смятаха, че по-логично би било да си намеря добре платена работа в голяма компания в Англия. Вместо това, аз реших да взема наученото в чужбина и да го пренеса в родината си. Така, през 2013 година се върнах обратно в България, където продължава моето пътешествие в личностно израстване и усъвършенстване.

От къде се зароди страстта ми към предприемачеството?

Когато бях още на 8-9 години продавах на мои съученици различни неща като химикалки, моливи и бележници. Спомням си как стоях в книжарниците с часове, преглеждайки рафтовете, с цел да намеря нещо, което да се превърне в най-новия хит сред моите връстници. Още след появата на първият ми PlayStation започнах да го отдавам под наем на децата от квартала, но родителите ми забраниха да го правя, след като разбраха, че и сестра ми си плаща, за да играе. Явно не бяха оценили моя предприемачески дух. Още от ранна детска възраст съм си се представял като собственик на бизнес и никога не съм имал желанието да работя на висок пост за голяма чуждестранна фирма или корпорация. И до ден днешен мечтата ми винаги е била да работя за себе си и да давам работа на други хора, които имат нужда от нея. От както се помня, родителите ми са се занимавали със собствен бизнес и от дете съм израснал покрай фирмата им и съм бил свидетел от първо лице как една организация се управлява и развива с времето. Като дете, моят модел за подражание е бил баща ми, въпреки че не беше винаги до мен, докато растях, поради честите му работни пътувания в чужбина. Може би именно дейността на родителите ми е предначертала моето настоящо и бъдещо призвание – това да бъда предприемач.

Как си представям живота си?

Според мен успешната кариера е изразена в това да не подам нито едно CV за работа в живота си, а вместо това да наемам хора с добри CV-та. Много хора смятат това твърдение за доста странно, дори скандално, и най-честата им реакция е да ми кажат: „Значи не искаш да работиш!“. Но това изобщо не е така! Аз искам да работя и искам да развивам личните си умения, за да мога успешно да осъществявам своите настоящи и бъдещи начинания и проекти, давайки работа на много други хора. Смело мога да твърдя, че поне до този етап от живота си успявам да следвам това свое виждане относно успешното си кариерно развитие. Смея да кажа, че в момента разполагам със страхотен екип от хора, които активно допринасят за успешно реализиране на много от моите идеи и виждания. А в личен план, се надявам в близките 5 години да намеря моята сродна душа и да си имаме много деца и кучета. ;)