Зареждане...

Биткойн – валута от следващо поколение

by Petar Dyaksov, 23.02.2015  read-time  { content|word_count } мин
Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

bitcoin-tagcloudВ наши дни все по-малко плащания са в брой. Почти всичко може да се плати с кредитна карта или чрез интернет банкиране. Но мислите ли, че можете да платите използвайки виртуална валута? Някой е отговорил с „Да“ на този въпрос и това е дало началото на Биткойн (от англ. – Bitcoin).

Какво е Биткойн?

Биткойн е нова система за разплащане, използваща криптовалута със същото име (BTC). Протоколът Биткойн е публикуван през 2008 година, а първият биткойн софтуер – през 2009 година. За създател на криптовалутата се счита Сатоши Накамато. Съдейки по името му, Сатоши е японец, но е силно възможно това да е просто псевдоним. Личността, която стои зад посоченото име, не е известна публично, като дори е възможно зад него да съществува цяла група от хора. През 2011 година Сатоши заявява, че ще се фокусира върху други проекти и след това се губи от онлайн пространството. Въпреки това, обаче, биткойн продължава да набира популярност, като днес е най-използваната крипотвалута в света. Някои смятат, че създаването й може да се сравнява с други променящи живота ни иновации като създаването на персоналния компютър или интернет.

Как работи Биткойн?

Иновативният Биткойн хвърля нов поглед върху паричната система и подходът ни към нея. Парите, с които сме свикнали да боравим всеки ден, са физически, тоест могат да бъдат докоснати и преместени. Също така вярваме, че електронните пари, които използваме за плащания онлайн, имат стойност, тъй като са свързани с определен вид банкова сметка. Биткойн, обаче, се базира върху идеята за пари, които нямат реално изражение в материалния свят. Те се създават по определен математически закон. Транзакциите с тях се записват и са достъпни публично в регистър наречен “блок-верига (англ. – Blockchain)”. Всяка транзакция може да бъде видяна от всекиго като доказателство, че е била извършена.

Когато използваме обикновена валута, имаме нужда от банка или определена институция, която да потвърди транзакцията. Но когато използваме биткойни, всяка транзакция се записва – факт, който никой не може да оспори и който превръща нуждата от трета страна в излишна. По този начин контролът върху самата валута преминава в ръцете на обществото.

Обикновената валута е централизирана и се пуска в обръщение от определена банка. За разлика от нея, Биткойн е децентрализирана и се базира на P2P (peer to peer) технологията. P2P е компютърна мрежа, съставена от участници, които отдават част от своите ресурси директно на други участници без необходимост от централен сървър. Така всички са равностойни и едновременно снабдяват системата с ресурси и ги потребяват. Биткойните се създават дигитално от общност от хора, в която всеки може да се присъедини. Всеки компютър в системата може да обменя информация с друг, директно, без да е необходим централен сървър. Всеки може да използва своя компютър и да участва с него в системата.

Ако се питате, трябва ли да използвате биткойни, когато просто можете да платите с обикновена валута, ето някои плюсове и минуси.

Плюсове:

 1. Биткойн е лесен начин, по който да обмените пари, да изпратите и да получите плащания без високи такси. Причината за това е, че не се нуждаете от банка или друга трета страна, така че спестявате сумите за извършване на транзакции.
 2. Навсякъде и по всяко време – интернет системата на Биткойн не спи, дори и на празниците!
 3. Бързи интернационални преводи – можете да платите на съседите си по същия начин, по който можете да платите на роднина в друга страна.
 4. Закриляте самоличността си – можете да извършите плащане без да разкривате самоличността си.

Минуси:

 1. Поради своята непроследимост Биткойн може да се превърне в обект на престъпления. Хората могат да продават и купуват дрога и други незаконни стоки или услуги с по-малък риск да бъдат проследени от властите.
 2. Криптовалутата е все още нова. Минали са едва няколко години от създаването на Биткойн и е възможно друга крипто валута да задмине популярността й, подобрявайки използваната система и начините за разплащане.
 3. Все още няма много места, където Биткойн се приема за заплащане. Това ще се промени в бъдеще, но засега купуването на биткойни е най-вече като инвестиция.
 4. Никоя институция все още не е признала Биткойн като официален вид валута. Но според закона биткойните се възприемат като стоки и търговията с тях подлежи на данъчно облагане.
 5. Цената на биткойн е относително нестабилна, поради зависимостта й от предлагането и търсенето на пазара. Пазарът на биткойн не е голям и малко количество биткойни може да му повлияе.

 

Как да се сдобиеш с биткойни?

 1. Купи. Закупуването на биткойни може да се извърши от биткойн борса или директно от човек, който ги продава. Може да се използва и битомат (банкомат за биткойни). Вече съществуват първата българска борса за биткойни (crypto.bg) и първият битомат в София.
 1. Можеш да получиш биткойн като плащане за стоки и услуги, с които търгуваш. Това е добър избор, ако имаш стартъп бизнес, заради ниските такси и защото печелиш клиенти от общността на Биткойн.
 2. Копаене на биткойни.

 

Какво значи копаене (mining) на биткойни?

Копачите събират транзакциите от интернет мрежата в големи снопове, които са наричат блокове. Блоковете са нанизани заедно в един непрекъснат запис, наречен блокова верига. Този процес е необходим, тъй като хората могат да изпратят едни и същи биткойни на различни получатели. Блок веригата позволява да се разбере точно кои транзакции се зачитат и може да им се вярва. Копачите, които успешно създават блок, се възнаграждават с няколко биткойна. За копаенето е необходим много специализиран хардуер за решаване на математически алгоритъм, който става все по-труден с всяка транзакция. В началото копането е възможно с персонален компютър, но с времето изчисленията стават по-сложни и е необходима по-голяма изчислителна мощ. Следващото поколение използва видеокарти, но проблеми при тях са голямото количество енергия, която използват и високото топлоотделяне. ASIC чиповете са най-новото средство за копаене на биткойни. Те са специално разработени и в тях са вградени алгоритмите, които се изискват, което им позволява да потребяват по-малко енергия. През последните години все по-малко хора се решават да копаят, защото с всеки открит блок сложността нараства, а закупуването на чипове изисква сериозна инвестиция.

Къде може да се пазарува с биткойни?

Все повече компании (като например Microsoft и Dell) решават да приемат биткойни срещу предлаганите от тях стоки или услуги. Редица онлайн и реални магазини също позволяват да се плати с биткойни. Някои от тях продават карти за подарък, които могат да се ползват в други магазини (например, уебсайтове като Grabo.bg и Fragrances.bg, използват Биткойн като разплащателно средство у нас).

Petar Dyaksov

Petar Dyaksov

Казвам се Петър Дяксов и съм дигитален предприемач, онлайн маркетолог и мениджър. Поне в по-голямата част от времето. Често приемам роли и на лектор, блогър и организатор на различни инициативи. Научи повече за мен тук.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Email this to someone